Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2024
weather-icon 21o
Πού οδηγεί ο φόβος των επενδυτών να μη χάσουν το ράλι του χρυσού

Πού οδηγεί ο φόβος των επενδυτών να μη χάσουν το ράλι του χρυσού

Η αξία της παγκόσμιας ζήτησης ξεπέρασε τα 100 δισ. δολάρια για πρώτη φορά

Ο «φόβος των επενδυτών να μην χάσουν» το ράλι του χρυσού έχει οδηγήσει τη ζήτηση  για το πολύτιμο μέταλλο σε επίπεδα ρεκόρ, ακόμη και όταν οι υψηλές τιμές ωθούν τις κεντρικές τράπεζες να περιορίσουν τις αγορές τους, σύμφωνα με τους Financial Times.

Η αξία της παγκόσμιας ζήτησης ξεπέρασε τα 100 δισ. δολάρια για πρώτη φορά το τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με τον κλαδικό φορέα World Gold Council, με κύριο μοχλό τις αγορές των επενδυτών.

H τροφοδότηση της ζήτησης

Ο όγκος της παγκόσμιας ζήτησης χρυσού αυξήθηκε επίσης σε ρεκόρ την ίδια περίοδο, κατά 5% σε 1.313 τόνους. Η έξαψη για το χρυσό συνέβαλε στην άνοδο της τιμής του κίτρινου μετάλλου κατά 34% από την αρχή του χρόνου, ενώ στα χρηματιστηριακό ταμπλό κατακτά το ένα ρεκόρ μετά το άλλο.

Οι επενδυτές αναζητούν στο χρυσό καταφύγιο εν μέσω ανησυχιών για τις συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή και την Ουκρανία, καθώς οι κεντρικές τράπεζες διαφοροποιούνται από το αμερικανικό δολάριο και οι δυτικές οικονομίες αρχίζουν να μειώνουν τα επιτόκια. Οι τιμές του χρυσού σημείωσαν την Τετάρτη νέο υψηλό στα 2.788 δολάρια ανά ουγγιά.

Επιπρόσθετα η αύξηση του αμερικανικού χρέους και οι ανάγκες χρηματοδότησης των ΗΠΑ έχουν  συμβάλει στην αποδυνάμωση της ιστορικής συσχέτισης μεταξύ των αποδόσεων των ομολόγων και των τιμών του χρυσού, ενώ τη θέση των αμερικανικών ομολόγων ως μια χρυσή επένδυση, που προσφέρει ασφάλεια και αξιοπιστία, την έχει καταλάβει ο χρυσός.

χρυσός

Η περίπτωση Fomo

«Οι επαγγελματίες και οι θεσμικοί επενδυτές φαίνεται ότι υποφέρουν από την περίπτωση Fomo ( Fear of missinhg out) , δηλαδή ο φόβος να μείνεις απ΄εξω, να χάσεις, καθώς οι επιδόσεις του χρυσού έκαναν επανειλημμένα πρωτοσέλιδα», ανέφερε η WGC στην τριμηνιαία έκθεσή της. Το «Fomo» εξηγεί και γιατί οι πτώσεις της τιμής του χρυσού ήταν μικρότερες και ρηχότερες από το κανονικό, καθώς οι επενδυτές ανέμεναν την υποχώρηση για να τοποθετηθούν στο πολύτιμο μέταλλο.

H συνολική ζήτηση υπερδιπλασιάστηκε και έφθασε τα 364 εκατ. τόνους το τρίτο τρίμηνο

«Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που ψάχνουν να αγοράσουν χρυσό σε μια βουτιά», εξηγεί στους FT ο John Reade, στρατηγικός αναλυτής της αγοράς στην WGC. «Σε πολλούς ανθρώπους αρέσει ο χρυσός, ήθελαν να είναι σε χρυσό, αλλά δεν τον είχαν [στο χαρτοφυλάκιό τους] το πρώτο εξάμηνο του έτους, για οποιονδήποτε λόγο».

Σύμφωνα με την έκθεση, η συνολική ζήτηση για επενδύσεις, όπως ράβδοι, νομίσματα ή υποστήριξη για διαπραγματεύσιμα αμοιβαία κεφάλαια, υπερδιπλασιάστηκε και έφθασε τα 364 εκατ. τόνους το τρίτο τρίμηνο. Οι εισροές σε ETF με αντίκρισμα χρυσού έφτασαν τους 94 τόνους, αντιστρέφοντας εννέα διαδοχικά τρίμηνα εκροών.

Φοβίζει το αμερικανικό χρέος

Τα οικογενειακά γραφεία και οι πλούσιοι ιδιώτες αγοράζουν περισσότερο χρυσό τους τελευταίους μήνες λόγω των ανησυχιών για τα επίπεδα του κρατικού χρέους, ιδίως στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τον Reade.  «Τα οικογενειακά γραφεία τείνουν να σκέφτονται σε μεγαλύτερους χρονικούς ορίζοντες από ό,τι οι μικροεπενδυτές. Σκέφτονται την προστασία του πλούτου των γενεών, τα εγγόνια – και έχουν αρχίσει να ανησυχούν πραγματικά για τα επίπεδα χρέους, ιδίως στις ΗΠΑ» σημειώνει.

Ωστόσο, οι κεντρικές τράπεζες επιβράδυναν τις αγορές χρυσού στα τέλη του καλοκαιριού, με τις αγορές να μειώνονται κατά 49% σε ετήσια βάση σε 186 τόνους, το χαμηλότερο τριμηνιαίο επίπεδο των τελευταίων δύο ετών. Η απότομη αύξηση των τιμών του χρυσού από τον Μάρτιο είχε αναστείλει τις αγορές από τις κεντρικές τράπεζες, εξηγεί η WGC.

Τα κοσμήματα αντιπροσωπεύουν περίπου το 40% της παγκόσμιας ζήτησης χρυσού

Καθώς οι δυτικές κυβερνήσεις μειώνουν τα επιτόκια, αυτό αναμένεται να συνεχίσει να στηρίζει τις τιμές του χρυσού. Ως μη αποδίδον περιουσιακό στοιχείο, ο χρυσός συνήθως επωφελείται από τα χαμηλότερα επιτόκια, επειδή το κόστος ευκαιρίας της διακράτησής του είναι χαμηλότερο.

Η ζήτηση για κοσμήματα έχει υποχωρήσει λόγω των υψηλών τιμών του χρυσού, με την παγκόσμια κατανάλωση να μειώνεται κατά 7% το τρίμηνο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με την WGC. Τα κοσμήματα αντιπροσωπεύουν περίπου το 40% της παγκόσμιας ζήτησης χρυσού. «Το απόλυτο επίπεδο των τιμών είναι αρκετά εντυπωσιακό για κάποιον που παρακολουθεί τον χρυσό για μεγάλο χρονικό διάστημα» καταλήγει ο Reade. «Η ζήτηση για κοσμήματα επηρεάζεται».

Πηγή: ΟΤ

inView

Influencers πνίγηκαν σε ναυάγιο - Δεν ήθελα να κρύψουν το μαύρισμά τους με τα σωσίβια

Η τραγωδία συνέβη στη Βραζιλία όταν ένα κύμα χτύπησε το σκάφος στο οποίο επέβαιναν οι influencers, την ώρα που επέστρεφε στην ακτή

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2024