Αντιμέτωποι με ένα πρωτόγνωρο θέαμα έρχονται οι τουρίστες που επισκέπτονται αυτήν την περίοδο τη Ρώμη.

Ένα από τα πιο εμβληματικά αξιοθέατα της πόλης, η Φοντάνα ντι Τρέβι είναι άδεια.  Το σιντριβάνι δεν λειτουργεί, το μνημείο δεν έχει νερό και όλοι αναρωτιούνται ποιος είναι ο λόγος.

Την απάντηση δίνει ο δήμος, ο οποίος σε ανακοίνωσή του εξηγεί ότι γίνονται εργασίες συντήρησης.

«Οι εργασίες, που γίνονται υπό την εποπτεία της Προϊσταμένης Αρχής του Καπιτωλίου και προωθούνται από το Τμήμα Πολιτισμού, είναι απαραίτητες λόγω των φθορών που έχουν πλήξει το μνημείο. Βρίσκεται σε μια περιοχή με μεγάλη επισκεψιμότητα τουριστών», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Έρχεται εισιτήριο στη Φοντάνα ντι Τρέβι;

Όπως έχει ανακοινωθεί, από τους πρώτους μήνες του 2025, το σιντριβάνι θα προστατεύεται από διαφανή διαχωριστικά, ενώ πρόκειται να δημιουργηθεί ένα υπερυψωμένο «πέρασμα», ένα είδος ημικυκλικής πασαρέλας, η οποία θα επιτρέπει στους επισκέπτες να πλησιάζουν πολύ κοντά στο νερό.

Η πρόσβαση στην «πασαρέλα» δεν θα είναι απεριόριστη, αλλά θα προβλέπεται ένας ανώτατος αριθμός επισκεπτών, οι οποίοι, πολύ σύντομα, δεν θα μπορούν, πλέον, να ρίχνουν κέρματα στην «Φοντάνα», γυρισμένοι «πλάτη», αλλά θα πρέπει να τα αφήνουν μέσα σε ειδικό καλάθι. Θα είναι μια ασφαλέστερη, αλλά σίγουρα λιγότερο εντυπωσιακή πρακτική.

Οι τουρίστες στέκονται με την πλάτη στραμμένη προς το μνημείο και πετούν ένα νόμισμα πάνω από τον αριστερό τους ώμο με το δεξί τους χέρι στο νερό

Μελλοντικά, είναι πιθανόν να ληφθεί υπόψη η επιβολή ενός χαμηλού εισιτηρίου, για να μπορεί να θαυμάζει, κανείς, από κοντά, το σιντριβάνι αυτό του 18ου αιώνα. Επίσης, η είσοδος στο μπροστινό μέρος της Φοντάνα Ντι Τρέβι θα ρυθμίζεται από υπαλλήλους, οι οποίοι θα φροντίζουν να μην δημιουργείται συνωστισμός, με όριο στον αριθμό εισόδων.

Τέλος, πρόκειται να απαγορευθεί πολύ σύντομα, στους τουρίστες, να τρώνε σάντουιτς και να πίνουν αναψυκτικά, ενώ κάθονται στα σκαλιά που βρίσκονται στο πάνω μέρος του σιντριβανιού.

Η παράδοση με το πέταγμα  του κέρματος

Η Φοντάνα ντι Τρέβι -χτισμένη μεταξύ 1732 και 1762- σχεδιάστηκε από τον Nicola Salvi και αναπαριστά την τιθάσευση των υδάτων.

Μέσα σε μια μνημειώδη πρόσοψη από γιγάντιους κορινθιακούς παραστάδες, ο θεός του ποταμού Ωκεανός ιππεύει ένα άρμα με κοχύλια που το σέρνουν θαλάσσια άλογα. Το ένα από τα πλάσματα είναι υπάκουο, ενώ το άλλο σηκώνεται άγρια, αντιπροσωπεύοντας τους αντίθετους χαρακτήρες της θάλασσας.

Σύμφωνα με την παράδοση, οι τουρίστες στέκονται με την πλάτη στραμμένη προς το μνημείο και πετούν ένα νόμισμα πάνω από τον αριστερό τους ώμο με το δεξί τους χέρι στο νερό. Το τελετουργικό έγινε διάσημο από την ταινία του 1954 «Πιστεύουμε στον Έρωτα» και υποτίθεται ότι εγγυάται την επιστροφή του επισκέπτη στην Αιώνια Πόλη.

@lupoitaly Do you know more facts? ⛲️ #nuovoitalian #fy #italy #learnitalian #italia #rome #roma #fyp #visititaly #visitrome ♬ original sound – ale

Υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο καταλήγουν στον πάτο της Φοντάνα ντι Τρέβι περίπου 1,5 εκατομμύρια ευρώ. Από το 2001 και μετά, τα χρήματα που καταλήγουν στο σιντριβάνι δίνονται στην καθολική φιλανθρωπική οργάνωση Caritas της Ρώμης.

Η ομάδα χρησιμοποιεί τα χρήματα για να βοηθήσει τους φτωχούς και άπορους της πόλης. Χρηματοδοτεί συσσίτια, καταφύγια αστέγων, δωρεάν σούπερ μάρκετ και άλλα έργα. Βοηθά επίσης τη συντήρηση ενός συγκροτήματος στα περίχωρα της Ρώμης που στεγάζει γηροκομείο, καντίνα και οδοντίατρο για τους κατοίκους της πόλης που ζουν σε συνθήκες φτώχειας.