Πώς η τεχνητή νοημοσύνη αλλάζει και τις τράπεζες
Η τεχνητή νοημοσύνη μετασχηματίζει και τον χρηματοπιστωτικό τομέα - 83% των ευρωπαϊκών τραπεζών ήδη τη χρησιμοποιούν
Η Τεχνητή Νοημοσύνη (ΤΝ) μετασχηματίζει πλήθος οικονομικών τομέων, συμπεριλαμβανομένου του χρηματοπιστωτικού τομέα, από τις τραπεζικές συναλλαγές έως τη διαχείριση κινδύνων, με το 83% των ευρωπαϊκών τραπεζών να χρησιμοποιούν ήδη αυτήν την τεχνολογία, ενώ πριν από έξι χρόνια τη χρησιμοποιούσε μόλις το ήμισυ των τραπεζικών ιδρυμάτων της Ευρώπης. Το ποσοστό αυτό αυξάνεται στο 98,3% αν ληφθούν υπόψη οι τράπεζες που βρίσκονται σε διάφορα στάδια εφαρμογής της τεχνολογίας.
Μεταξύ των εφαρμογών στις οποίες η ΑΙ χρησιμοποιείται περισσότερο είναι το «αυτοματοποιημένο trading». Αυτή η εφαρμογή εκτελεί χρηματοοικονομικές συναλλαγές αυτόματα με τους «Robo-advisors», που είναι αυτοματοποιημένοι χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι που βελτιστοποιούν τις επενδύσεις. Στον τομέα της ανίχνευσης απάτης, η τεχνητή νοημοσύνη αναλύει συναλλαγές σε πραγματικό χρόνο για ύποπτα μοτίβα. Εξάλλου, η προσωποποιημένη εξυπηρέτηση αφορά τεχνολογίες chatbot που βελτιώνουν την εμπειρία πελατών. Αυτές οι εφαρμογές απαιτούν ισχυρές επενδύσεις σε υποδομές, ασφάλεια και κανονιστική συμμόρφωση για την ασφαλή και δίκαιη χρήση της ΤΝ.
Οι τράπεζες κερδίζουν σημαντικά ποσά μέσω της Τεχνητής Νοημοσύνης, κυρίως με την αυτοματοποίηση διαδικασιών και τη μείωση του κόστους λειτουργίας, όπως στον αλγοριθμικό προγραμματισμό και την ανίχνευση απάτης. Οι αυτοματοποιημένες συναλλαγές με ΑΙ μπορούν να βελτιστοποιήσουν τις αποδόσεις των επενδύσεων, ενώ οι εφαρμογές Robo-advisors βοηθούν στην προσέλκυση πελατών με χαμηλότερο κόστος. Η εξοικονόμηση κόστους και οι αυξημένες αποδόσεις επενδύσεων έχει εκτιμηθεί ότι αποφέρουν εκατομμύρια ευρώ ετησίως σε μεγάλες τράπεζες παγκοσμίως.
Η ΑΙ εφαρμόζεται σε πολλούς τομείς και εκτιμάται ότι το παγκόσμιο ΑΕΠ το 2030 θα μπορούσε να είναι έως και 14% υψηλότερο λόγω της χρήσης αυτής της τεχνολογίας. Οι τομείς των υπηρεσιών, που περιλαμβάνουν την υγεία, την εκπαίδευση, τις δημόσιες υπηρεσίες και την ψυχαγωγία, θα έχουν τα μεγαλύτερα οφέλη, με αύξηση της παραγωγικότητας έως και 21%.
Η ΤΝ μπορεί να αυξήσει την οικονομική ανισότητα, εάν δεν εφαρμοστούν οι κατάλληλες πολιτικές, καθώς οι πιο πλούσιες οικονομίες είναι αυτές που προετοιμάζονται καλύτερα για το νέο τοπίο. Παράγοντες που μπορούν να επιτείνουν αυτό το χάσμα είναι η εκτόπιση θέσεων εργασίας χαμηλής εξειδίκευσης, η άνιση πρόσβαση σε αυτήν την τεχνολογία και η συγκέντρωση ισχύος στις μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες.
Για την αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης, προτείνονται ήδη επενδύσεις σε τεχνολογικές υποδομές, προγράμματα ψηφιακής εκπαίδευσης και ρυθμιστικά πλαίσια που θα εξασφαλίζουν τη συμπεριληπτική πρόσβαση στις τεχνολογίες. Είναι καίρια η σημασία της ρύθμισης σε ζητήματα ιδιωτικότητας, καθώς η ΑΙ χρησιμοποιεί μεγάλους όγκους προσωπικών δεδομένων για τη λειτουργία της, και στον ηθικό τομέα, δεδομένου ότι η αυτοματοποίηση αποφάσεων που επηρεάζουν τις ζωές των ανθρώπων απαιτεί ανθρώπινη εποπτεία, όπως στις διαδικασίες επιλογής προσωπικού, όπου η μεροληψία της ΤΝ μπορεί να προκαλέσει διακρίσεις.
- ΗΠΑ: Ο Μπάιντεν παρασημοφορεί τη Ρεπουμπλικανή Λιζ Τσέινι, πολέμια του Τραμπ
- Ισραήλ: Ο Νετανιάχου ζητά να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση των ομήρων
- Βόρεια Μακεδονία: Ανασύρθηκαν 3 πτώματα γυναικών μετά από πτώση αυτοκινήτου στον Αξιό
- Συρία: Το Ισραήλ βομβαρδίζει εγκαταστάσεις του στρατού κοντά στο Χαλέπι
- Νότια Κορέα: Πράκτορες επιχειρούν να συλλάβουν τον παυθέντα πρόεδρο και εμποδίζονται από τον στρατό
- Βερολίνο: Δυο αστυνομικοί τραυματίζονται από την έκρηξη «άγνωστου αντικειμένου»