Αρχαιολογικός χώρος πλατείας Βαροσίου, στην Έδεσσα: Ολοκληρώθηκαν οι μελέτες συντήρησης και αποκατάστασης
Οι μελέτες αφορούν στην ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου στην ομώνυμη διατηρητέα συνοικία, που αποτελεί την ιστορική συνέχεια της αρχαίας ακρόπολης και του βυζαντινού κάστρου των Βοδενών.
O Αρχαιολογικός χώρος πλατείας Βαροσίου θα πάρει νέα μορφή.
Οι μελέτες συντήρησης, αποκατάστασης και ανάδειξης του αρχαιολογικού χώρου της πλατείας Βαροσίου, στην Έδεσσα, όπου έχουν αποκαλυφθεί τμήματα της διαχρονικής οχύρωσης της πόλης, κατά τη διενέργεια ανασκαφικών ερευνών στο πλαίσιο του έργου της διαμόρφωσης της πλατείας Βαροσίου και των διαδρομών πρόσβασης ολοκληρώθηκαν από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού
Στόχος των μελετών είναι η στερέωση των καταλοίπων και η ανάδειξή τους με ταυτόχρονη αντιμετώπιση των δομικών και οικοδομικών προβλημάτων και την ενίσχυση της στατικής επάρκειας των τειχών.
Τι περιλαμβάνει η μελέτη συντήρησης
Περιγραφή και παθολογία των οχυρώσεων και άλλων οικοδομημάτων, δειγματοληψία κονιαμάτων και λίθων καθώς και προτεινόμενες επεμβάσεις αναστήλωσης.
Οι τρεις ενισχύσεις του ελληνιστικού τείχους εμφανίζουν σοβαρά δομοστατικά προβλήματα και μικρά μόνο τμήματά τους βρίσκονται σε σχετικά καλή κατάσταση. Πάνω από τη στάθμη των τειχών, αποκαλύφθηκε τμήμα των θεμελίων και του δαπέδου του μεταβυζαντινού Ναού της Υπαπαντής.
Τα αρχιτεκτονικά ευρήματα ματαίωσαν τον αρχικό σχεδιασμό του Δήμου για την ανάπλαση του χώρου και επέβαλαν τη διατήρηση του ανασκαφικού σκάμματος, το οποίο για λόγους ασφαλείας περιφράχθηκε με επιφανειακό λιθόκτιστο τοιχίο.
Το 2008, συντάχθηκε νέα μελέτη για την πλατεία Βαροσίου για τη συντήρηση, αναστήλωση και ανάδειξη των οχυρώσεων και των άλλων οικοδομημάτων, η οποία, επίσης, δεν εφαρμόστηκε.
Έκτοτε, ο αρχαιολογικός χώρος παραμένει αδιαμόρφωτος, με πρόχειρα στέγαστρα, προσωρινές αντιστηρίξεις και χωρίς ουσιαστική συντήρηση και αποκατάσταση των οχυρωματικών ευρημάτων.
Τι περιλαμβάνονται στις επεμβάσεις αποκατάστασης
Η αφαίρεση των επιχώσεων που καλύπτουν το μνημείο και η διερεύνηση των τμημάτων που θα αποκαλυφθούν, η αποκατάσταση των κατεστραμμένων εξωτερικών παρειών των τοιχοποιιών ώστε οι δύο όψεις της να έχουν παρόμοιο ύψος.
Στην περίπτωση του ελληνιστικού τείχους προτείνεται να φτάσει μέχρι και τον δέκατο δόμο.
Για τον μεταβυζαντινό Ναό της Υπαπαντής προτείνεται η αποκατάσταση και τοπική ανάκτηση των τοιχοποιιών. Επίσης, προβλέπονται η δημιουργία πλατώματος θέασης, η κατασκευή ράμπας στην ανατολική παρειά του σκάμματος, η τοποθέτηση περίφραξης για την προστασία του μνημείου, η εγκατάσταση αναλογίων πληροφόρησης και βάσης για απτικό χάρτη του αρχαιολογικού χώρου.
Ο φωτισμός που προτείνεται να τοποθετηθεί διακρίνεται σε φωτισμό ανάδειξης των αρχαιοτήτων και σε φωτισμό ασφαλείας.
- Ανδρουλάκης: Με φόρα έρχεται η απαξίωση των θεσμών, οι ανισότητες, η ακρίβεια, η παρακμή του ΕΣΥ
- Μπενιαμίν Νετανιάχου: Μια συμφωνία εκεχειρίας με τη Χεζμπολάχ θα έπρεπε να διασφαλίζει την ασφάλεια του Ισραήλ
- Paris Masters: Επική ανατροπή και πρόκριση στα προημιτελικά για τον Τσιτσιπά (2-1, vid)
- Σε ρυθμούς Halloween ο Μπάιντεν – Δάγκωσε το πόδι μωρού που είχε ντυθεί κοτόπουλο
- Φλώρινα-Διαρροή μονοξειδίου του άνθρακα σε ξενοδοχείο: Εκτός ΜΕΘ ο 55χρονος – Καλή η κατάσταση της υγείας του
- Ισραήλ: Άλλοι δύο νεκροί από νέο μπαράζ ρουκετών που εκτοξεύτηκαν από τον Λίβανο