Mastercard Innovation Forum 2024: η καινοτομία οδηγεί τις εξελίξεις στην τραπεζική και ψηφιακή οικονομία
Η ενσωμάτωση της τεχνητής νοημοσύνης στις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, η επανάσταση του ηλεκτρονικού εμπορίου, οι τεχνολογίες που αναβαθμίζουν την ασφάλεια των πληρωμών και η βιωσιμότητα ήταν ανάμεσα στα κεντρικά θέματα του ετήσιου συνεδρίου.
Την Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2024, πραγματοποιήθηκε το φετινό Athens Mastercard Innovation Forum 2024 , η ετήσια εκδήλωση – σημείο αναφοράς για τον τομέα των πληρωμών στη χώρα – στο χώρο του Κέντρου Πολιτισμού ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος
Η φετινή διοργάνωση, είχε ως θεματική το οικοσύστημα των πληρωμών και συγκεκριμένα τις τελευταίες εξελίξεις και καινοτομίες στην τραπεζική και ψηφιακή οικονομία. Στο μεγάλο Β2Β event της Mastercard, παραβρέθηκαν κορυφαίοι θεσμικοί εκπρόσωποι, υπουργοί, διακεκριμένα στελέχη του τραπεζικού και τεχνολογικού κλάδου, καθώς και ανώτατα στελέχη της εταιρείας, Μέσα από σχετικές ομιλίες, παρουσιάσεις, πάνελ συζήτησης, ενημέρωσαν για τις τρέχουσες εξελίξεις στον κλάδο και αντάλλαξαν απόψεις για το μέλλον των πληρωμών και της τεχνολογίας.
Ομιλίες
Πιο αναλυτικά, τον κύκλο των ομιλιών άνοιξε ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος μέσα από το σύντομο χαιρετισμό του αναφέρθηκε στις θετικές εξελίξεις της τρέχουσας χρονιάς στο πεδίο της οικονομίας και του χρηματοοικονομικού τομέα, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στη συστηματική προσπάθεια της κυβέρνησης για την εξάπλωση των ηλεκτρονικών συναλλαγών. Ο κ. Χατζηδάκης προανήγγειλε ότι θα συνεχιστεί η ίδια πολιτική για την περαιτέρω ενίσχυση των ηλεκτρονικών πληρωμών, μεταξύ άλλων ενεργειών για την ενδυνάμωση του τραπεζικού και χρηματοοικονομικού συστήματος. «Η διεύρυνση των πληρωμών μέσω κάρτας αποτελεί σημαντικό βήμα προς τα εμπρός για την οικονομία μας, λειτουργώντας ως ένα κρίσιμο εργαλείο για την αντιμετώπιση παθογενειών της οικονομίας, όπως η φοροδιαφυγή», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Στη συνέχεια, μίλησε ο Country Manager Mastercard για την Ελλάδα, την Κύπρο και τη Μάλτα Παναγιώτης Πολύδωρος. Ο κος Πολύδωρος τόνισε την αξία της καινοτομίας και της τεχνολογίας για τον μετασχηματισμό του οικοσυστήματος πληρωμών, τόσο σε εθνικό όσο και παγκόσμιο επίπεδο. Ξεκινώντας με μια αναδρομή στις έως τώρα σημαντικές εξελίξεις στο πεδίο των συναλλαγών, ο κ. Πολύδωρος επικεντρώθηκε στη συνέχεια στους στόχους για το 2025, μεταξύ των οποίων σημείωσε τη διείσδυση στις συναλλαγές μεταξύ επιχειρήσεων και την περαιτέρω αναβάθμιση της εμπειρίας του χρήστη και της ασφάλειας στο περιβάλλον του ηλεκτρονικού εμπορίου.
Επόμενη ομιλίτρια, η Senior VP και Chief Economist της Mastercard, Natalia Lechmanova. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας της η Natalia ανέλυσε την τρέχουσα οικονομική κατάσταση της Ελλάδας, τόνισε ότι η ελληνική οικονομία, μαζί με τις οικονομίες της Κύπρου και της Μάλτας, έχει υπεραποδώσει σε σχέση με τον μέσο όρο της Ευρωζώνης μετά την πανδημία, παρουσιάζοντας εντυπωσιακή ανάπτυξη σε τομείς όπως το ΑΕΠ, η κατανάλωση, οι εξαγωγές και η απασχόληση. Παράλληλα, επισήμανε ότι ο πληθωρισμός στην Ελλάδα έχει μειωθεί σημαντικά από το 12% το 2022 στο 3% το 2024, ενώ η ανθεκτική αγορά εργασίας, η αύξηση των πραγματικών διαθέσιμων εισοδημάτων και η μετατόπιση της καταναλωτικής δαπάνης προς τις διακριτικές κατηγορίες όπως τα ταξίδια και η εστίαση, ενισχύουν την οικονομική ανάκαμψη της χώρας.
Ο Division President, Central Europe της Mastercard Peter Bakenecker τόνισε τη σημασία της οικονομικής εκπαίδευσης και εγγραμματισμού για τη βιώσιμη ανάπτυξη και ανέλυσε το πρόγραμμα Financial Life Park (FLiP) της Mastercard, το οποίο ξεκίνησε ως εκπαιδευτικό κέντρο στη Βιέννη και πλέον λειτουργεί ως πολυδιάστατη εκπαιδευτική πλατφόρμα που προάγει τη χρηματοοικονομική γνώση παγκοσμίως.
Ο Γενικός Γραμματέας της Payments Europe, Robrecht Vandormael ενημέρωσε σχετικά με τα αποτελέσματα της έρευνας «True Value», που έδειξε την ταχεία εξέλιξη στο κομμάτι των πληρωμών στην Ελλάδα. Στη χώρα μας υπάρχει στροφή των καταναλωτών και των εμπόρων προς τις ψηφιακές πληρωμές, καθότι τα πλεονεκτήματα της χρήσης καρτών –αναφορικά με την ασφάλεια και την προστασία των συναλλαγών- είναι πολλά και σημαντικά.
Η Vice President του Public Policy της Mastercard Joana Sánchez Klosinska μίλησε για την πρωτοβουλία Cashless Foundation στην Πολωνία, που οδήγησε στον διπλασιασμό της αποδοχής των ψηφιακών πληρωμών μέσα σε μόλις πέντε χρόνια. Αναφέρθηκε επιπλέον στις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που προκύπτουν στην ψηφιοποίηση από την υποστήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και προέτρεψε στην προσαρμογή παρόμοιων μοντέλων σε άλλες αγορές.
Ο Ιδρυτής και Πρόεδρος του Solar Impulse Foundation, Δρ. Bertrand Piccard, με παραδείγματα πράσινων τεχνολογικών λύσεων, τόνισε τη σημασία της καινοτομίας στον τομέα της βιωσιμότητας, καθότι η τεχνολογία μαζί με βιώσιμες επιχειρηματικές πρακτικές μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση περιβαλλοντικών και κοινωνικών προκλήσεων.
Τέλος, ο Senior Vice President, Innovation, Product & Engineering της Mastercard Nima Sepasy ανέλυσε τις τελευταίες τάσεις στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης, παρουσιάζοντας τρία μοντέλα που βρίσκουν εφαρμογή στην τραπεζική και το λιανεμπόριο: την “Informed AI”, την “Perceptive AI” και την “Proactive AI”.
Συζητήσεις
Πέραν των ομιλιών, πραγματοποιήθηκαν πολύ ενδιαφέρουσες συζητήσεις με τραπεζικά στελέχη από τις συστημικές τράπεζες και συγκεκριμένα με συμμετοχή των Ιάκωβο Γιαννακλή, Αναπληρωτή Διευθύνων Σύμβουλο, Retail & Digital της Eurobank, Βασίλη Κουτεντάκη, Επικεφαλής Retail Banking της Τράπεζας Πειραιώς, Στέφανο Ν. Μυτιληναίο, Chief Operating Officer στην Alpha Bank και Ερνέστο Παναγιώτου, Γενικό Διευθυντή και Μέλος Εκτελεστικής Επιτροπής Μετασχηματισμού, Στρατηγικής & Διεθνούς Δραστηριότητας της Εθνικής Τράπεζας. Η συζήτηση τους επικεντρώθηκε στις προκλήσεις με έμφαση στο κόστος των τραπεζικών υπηρεσιών και το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο για τις μικρο-συναλλαγές. Επιπροσθέτως, εξετάστηκε το ενδεχόμενο συνεργασίας μεταξύ τραπεζών και fintechs, καθώς και οι πρωτοπόρες λύσεις ψηφιακών πληρωμών που ενισχύουν την ψηφιοποίηση των συναλλαγών.
Μία ακόμη ενδιαφέρουσα συζήτηση αφορούσε την Κυβερνοασφάλεια, στην οποία συμμετείχαν ο Μιχάλης Μπλέτσας, Διοικητής της Εθνικής Αρχής Κυβερνοασφάλειας, και ο Steve Brown, Vice President, Cyber Security & Resilience, Europe της Mastercard. Συγκεκριμένα, συζήτησαν τις προκλήσεις στην κυβερνοασφάλεια και την ανάγκη ενίσχυσης της ανθεκτικότητας των συστημάτων πληρωμών απέναντι στις σύγχρονες ψηφιακές απειλές.
Στο φετινό Forum ακούστηκαν και success stories, όπως οι τεχνολογικές λύσεις για τις in-car πληρωμές, με επίκεντρο το παράδειγμα της Škoda (από τους Patrik Hanzlík- Škoda X, Uli Kiendl -ryd και Arne Pache – Mastercard), το Biometric Checkout Program που επιτρέπει βιομετρικές πληρωμές χωρίς φυσική κάρτα ή κινητό (από τους David Klemm και Frederica Mouritz, Mastercard) καθώς και την πρωτοβουλία Mastercard Send για μείωση των απορριμμάτων συσκευασίας και περιβαλλοντική βιωσιμότητα (από τον Mark Perryman, Mastercard).
Στο χώρο της εκδήλωσης, οι συμμετέχοντες μπορούσαν να επισκεφτούν το Innovation Corner, ώστε να ανακαλύψουν καινοτόμες λύσεις και να μιλήσουν με ειδικούς για τις τελευταίες εξελίξεις και ευκαιρίες στον κλάδο των ψηφιακών πληρωμών.
Πέραν όμως από τις τεχνολογικές καινοτομίες και το μέλλον της ψηφιακής οικονομίας εν γένει, συζητήθηκαν οι προκλήσεις και οι προοπτικές της οικονομικής ανάπτυξης στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης, με έμφαση στις βιώσιμες επιχειρηματικές πρακτικές. Στη διοργάνωση ακούστηκαν κορυφαία στελέχη από τον τραπεζικό κλάδο να αναλύουν τη στρατηγική συνεργασία μεταξύ παραδοσιακών τραπεζών και fintechs και τη σημασία του ψηφιακού ευρώ για την ευρωπαϊκή οικονομία. Τέλος, επισημάνθηκε η σημασία της ενίσχυσης της χρηματοοικονομικής εκπαίδευσης, με καινοτόμα προγράμματα οικονομικής εκπαίδευσης και ενδυνάμωσης, όπως το Financial Life Park της Mastercard.
Το Mastercard Innovation Forum έχει καθιερωθεί ως κορυφαίο σημείο αναφοράς στον κλάδο των πληρωμών και της καινοτομίας στην Ελλάδα. Και φέτος, το μεγαλύτερο B2B event της Mastercard συγκέντρωσε στην ίδια σκηνή ομιλητές από όλο το οικοσύστημα των πληρωμών, όπως και τους σημαντικότερους παράγοντες του τραπεζικού κλάδου. Η παρουσία εξαίρετων εκπροσώπων διαφόρων κλάδων προσέφερε νέες προοπτικές, παράλληλα με τις δυνατότητες και ευκαιρίες που υπάρχουν μέσω συνεργασιών, για ανάπτυξη βιώσιμων και ασφαλών λύσεων.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις