Υπέρ μίας λύσης στα ελληνοτουρκικά στη βάση του διεθνούς δικαίου τάχθηκε ο τούρκος πρεσβευτής στην Αθήνα, Τσαγατάι Ερτζιγές.

Μιλώντας στη δεξίωση για τα 101 χρόνια της Τουρκικής Δημοκρατίας, την Τρίτη, 29 Οκτωβρίου, κάτι λιγότερο από 10 μέρες πριν την άφιξη του τούρκου Υπουργού Εξωτερικών, στην Αθήνα, Χακάν Φιντάν, ο Ερτζιγές δήλωσε «βέβαιος ότι μέσω ενός ειλικρινούς και ουσιαστικού διαλόγου που βασίζεται στο διεθνές δίκαιο και την καλή γειτονία, σεβόμενοι ο ένας τα νόμιμα συμφέροντα και δικαιώματα του άλλου, και αντλώντας αρμονία αντί για εχθρότητα από την κοινή μας ιστορία, μπορούμε να βρούμε αμοιβαία επωφελείς λύσεις σε όλα τα μακροχρόνια προβλήματά μας».

Ερτζιγές: Έχουμε κοινό μέλλον

Αναφερόμενος στην Ελλάδα και Τουρκία υπογράμμισε ότι «είναι δύο γειτονικές χώρες και σύμμαχοι, που συνδέονται με κοινή γεωγραφία, ιστορία, πολιτισμό και, κυρίως, με ένα κοινό μέλλον».

Ο Ερτζιγές επέμεινε ότι τα κοινά συμφέροντα των δύο χωρών απαιτούν συνεργασία, ιδιαίτερα σε αυτή την περίοδο που η περιοχή αντιμετωπίζει πολέμους και συνεχείς προκλήσεις.

Υπενθύμισε ότι Μητσοτάκης και Ερντογάν έχουν συναντηθεί 6 φορές τους τελευταίους 16 μήνες.

Ενώ τόνισε ότι «κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ενεργοποιήσαμε εκ νέου όλους τους διαύλους διαλόγου, αυξήσαμε τις επαφές υψηλού επιπέδου, πραγματοποιήσαμε πολυάριθμες τεχνικές συναντήσεις και ξεκινήσαμε πολλά κοινά σχέδια συνεργασίας, συμπεριλαμβανομένης της αμοιβαίας υποστήριξης των υποψηφιοτήτων του άλλου σε διεθνείς οργανισμούς όπως το Συμβούλου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, ο ΙΜΟ και ο ΟΑΣΕ».

Απτά οφέλη από τη συνεργασία

Όπως είπε αυτή η συνεργασία Ελλάδας – Τουρκίας έχει ήδη αποφέρει απτά οφέλη σε πολλούς τομείς, όπως η οικονομία, το εμπόριο, οι επενδύσεις, ο τουρισμός και ο πολιτισμός.

«Φέτος, ο όγκος του εμπορίου μας αναμένεται να φτάσει τα 6,2 δισεκατομμύρια δολάρια, με 1,2 εκατομμύρια Τούρκους τουρίστες να επισκέπτονται την Ελλάδα και 700.000 Έλληνες επισκέπτες στην Τουρκία», τόνισε.

Αναφερόμενος στην επίσκεψη Φιντάν στην Αθήνα στις 8 Νοεμβρίου, ο Ερτζιγές υπενθύμισε ότι προγραμματίζεται το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας των δύο χωρών στην Άγκυρα.

Και επεσήμανε ότι «αυτή η θετική δυναμική που οικοδομούμε προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία να αντιμετωπίσουμε όλα τα εκκρεμή και πολύπλοκα ζητήματα που μας απασχολούν και τα οποία, στο παρελθόν, οδήγησαν σε εντάσεις και κρίσεις».

Αναγνώρισε ότι πρόκειται για ένα δύσκολο έργο, καθώς υπάρχουν όπως είπε «πολιτικά, ψυχολογικά και ιστορικά εμπόδια που πρέπει να ξεπεράσουμε».

Τα προβλήματα δεν είναι ανυπέρβλητα

Ο Ερτζιγές Δήλωσε ωστόσο ότι η πεποίθηση του είναι πως τα προβλήματα δεν είναι «ανυπέρβλητα, αρκεί να διατηρούμε ανοιχτές τις γραμμές επικοινωνίας μας».

«Παραμένουμε προσηλωμένοι στην ενίσχυση των σχέσεών μας με την Ελλάδα και στην καλλιέργεια μιας κουλτούρας συνεργασίας που εξυπηρετεί τα συμφέροντα και των δύο εθνών μας και των μελλοντικών γενεών» τόνισε κλείνοντας ο Ερτζιγές.

Ενώ εξέφρασε και τις ευχαριστίες του για τα μηνύματα συλλυπητηρίων και αλληλεγγύης που έλαβε η Τουρκία μετά την τρομοκρατική επίθεση της περασμένης εβδομάδας στις εγκαταστάσεις της Τουρκικής Αεροδιαστημικής Βιομηχανίας στην Άγκυρα, από την Ελλάδα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ευχές για την επέτειο των 101 ετών της Τουρκικής Δημοκρατίας εξέφρασε στο «x» και το Υπουργείο Εξωτερικών, όπως κάθε χρόνο.

Οι παρουσίες

Το παρών στην δεξίωση της τουρκικής πρεσβείας στην Αθήνα, για τα  χρόνια της Τουρκικής Δημοκρατίας έδωσαν μεταξύ άλλων η Υφυπουργός Εξωτερικών, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, η Υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη, η Ειδική Σύμβουλος Διεθνούς Πολιτικής και Δημόσιας Διπλωματίας του Πρωθυπουργού, Αριστοτελία Πελώνη, ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, ο διοικητής της ΕΥΠ, πρέσβης ε.τ. Θεμιστοκλής Δεμίρης, η ΓΓ του ΥΠΕΞ, Τερέζα Αγγελάτου, ο πολιτικός διευθυντής του υπουργείου Εξωτερικών Ρούσσος Κούνδουρος, ο πρέσβης Θεοχάρης Λαλάκος, που ηγείται της ελληνικής αντιπροσωπείας στα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, ο βουλευτής της ΝΔ, Τάσος Χατζηβασιλείου, ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Αθήνα, Γιώργος Τσούνης, ο πρεσβευτής της Αιγύπτου στην Αθήνα Όμαρ Άμερ Γιούσεφ, ο Παλαιστίνιος πρεσβευτής στην Αθήνα, Γιούσεφ Ντόρκχομ κ.α.