Ήταν η ιεραποστολική στάση του σεξ όντως εφεύρεση ενός ιεραπόστολου;
Η ιστορία της ιεραποστολικής στάσης του σεξ ξεκίνησε πριν έναν αιώνα, σύμφωνα με ανθρωπολόγους.
Από την εποχή του Μεσαίωνα, οι καθολικοί πάπες, οι επίσκοποι και οι ιερείς έπρεπε να απέχουν από το σεξ, μια απόλαυση που θα αποσπούσε την προσοχή τους από την αφοσίωσή τους στον Θεό.
Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι πιστεύουν ότι οι άλλοι άνθρωποι δεν πρέπει να το κάνουν.
«Όσο πιο πολλά παιδιά κάνεις, τόσο πιο καλός χριστιανός είσαι»
«Η εκκλησία φυσικά χρειάζεται ανθρώπους να την επισκέπτονται, για να μείνει ζωντανή. Έτσι, όσο πιο πολλά παιδιά κάνεις, τόσο πιο καλός χριστιανός είσαι», δήλωσε η Cinzia Giorgio, καθηγήτρια γυναικείας ιστορίας και συγγραφέας του βιβλίου ‘Η ερωτική ιστορία της Ιταλίας’, το οποίο έγραψε διδάσκοντας σε πανεπιστήμιο που συνδέεται με το Βατικανό.
Μάλιστα, επί αιώνες οι εκκλησιαστικές αρχές υποστήριζαν ότι η συγκεκριμένη σεξουαλική στάση είναι ευνοϊκότερη σε σχέση με άλλες ως προς την τεκνοποίηση. Βέβαια, το εν λόγω «πόρισμα» δεν βασίστηκε σε επιστημονικά στοιχεία, αλλά σε κάποιες αόριστες εικασίες περί βαρύτητας.
Αλλά τι σχέση είχαν οι ιεραπόστολοι;
Μια πολύ δημοφιλής θεωρία είναι ότι οι ιεραπόστολοι, οι οποίοι ταξίδευαν σε όλο τον κόσμο, προσπαθώντας να προσηλυτίσουν τους ανθρώπους στον χριστιανισμό, έλεγαν στους ανθρώπους να κάνουν σεξ με αυτόν τον συγκεκριμένο τρόπο, προκειμένου να αυξήσουν τον χριστιανικό πληθυσμό.
«Αυτό όμως δεν είναι αλήθεια», δήλωσε στη DW η Kate Lister, ιστορικός του σεξ και της σεξουαλικότητας και συγγραφέας του βιβλίου «A Curious History of Sex».
«Πρόκειται για μια τεράστια φήμη. Απλώς θεωρήθηκε ως ευαγγελική αλήθεια ότι η ιεραποστολική θέση προήλθε από χριστιανούς ιεραποστόλους»
«Παρόλο που θα βρείτε αυτή τη θεωρία σε βιβλία, σε ιατρικά κείμενα, λεξικά και ερευνητικές εργασίες, πρόκειται για μια τεράστια φήμη. Απλώς θεωρήθηκε ως ευαγγελική αλήθεια ότι η ιεραποστολική θέση προήλθε από χριστιανούς ιεραποστόλους. Δεν ήταν έτσι».
Αλλά παρόλο που οι ιεραπόστολοι μπορεί να μην «διέδωσαν» την σεξουαλική αυτή στάση πράγματι, επέβαλαν ένα εντελώς νέο σύστημα σεξουαλικής ηθικής και αξιών.
Αυτό ισχύει και στην Ινδία, τη γενέτειρα του Κάμα Σούτρα, ενός αρχαίου οδηγού για τον έρωτα και το σεξ, όπου η συζήτηση για το σεξ έγινε θέμα ταμπού όταν οι ιεραπόστολοι βοήθησαν τους Βρετανούς να αποικίσουν τη χώρα.
Λύνοντας το μυστήριο του σεξουαλικού κλισέ
Αλλά γιατί εξακολουθούμε να την αποκαλούμε ιεραποστολική στάση μέχρι και σήμερα;
«Ο ίδιος ο όρος εμφανίζεται γύρω στη δεκαετία του 1960», λέει η Lister, προσθέτοντας ότι μπορεί να αποδοθεί στον θρυλικό Αμερικανό σεξολόγο Alfred Kinsey.
Το 1948, ο Kinsey έγραψε ένα πρωτοποριακό βιβλίο, το «Sexual Behavior in the Human Male», το οποίο υποστηρίζει ότι οι Αμερικανοί προτιμούν να βρίσκονται πρόσωπο με πρόσωπο κατά τη διάρκεια του σεξ κι έτσι την ονόμασε «η αγγλοαμερικανική στάση».
«[Επινόησε] μια νέα έκφραση ενώ νόμιζε ότι ανέφερε μια παλιά»
Ο Kinsey αναφέρθηκε όμως επίσης και στο έργο του ανθρωπολόγου, Bronisław Malinowski, ο οποίος είχε ταξιδέψει στην Αυστραλία, τη Νέα Γουινέα και τη Μελανησία για να «μελετήσει» τους ιθαγενείς το 1914-1920. Σε ένα από τα πολυάριθμα βιβλία του, γράφει για τη σεξουαλική ζωή των ανθρώπων των Trobriand στην Παπούα Νέα Γουινέα.
Παραθέτοντας αποσπάσματα από αυτό το βιβλίο στο δικό του έργο, ο Kinsey είπε ότι ο Malinowski παρατήρησε ότι οι άνθρωποι των Trobriand στην πραγματικότητα κορόιδευαν τον τρόπο με τον οποίο έκαναν σεξ οι λευκοί άνδρες. Αυτός είπε ότι οι γηγενείς μιμούνταν την «αγγλοαμερικανική στάση» γύρω από φωτιές «έτσι ώστε να διασκεδάσουν», αλλά και ότι ήταν αυτοί που αποκαλούσαν την εν λόγω στάση «ιεραποστολική».
Το πρόβλημα ήταν, ωστόσο, ότι ο Kinsey έκανε ένα λάθος κατά την έρευνα και την παράθεση του Malinowski.
«Ο Kinsey προφανώς επινόησε έναν μύθο, ενώ πίστευε ότι ο ίδιος ανέφερε ιστορικά γεγονότα»
«Αν ανατρέξετε στο έργο του Malinowski, στην πραγματικότητα δεν το λέει αυτό», σημειώνει η Kate Lister.
Αντιθέτως, σε ένα σημείο του βιβλίου του ο Malinowski έγραψε στην πραγματικότητα ότι οι κάτοικοι των Trobriand όντως κορόιδευαν τον τρόπο με τον οποίο κάνουν σεξ οι «δυτικοί», αλλά ότι το έμαθαν από «λευκούς εμπόρους, καλλιεργητές ή αξιωματούχους», όχι από ιεραποστόλους.
Μάλιστα, η ορολογία την οποία χρησιμοποιούσαν φαίνεται να είναι «ιεραποστολική μόδα» και όχι «στάση», ενώ αναφέρονταν στο να κρατά κανείς το χέρι του συντρόφου του στοργικά δημοσίως, όχι στο σεξ.
«Αν ανατρέξετε στο έργο του Malinowski, στην πραγματικότητα δεν το λέει αυτό»
«Έτσι, ο Kinsey έχει παραποιήσει το έργο του Malinowski», σύμφωνα με τον Lister. Προσθέτει ότι ο μύθος για το πώς ονομάστηκε αυτή η σεξουαλική θέση εξακολουθεί να «μπαίνει στη γενική συζήτηση και στην κουλτούρα» επειδή είναι μια «καλή και ενδιαφέρουσα» ιστορία.
Στην πορεία η ιστορία τροποποιείται ελαφρώς: Αντί οι ντόπιοι να κοροϊδεύουν το σεξ των λευκών ανδρών, συχνά υπονοείται λανθασμένα ότι οι ιεραπόστολοι έλεγαν στους ανθρώπους να κάνουν σεξ με αυτόν τον τρόπο.
Πώς λύθηκε η όλη παρεξήγηση
Το 2001, ο ανθρωπολόγος Robert Priest έγραψε ένα ακαδημαϊκό κείμενο με τίτλο «Η ιεραποστολική στάση: Χριστιανική, Μοντέρνα, Μεταμοντέρνα»- στην οποία «κοσκίνισε» μυριάδες κείμενα έτσι ώστε να φτάσει στη λύση του μυστηρίου πίσω από το όνομα.
«Ο Kinsey προφανώς επινόησε έναν μύθο, ενώ πίστευε ότι ο ίδιος ανέφερε ιστορικά γεγονότα», έγραψε ο Priest. «[Επινόησε] μια νέα έκφραση ενώ νόμιζε ότι ανέφερε μια παλιά».
*Πηγή: Deutsche Welle
- Χριστουγεννιάτικα πάρτι: Οδηγός επιβίωσης στις βαρετές συγκεντρώσεις
- Η καλύτερή μου φίλη εδώ και 40 χρόνια έχει μια στρεβλή εντύπωση για μένα – Θα το λύσουμε;
- Economist: Οι εργαζόμενοι αγαπούν τον Τραμπ, τα συνδικάτα πρέπει να τον φοβούνται
- Φάρμακα για απώλεια βάρους: Γιατί στέλνουν τους Αμερικανούς στον γιατρό
- Η βασίλισσα Ελισάβετ θα έχει πάντα μια θέση στο σπίτι -και την καρδιά- του Ντέιβιντ Μπέκαμ
- Eπίθεση στο Μαγδεμβούργο: Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες – «Παιδιά κραύγαζαν, φώναζαν τη μαμά τους»