Ιράν: Ακρωτηρίασαν τα δάχτυλα σε δύο άνδρες που είχαν καταδικαστεί για κλοπή, σύμφωνα με ΜΚΟ
Την καταγγελία για το συγκεκριμένο περιστατικό στο Ιράν δημοσιοποίησε η οργάνωση Human Rights Activists News Agency (HRANA) που εδρεύει στις ΗΠΑ
- Ανοιχτά τα μαγαζιά σήμερα - Κορυφώνεται η κίνηση, τι να προσέχουμε όταν αγοράζουμε παιχνίδια και τρόφιμα
- Πώς διαμορφώνονται οι τιμές από το χωράφι στο ράφι
- Χριστουγεννιάτικα μπισκοτάκια για τον σκύλο και τη γάτα μας – Εύγευστες συνταγές
- Ο Τραμπ διορίζει τον παραγωγό του «Apprentice», ως ειδικό απεσταλμένο στη Μεγάλη Βρετανία
Οι αρχές του Ιράν ακρωτηρίασαν τα δάκτυλα δύο ανδρών που είχαν καταδικαστεί για κλοπή, μια τιμωρία που σπανίως επιβάλλεται σε αυτήν τη χώρα όπου ο ποινικός κώδικας επιτρέπει τη χρήση της, κατήγγειλαν σήμερα οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Οι δύο άνδρες που τιμωρήθηκαν με αυτόν τον τρόπο είναι αδέλφια ενώ είχαν καταδικαστεί πέντε χρόνια πριν
Στους δύο άνδρες, δύο αδέλφια κουρδικής καταγωγής, ακρωτηρίασαν χθες, με τη χρήση γκιλοτίνας, τα τέσσερα δάκτυλά τους από το δεξί χέρι τους στη φυλακή Ούρμια, στο βορειοδυτικό Ιράν, σύμφωνα με διαφορετικές εκθέσεις που δημοσιεύτηκαν από αυτές τις μη κυβερνητικές οργανώσεις.
Στη συνέχεια οι δύο άνδρες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο για να λάβουν ιατρική φροντίδα, διευκρινίζεται σε αυτά τα έγγραφα.
Είχαν συλληφθεί το 2019
Η οργάνωση Human Rights Activists News Agency (HRANA), που εδρεύει στις ΗΠΑ, επιβεβαίωσε πως τα δύο αδέλφια, ο Σαχάμπ και η Μεχρντάντ Τεϊμούρι, είχαν αρχικά συλληφθεί για κλοπή το 2019 και καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης και σε ακρωτηριασμό δακτύλων.
Δείτε σχετική ανάρτηση στο Χ:
Two brothers had sentences of finger amputation carried out in Urmia Prison today for theft convictions. Amputation as punishment violates international human rights standards.#Iran #InhumanPunishment
Read more in HRANA’s report: https://t.co/MuFepniZka pic.twitter.com/bQ7ln60Yso— HRANA English (@HRANA_English) October 29, 2024
Δεν μπορούσαν να επικοινωνήσουν με τους δικούς τους ανθρώπους
Σύμφωνα με την οργάνωση Hengaw group, με έδρα τη Νορβηγία, η οποία καταγγέλλει τακτικά τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Κουρδιστάν και το Ιράν, οι δύο άνδρες δεν δικαιούνταν να επικοινωνήσουν με άτομα εκτός της φυλακής ούτε να δέχονται επισκέψεις μετά την καταδίκη τους.
«Οι ακρωτηριασμοί που χρησιμοποιούνται ως μορφή τιμωρίας απαγορεύονται βάσει του διεθνούς δικαίου, ιδίως μέσω της απαγόρευσης των βασανιστηρίων και των σκληρών, απάνθρωπων ή ταπεινωτικών μεταχειρίσεων, όπως προβλέπει η Σύμβαση κατά των βασανιστηρίων και το Διεθνές Σύμφωνο για τα Ατομικά και τα Πολιτικά Δικαιώματα, των οποίων το Ιράν είναι υπογράφον κράτος», επισημαίνει το Κέντρο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στο Ιράν (Center for Human Rights in Iran), το οποίο εδρεύει στη Νέα Υόρκη.
Ο ακρωτηριασμός δακτύλων επιτρέπεται από την Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν, σε συμφωνία με την εφαρμογή της σαρίας. Σύμφωνα με το Κέντρο Abdorrahman Boroumand, με έδρα τις ΗΠΑ, οι ιρανικές αρχές ακρωτηρίασαν τα δάκτυλα τουλάχιστον 131 ανδρών από τον Ιανουάριο του 2000.
Εντούτοις, η εφαρμογή αυτών των ποινών είναι λιγότερο συχνή τα τελευταία χρόνια. Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, ένας άνδρας ακρωτηριάστηκε στα χέρια τον Μάιο του 2022 όπως επίσης ένας άλλος που καταδικάστηκε για κλοπή τον Ιούλιο του 2022, στη φυλακή Εβίν της πρωτεύουσας Τεχεράνης.
Αυτές οι περιπτώσεις ακρωτηριασμού έλαβαν χώρα, την ώρα που μεγαλώνει η ανησυχία μπροστά στην αύξηση του αριθμού των εκτελέσεων στο Ιράν τους τελευταίους μήνες, μεταξύ άλλων ο απαγχονισμός αυτήν την εβδομάδα του Ιρανού αντιφρονούντα που είχε αποκτήσει τη γερμανική ιθαγένεια, του Τζαμσίντ Σαρμάχντ, ο οποίος, σύμφωνα με την οικογένειά του, συνελήφθη από τις ιρανικές αρχές το 2020 ενώ βρισκόταν στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Σύμφωνα με τη ΜΚΟ Iran Human Rights, με έδρα τη Νορβηγία, το Ιράν εκτέλεσε 633 ανθρώπους από τις αρχές του έτους.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις