Πέθανε ο συγγραφέας Θανάσης Βαλτινός
Ο Θανάσης Βαλτινός, συγγραφέας και πρώην πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 92 ετών.
- Μιας διαγραφής… μύρια έπονται για τη Ν.Δ.- Νέες εσωκομματικές συνθήκες και «εν κρυπτώ» υπουργοί
- Ποια είναι η Κριστίν Καβαλάρι: Τα ριάλιτι, το toy boy και το «πιο καυτό σεξ» με τον Τζέισον Στέιθαμ
- Κουτσουρεμένος ο προϋπολογισμός του «Διατηρώ»
- Την άρση ασυλίας Καλλιάνου εισηγείται η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής
Ο σπουδαίος πεζογράφος, διηγηματογράφος, σεναριογράφος και πρώην πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών, Θανάσης Βαλτινός, έφυγε από τη ζωή στα 92 του χρόνια.
Θανάσης Βαλτινός: η πορεία της ζωής του
Ο Θανάσης Βαλτινός, του οποίου το πραγματικό επίθετο ήταν Σπανός, γεννήθηκε το 1932 στον οικισμό «Του Καράτουλα».
Τα χρόνια της κατοχής και του εμφυλίου, μετακόμισε μαζί με την οικογένεια του σε διάφορες πόλεις της Ελλάδος ενώ φοίτησε στα γυμνάσια Σπάρτης, Γυθείου και Τρίπολης.
Το 1950 εγκαταστάθηκε στην Αθήνα όπου και έζησε μέχρι το τέλος της ζωής του.
Όσον αφορά τις σπουδές του στην πρωτεύουσα, παρακολούθησε μαθήματα στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του Παντείου, στην Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου των Αθηνών αλλά και σε Σχολή Κινηματογράφου.
Μετά τη μεταπολίτευση ταξίδεψε στην Αγγλία, το Δυτικό Βερολίνο – έπειτα από πρόσκληση της Γερμανικής Υπηρεσίας Ακαδημαϊκής Ανταλλαγής- και τις Η.Π.Α.
Στη λογοτεχνία έκανε το ντεμπούτο του το 1958 με τη βράβευση του διηγήματός του «Κατακαλόκαιρο», σε διαγωνισμό του περιοδικού Ταχυδρόμος.
Πέντε χρόνια αργότερα, το 1963, συστήθηκε στα ελληνικά γράμματα αφού δημοσίευσε το αφήγημα «Η κάθοδος των εννιά» στο περιοδικό «Εποχές». Το έργο που κυκλοφόρησε και σε γερμανική μετάφραση το 1976.
Ο Θανάσης Βαλτινός καταπιάστηκε με την διηγηματογραφία και με την μετάφραση έργων της αρχαίας ελληνικής γραμματείας, ενώ υπήρξε και συνεργάτης του Θεάτρου Τέχνης του Καρόλου Κουν.
Το 1990 ο Βαλτινός τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος για το έργο του «Στοιχεία για τη δεκαετία του ’60».
Έχει τιμηθεί, επίσης, με το Βραβείο Ιδρύματος Πέτρου Χάρη της Ακαδημίας Αθηνών, με το Διεθνές Βραβείο Καβάφη, καθώς και με το Χρυσό Σταυρό του Τάγματος της Τιμής της Ελληνικής Δημοκρατίας.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις