Υπάρχουν φαντάσματα στην πραγματικότητα; Η επιστήμη έχει την απάντηση
Τα φαντάσματα αποτελούν… βασικό κομμάτι της κουλτούρας μας. Πιστεύουμε σε αυτά και μάλιστα είμαι σίγουροι ότι θέλουν το κακό μας…
- Μενίδι: Σε κρίσιμη κατάσταση η 72χρονη – Πώς συνέβη το επεισόδιο με τον 18χρονο
- Από σόου σε σόου η προεκλογική εκστρατεία στις ΗΠΑ - Γιατί ο Τραμπ έβαλε γιλέκο οδοκαθαριστή
- Η συγκινητική επιστολή της Κέιτ Μίντλετον σε γνωστή ηθοποιό του Μπόλιγουντ που δίνει μάχη με τον καρκίνο
- Φονικά κρεμμύδια στα μπέργκερ των McDonald’s σκότωσαν ηλικιωμένο και αρρώστησαν άλλα 90 άτομα
Αιώνες τώρα ο άνθρωπος πιστεύει στα φαντάσματα.
Για πολλούς ανθρώπους αυτά είτε έχουν τη μορφή άυλων οντοτήτων, ενώ πολλές στις ιστορίες και τα παραμύθια παίρνουν την μορφή νεκρών αγαπημένων προσώπων, ή κακών πνευμάτων.
Μάλιστα, 9 στις 10 φορές αυτά τα φαντάσματα θέλουν το κακό μας, έχοντας περάσει στην κουλτούρα ως δαιμονικές οντότητες.
Τελικά, υπάρχουν φαντάσματα;
Η απάντηση στην ερώτηση, έρχεται από την ίδια την επιστήμη, αλλά και την εξελικτική πορεία του ανθρώπινου είδους.
Κορυφαίος ειδικός αποδίδει την τάση των ανθρώπων να πιστεύουν στο παραφυσικο και κατά συνέπεια στα φαντάσματα, στις προηγούμενες γενιές.
Ο ομότιμος καθηγητής Chris French Βρετανός ψυχολόγος που κατέχει εξέχουσα θέση στον τομέα της ανωμαλιστικής ψυχολογίας, με έμφαση στην ψυχολογία των παραφυσικών πεποιθήσεων και των ανώμαλων εμπειριών εξήγησε στο IFLScience τη θεωρία πίσω από αυτό.
«Όσον αφορά στην εξέλιξή μας, ο εγκέφαλός μας έχει εξελιχθεί για να μας κρατήσει ζωντανούς αρκετό καιρό. Αυτό γίνεται για να περάσουμε τα γονίδιά μας στην επόμενη γενιά, τελεία και παύλα. Αυτό είναι» είπε αρχικά και εξήγησε:
«(Είναι μια προκατάληψη) προς την πεποίθηση ότι όταν κάτι συμβαίνει στον κόσμο γύρω μας, συμβαίνει επειδή κάποιος ή κάτι με προθέσεις απέναντί μας το έκανε να συμβεί. Νομίζω ότι πολλά από τα είδη των προκαταλήψεων που αποτελούν τη βάση της τάσης μας προς τις παραφυσικές πεποιθήσεις μπορούν να εξηγηθούν από την άποψη αυτών των γνωστικών προκαταλήψεων».
Ο ίδιος στην πραγματικότητα δεν πιστεύει καθόλου στα φαντάσματα. Ωστόσο δεν έχει «καμία αντίρρηση» σε εκείνους που το κάνουν.
«Είναι δίκαιο, εφόσον δεν επιβάλλετε το σύστημα πεποιθήσεών σας σε άλλους ανθρώπους, ή κάτι τέτοιο, τότε εντάξει, πιστέψτε ό, τι θέλετε».
Ποια ήταν η πρώτη φορά που κάποιος μίλησε για φαντάσματα
Αποκαλύφθηκε το 2021 ότι η πρώτη παρατήρηση φαντασμάτων θα μπορούσε να είχε συμβεί πριν από περισσότερα από 3.500 χρόνια. Τότε μια βαβυλωνιακή πινακίδα περιείχε κάτι που φαινόταν σαν σχέδιο ενός άνδρα που οδηγείται πίσω στη μετά θάνατον ζωή.
Πιστεύεται επίσης ότι περιείχε οδηγίες για το πώς να απαλλαγείτε από φαντάσματα, συμπεριλαμβανομένης της φράσης «μην κοιτάτε πίσω σας!».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις