Κίνα: Δεν αποδέχεται την επιβολή δασμών από την ΕΕ στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και προσφεύγει στον ΠΟΕ
Θα συνεχίσουμε να λαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για να προστατεύσουμε σθεναρά τα δικαιώματα και τα θεμιτά συμφέροντα των κινεζικών επιχειρήσεων, απαντά η Κίνα στην επιβολή δασμών από την ΕΕ.
- Γιατί η Βραζιλία έχει μεγάλη οικονομία αλλά απαίσιες αγορές
- «Είναι άρρωστος και διεστραμμένος, όσα μου έκανε δεν τα είχα διανοηθεί» - Σοκάρει η 35χρονη για τον αστυνομικό
- «Πιο κοντά από ποτέ» βρίσκεται μια συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, σύμφωνα με την Χαμάς
- Διαρρήκτες «άδειαζαν» το εργαστήριο του γλύπτη Γεώργιου Λάππα στη Νέα Ιωνία
Η κυβέρνηση της Κίνας τόνισε σήμερα Τετάρτη πως «δεν εγκρίνει» και «δεν αποδέχεται» την απόφαση που έλαβε χθες Τρίτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έπειτα από έρευνα, να προχωρήσει στην επιβολή επιπρόσθετων δασμών στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα που εισάγουν τα κράτη μέλη της από την Κίνα (στη φωτογραφία του Reuters, επάνω, κινεζικά ηλεκτρικά αυτοκίνητα στο λιμάνι Ζεϊμπρούγκε του Βελγίου).
Η Κίνα υπέβαλε προσφυγή στο πλαίσιο του μηχανισμού επίλυσης διαφορών του ΠΟΕ
«Η Κίνα δεν εγκρίνει και δεν αποδέχεται την απόφαση αυτή. Υπέβαλε προσφυγή στο πλαίσιο του μηχανισμού επίλυσης διαφορών του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ)», τόνισε εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εμπορίου σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.
«Η Κίνα θα συνεχίσει να λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να προστατεύσει σθεναρά τα δικαιώματα και τα θεμιτά συμφέροντα των κινεζικών επιχειρήσεων», πρόσθεσε, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ.
Νωρίτερα, είχε γίνει γνωστό ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να προσθέσει στον δασμό 10% που εφαρμοζόταν, περαιτέρω δασμούς, που φθάνουν ως το 35% σε οχήματα κινούμενα χάρη σε μπαταρίες που κατασκευάζονται στην Κίνα.
«Ισότιμοι όροι»
Η απόφαση, που έχει εφαρμογή για περίοδο πέντε ετών, δημοσιεύθηκε χθες Τρίτη στην επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ και τίθεται σε ισχύ από σήμερα.
Διακηρυγμένος στόχος είναι να εξασφαλιστούν ισότιμοι όροι ανταγωνισμού με τις κινεζικές κατασκευάστριες, που οι Βρυξέλλες κατηγορούν πως επωφελούνται από μαζικές δημόσιες επιδοτήσεις.
Ζητούμενο είναι η προστασία ευρωπαϊκών αυτοκινητοβιομηχανιών και των 14 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας τους έναντι των πρακτικών αθέμιτου ανταγωνισμού που προσάπτει η ΕΕ στις κινεζικές έπειτα από μακρά έρευνα της Κομισιόν (περισσότερα εδώ).
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις