Ένστικτο vs λογική: Πώς πρέπει να παίρνουμε τις αποφάσεις;
Καθημερινά έχουμε να πάρουμε πολλές διαφορετικές αποφάσεις. Τι πρέπει, όμως, να εμπιστευτούμε; Το ένστικτο ή τη λογική;
- Δημοσκόπηση: Πάνω από τους μισούς Ουκρανούς θέλουν τερματισμό του πολέμου ακόμα και με εδαφικές παραχωρήσεις
- Δημήτρης Σούρας: Τι έλεγε για τους ανθρώπους και τον θάνατο ο γνωστός ψυχίατρος
- Είμαστε συντετριμμένοι: Οι One Direction και η οικογένεια στην κηδεία του Λίαμ Πέιν
- Βίλες «διαμάντια» και ιστορικές επιχειρήσεις στα αζήτητα των πλειστηριασμών
Οι καθημερινές αποφάσεις που λαμβάνονται με αυτόν τον τρόπο βελτιώνουν σημαντικά τη διάθεσή μας, αποκαλύπτει έρευνα.
Όταν ερχόμαστε αντιμέτωποι με διλήμματα και αποφάσεις, η εμπιστοσύνη στο ένστικτό μας φαίνεται να είναι… μονόδρομος όσον αφορά στην βελτίωση της διάθεσής μας, όπως αποκάλυψαν οι επιστήμονες.
Συγκεκριμένα, ερευνητές από το HMU Health and Medical University Potsdam στη Γερμανία, διεξήγαγαν έρευνα στην οποία εξέτασαν 256 συμμετέχοντες. Κατά τη διάρκεια δύο εβδομάδων, τα άτομα που συμμετείχαν στη μελέτη χρησιμοποίησαν μια εφαρμογή για να αναφέρουν πότε επρόκειτο να πάρουν μια καθημερινή απόφαση, όπως τι θα φάνε για μεσημεριανό, αν θα κάνουν μια αγορά, τι θα δουν στην τηλεόραση ή πώς θα περάσουν τη βραδιά τους με φίλους. Οι αποφάσεις αυτές θα έπρεπε να παρθούν είτε ζυγίζοντας όλες τις επιλογές προηγουμένως είτε με βάση το ένστικτό τους. Ζητήθηκε επίσης από τους συμμετέχοντες να αξιολογήσουν τη διάθεσή τους αμέσως πριν και μετά τη λήψη της απόφασής τους και μοιράστηκαν πόσο εύκολη, ευχάριστη και «σωστή» ένιωθαν την επιλογή τους.
Η ανάλυση, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Emotion, αποκάλυψε ότι η ίδια η λήψη μιας απόφασης οποιουδήποτε τύπου βελτίωσε τη διάθεσή τους, αλλά όταν οι συμμετέχοντες ακολουθούσαν το ένστικτό τους, η «ώθηση» στη διάθεση ήταν πολύ μεγαλύτερη σε σύγκριση με τις αποφάσεις που παίρνονταν ύστερα από ώριμη σκέψη.
Διαισθητικές αποφάσεις- Τα ευεργετικά τους αποτελέσματα στην καθημερινή ζωή
Αν και οι διαισθητικές αποφάσεις δεν έμοιαζαν πιο «σωστές» από τις «αναλυτικές», ήταν ευκολότερες, κάτι που θα μπορούσε να εξηγήσει την αυξημένη ενίσχυση της διάθεσης που προκύπτει από αυτές.
Η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε επίσης ότι οι συμμετέχοντες ένιωθαν πιο ικανοποιημένοι με τις αποφάσεις τους και τους άρεσαν περισσότερο.
«Αυτή είναι η πρώτη εμπειρική απόδειξη που δείχνει ότι η αξιοποίηση του ενστίκτου έχει ευεργετικά αποτελέσματα στην καθημερινή ζωή», δήλωσαν οι ερευνητές.
«Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι η γρήγορη διανοητική επεξεργασία μας αφήνει μια καλή αίσθηση, κάτι που θα μπορούσε επίσης να εξηγήσει τα ευρήματα», συνέχισαν οι ίδιοι.
Τι ακριβώς σημαίνει να εμπιστευόμαστε την διαίσθησή μας;
Ουσιαστικά, η διαίσθηση και το ένστικτο αποτελούν ασυνείδητη νοημοσύνη. Γι’ αυτό και μπορεί να αισθανόμαστε ότι το ένστικτο προέρχεται από κάπου βαθιά στην κοιλιακή χώρα. Δεν είναι τυχαίο που χρησιμοποιείται η φράση στα αγγλικά «Trust your gut». Το σώμα μας αντανακλά την κατάσταση του μυαλού μας. Και οι εμπειρίες μας έχουν καθορίσει το πώς αντιδρούμε σε όσα προκύπτουν στη ζωή μας.
Για να αποφασίσεις σωστά, θα πρέπει να γνωρίζεις τι είναι σημαντικό για εσένα, τις αξίες και τις επιδιώξεις σου. Πολλές φορές, μπορεί να αποφασίζεις αντίθετα με τον τρόπο ζωής που θέλεις να προσεγγίσεις σε βάθος χρόνου. Σε κάθε περίπτωση, μη φοβάσαι ότι τα πράγματα δεν μπορούν να αλλάξουν στην πορεία αν αλλάξεις γνώμη.
Ακόμα κι αν δεν ελέγχουμε το μέλλον, μπορούμε να ελέγξουμε το παρόν ενεργοποιώντας τη σοφία της «ασυνείδητης νοημοσύνης», δηλαδή του ενστίκτου και της διαίσθησης, και εφαρμόζοντάς τη με συνειδητό τρόπο. Το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να οργανώσουμε τις πληροφορίες στο τώρα με βάση τις επιθυμίες μας κι αυτές θα καθορίσουν τις αποφάσεις μας.
* Πηγή: Vita
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις