Επίσκεψη Στάινμαγερ στην Κάντανο: «Δικαιοσύνη» απαίτησαν οι συγκεντρωμένοι
Με συνθήματα για δικαιοσύνη και απόδοση των γερμανικών αποζημιώσεων υποδέχθηκαν οι κάτοικοι του μαρτυρικού χωριού της Καντάνου τον πρόεδρο της Γερμανίας Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγερ
Συγχώρεση ζήτησε μιλώντας στα Ελληνικά ο Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγερ, μετά την κατάθεση στεφάνου στο μνημείο των πεσόντων στο μαρτυρικό χωριό της Καντάνου στην Κρήτη. Ωστόσο οι συγκεντρωμένοι πολίτες δεν φάνηκαν να συγκινούνται, απαιτώντας να αποδοθεί δικαιοσύνη, θέτοντας το ζήτημα των πολεμικών αποζημιώσεων.
Ο Γερμανός Πρόεδρος έφτασε στην Κάντανο γύρω στις 11:30, όπου τον υποδέχθηκαν οι τοπικές αρχές και φορείς, με παρευρισκόμενους να φωνάζουν «Δικαιοσύνη-Δικαιοσύνη» και «Δεν υποχωρούμε αν δεν δικαιωθούμε». Η δήλωσή του την προηγούμενη ημέρα προς την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, ότι το θέμα των αποζημιώσεων θεωρείται από τη Γερμανία νομικά λήξαν, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις. Συλλογικά όργανα και σωματεία μαρτυρικών χωριών, που είχαν συγκεντρωθεί σήμερα στην Κάντανο, εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους, θεωρώντας πως η δήλωση αυτή αποτελεί πλήγμα στην προσπάθεια για ιστορική δικαίωση.
Η επίσκεψή του πραγματοποιήθηκε υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, ενώ σφραγίστηκε από την παρουσία επιζώντων της γερμανικής εισβολής.
Κατά την επίσκεψη, επιζώντες αρνήθηκαν να δώσουν χειραψία στον κ. Στάινμαγερ εξιστορώντας του τις θηριωδίες που υπέστησαν από τους Γερμανούς κατακτητές το 1941. Οι συγκεντρωθέντες χειροκρότησαν τη στάση των συγχωριανών τους, δυναμώνοντας τα συνθήματα για δικαιοσύνη.
Αιχμές από τον μητροπολίτη Αμφιλόχιο
Με αιχμές στη στάση της Γερμανίας, ακόμα και κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης, ήταν και ο χαιρετισμός του Μητροπολίτη Κισσάμου και Σελίνου, Αμφιλόχιου.
«Η χώρα σας όχι μόνο δεν συμπαραστάθηκε στη χώρα μας τα χρόνια των μνημονίων, αλλά την έσπρωξε στο ΔΝΤ. Και επειδή στην πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας είπατε ότι είστε δεσμευμένοι στην ιστορική σας ευθύνη, οι γερμανικές αποζημιώσεις και το κατοχικό δάνειο είναι μια δέσμευση ιστορικής ευθύνης της χώρας σας, είπε στον Γερμανό πρόεδρο ο Μητροπολίτης Αμφιλόχιος.
«Δεν θέλω να πιάσω το χέρι του σφαγέα», ακούστηκε να λέει στον Γερμανό πρόεδρο μια εκ των απογόνων επιζώντων, ενώ από το πλήθος συνέχιζαν να ακούγονται συνθήματα για δικαιοσύνη.
«Πριν ογδόντα χρόνια εκτελέσατε τους γονείς μας, τωρα μας εκτελείτε για δεύτερη φορα», ακούστηκε να λέει άλλος απόγονος θύματος της κατοχής στον κ. Σταινμάγερ.
Το χέρι που μου δίνει είναι το χέρι του σφαγέα
Συγκλονιστικό είναι το στιγμιότυπο της συνάντησης του Γερμανού προέδρου με την 97άχρονη Δέσποινα Φιωτάκη, κάτοικο της Καντάνου. Η υπερήλικη γυναίκα είναι μία από τις ελάχιστες επιζήσασες του «ολοκαυτώματος της Καντάνου», όπως αποκαλούνται τα γεγονότα της 3 Ιουνίου 1943, όταν οι στρατιώτες της Βέρμαχτ κατέκαψαν ολοσχερώς το χωριό και εκτέλεσαν τους κατοίκους του για παραδειγματισμό. Η 97άχρονη ίσα που ακούγεται, ενώ εξιστορεί τα βάσανα που βίωσε από τις ναζιστικές θηριωδίες: «Τα πέρασα όλα αυτά, τίποτε δε μας έμεινε, τίποτα, στο δρόμο μείναμε, πήγαμε στο βουνό…»
«Είναι μεγάλη υπέρβαση που ήρθε η γιαγιά αυτή εδώ σήμερα. Έχετε υποχρέωση ως κράτος απέναντι στους ανθρώπους που τους καταστρέψατε, τους κάψατε», λέει η συνοδός της. Ο Στάινμαγερ σκύβει πάνω από τη γιαγιά, και η διερμηνέας μεταφράζει: «Ο κύριος πρόεδρος λέει ότι ξέρουμε τη μεγάλη οδύνη που περάσατε».
«Δεν την ξέρετε. Δυστυχώς αυτό το χέρι μπορεί να είναι το χέρι του σφαγέα. Δεν θέλω να σας βλέπω», φωνάζει η συνοδός της κ. Φιωτάκη, ενώ το πλήθος επικροτεί τη στάση της με συνθήματα και χειροκροτήματα
Η ομιλία του Γερμανού προέδρου
Στην ομιλία του ο Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ τόνισε ότι «ο πόνος των συγγενών συγκλονίζει» και εξέφρασε «τη φρίκη και τη ντροπή» του για όσα έγραψαν οι Γερμανοί στις πλάκες το 1941. «Είναι δύσκολο για έναν Γερμανό Πρόεδρο να προσέλθει σε αυτόν τον τόπο. Ωστόσο, δεν είναι δυνατόν να βρίσκομαι εδώ χωρίς να επισκεφτώ αυτόν τον τόπο. Σας ευχαριστώ που βρίσκεστε εδώ σήμερα και που μου επιτρέπεται να βρίσκομαι εδώ. Μας τείνετε χείρα συμφιλίωσης, και γι’ αυτό σας ευγνωμονώ».
Ο Πρόεδρος περιέγραψε τις θηριωδίες που διέπραξαν οι Γερμανοί κατακτητές και αναφέρθηκε στα μαρτυρικά χωριά της Κρήτης. «Δεν μπορούμε σήμερα να μνημονεύουμε χωρίς να αναφερθούμε στους Εβραίους της Κρήτης. Η βαρβαρότητα και η απανθρωπιά των Γερμανών κατακτητών μου κόβει ακόμη και εμένα την ανάσα».
Πάντως από την ομιλία του όπως μεταδίδει το zarpa news ο Γερμανός πρόεδρος απέφυγε ακόμα και την αναφορά στη λέξη «αποζημίωση», ενώ ανακάλυψε… κοινές ευθύνες Ελλάδας και Γερμανίας.
Ζήτησε συγχώρεση στα ελληνικά, στο όνομα της Γερμανίας: «Ζητώ συγχώρεση για το γεγονός ότι μετά τον πόλεμο η Γερμανία απέστρεψε το βλέμμα της από τα εγκλήματα που διέπραξε. Πρέπει όμως να διατηρήσουμε τη μνήμη».
Ο κ. Στάινμαγερ ευχήθηκε Ελλάδα και Γερμανία «να βρούμε τη δύναμη να αναλάβουμε την ευθύνη από κοινού. Να κατασκευάσουμε γέφυρες. Το ελληνογερμανικό ταμείο εργάζεται πάνω στην κοινή ιστορική μνήμη. Πού αλλού, αν όχι στην Ελλάδα, είναι το κατάλληλο μέρος για να μνημονεύσουμε τις ευρωπαϊκές αξίες. Η δημοκρατία σε χώρες της ΕΕ αμφισβητείται, ακόμα και στην ίδια μου τη χώρα. Και κοινό μέλλον θα έχουμε αν υπερασπιζόμαστε τις δημοκρατικές αξίες».
Το καλωσόρισμα του δημάρχου
Ο Δήμαρχος Καντάνου-Σελίνου, Αντώνης Περάκης, καλωσόρισε τον Γερμανό Πρόεδρο στο αμφιθέατρο του Πολιτιστικού Κέντρου Καντάνου, εκφράζοντας την ελπίδα του η κατάθεση στεφάνου να αποτελέσει και έμπρακτη αναγνώριση της ανάγκης καταβολής αποζημιώσεων από το γερμανικό κράτος.
«Οι μαρτυρικοί τόποι της Κρήτης είναι η αντίσταση στον αναθεωρητισμό της ιστορίας και το σημείο εκκίνησης για να μιλήσουμε ξανά για την ειρήνη. Εύχομαι και ελπίζω η κατάθεση του στεφάνου να αποτυπωθεί και εμπράκτως, ώστε να ξεκινήσει η συζήτηση για την απόδοση των γερμανικών αποζημιώσεων. Ένα θέμα διμερές δεν μπορεί να λήξει με μονομερή απόφαση της μιας πλευράς. Αν η Γερμανία αναγνωρίζει πλήρως τις ευθύνες της για το ναζιστικό παρελθόν της, πρέπει να πράξει ανάλογα», είπε ο δήμαρχος της Καντάνου.
- Λένα Δροσάκη – Αλέξανδρος Μπουρδούμης: Η πρώτη κοινή τηλεοπτική τους εμφάνιση μετά το διαζύγιο
- Η πιο κοντή γυναίκα στον κόσμο μίλησε για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει – Είναι μόλις 62,8 εκ.
- Κουέστα: «Μας πόνεσε η ήττα από τον Παναιτωλικό»
- ΗΠΑ: Γεμίζουν τις αποθήκες με… παρμεζάνα – Γιατί ο Τραμπ φοβίζει τους Ιταλούς τυροκόμους
- Θεσσαλονίκη: «Έπαθε κάτι το παιδί μου;» – Ο διάλογος του αστυνομικού με τον γιατρό πριν μάθει για τον καρκίνο
- Παναθηναϊκός: Χωρίς Ιωαννίδη και Μαξίμοβιτς απέναντι στον Παναιτωλικό