Επτά τροφές που κρατούν την ημικρανία μακριά
Ποια είναι η σχέση ανάμεσα στη διατροφή και την ημικρανία;
Μια ημικρανία είναι πολλά παραπάνω από έναν απλό πονοκέφαλο, και αν παθαίνεις και εσύ το γνωρίζεις καλά αυτό. Είναι ένας έντονος πόνος στο κεφάλι που μπορεί να προκαλέσει παλλόμενο πόνο στη μια πλευρά του κεφαλιού και ενώ μπορεί να κρατήσει μερικές ώρες, κάποιες φορές κρατάει ολόκληρες μέρες.
Διάφοροι παράγοντες μπορούν να πυροδοτήσουν τις ημικρανίες, όπως το στρες, οι ορμόνες, ο ύπνος, ο καιρός και η διατροφή του ατόμου. Όπως όμως η διατροφή μπορεί να πυροδοτήσει μια ημικρανία, έτσι μπορεί και να μειώσει τα συμπτώματα. Έτσι λοιπόν αν υποφέρεις από ημικρανία ή θέλεις να την “προλάβεις” δοκίμασε να εντάξεις στη διατροφή σου τα παρακάτω τρόφιμα.
Τρόφιμα που καταπολεμούν την ημικρανία
Βρώμη
Η βρώμη είναι εξαιρετική πηγή ριβοφλαβίνης, η οποία, σύμφωνα με έρευνες έχει εξαιρετική ικανότητα στο να προλαμβάνει μια ημικρανία. Η ριβοφλαβίνη, είναι γνωστή και ως βιταμίνη Β2 και αν θέλεις να λάβεις περισσότερα από τα οφέλη της μπορείς να συνδυάσεις τη βρώμη με γάλα ή γιαούρτι που επίσης περιέχουν το θρεπτικό αυτό συστατικό.
Σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά
Ενσωματώνοντας στη διατροφή σου λαχανικά όπως το kale ή το σπανάκι, μπορείς να προλάβεις μια ημικρανία, καθώς περιέχουν φυλλικό οξύ. Το φυλλικό οξύ είναι μια απαραίτητη βιταμίνη Β που μπορεί να μειώσει ένα αμινοξύ που ονομάζεται ομοκυστεΐνη. Τα υψηλά επίπεδα ομοκυστεΐνης συνδέονται με ημικρανίες και οι έρευνες διαπιστώνουν ότι η επαρκής κατανάλωση φυλλικού οξέος συνδέεται με μειωμένη εμφάνιση ημικρανίας.
Λιπαρά ψάρια
Τα λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός, το σκουμπρί και οι σαρδέλες έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα τα οποία έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Σύμφωνα με μια έρευνα, η κατανάλωση ωμέγα-3 λιπαρών οξέαν είναι συνδεδεμένη με μικρότερη πιθανότητα εμφάνισης έντονου πονοκεφάλου και ημικρανίας.
Μούρα
Τα μούρα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά που προστατεύουν το σώμα από το οξειδωτικό στρες. Δεδομένου ότι το οξειδωτικό στρες μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην ημικρανία, η ενσωμάτωση τροφίμων που το καταπολεμούν, όπως τα μούρα, μπορεί να είναι πράγματι σωτήρια!
Κουρκουμάς
Αυτό το κίτρινο μπαχαρικό έχει χρησιμοποιηθεί ανά τα χρόνια για την αντιμετώπιση διαφόρων μορφών πόνου και φλεγμονής. Πρόσφατες πολλά υποσχόμενες έρευνες συνδέουν την διαχείριση των ημικρανιών με την κουρκουμίνη, την δραστική ένωση του κουρκουμά.
Κολοκυθόσποροι
Οι κολοκυθόσποροι είναι πλούσιοι σε λιπαρά που λειτουργούν προς όφελος του εγκεφάλου, αλλά και άλλα θρεπτικά συστατικά όπως ο ψευδάργυρος και το μαγνήσιο όπου κρατάνε τις ημικρανίες μακριά, όπως διαπιστώνουν και διάφορες έρευνες.
Καρύδια
Τα καρύδια, όπως και άλλοι ξηροί καρποί και σπόροι περιέχουν μαγνήσιο και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και βιταμίνη Ε, τα οποία συμβάλλουν στην καταπολέμιση της φλεγμονής. Επίσης είναι πλούσια σε πρωτεΐνη και φυτικές ίνες οι οποίες επίσης λειτουργούν κατά της ημικρανίας.
* Πηγή: Vita
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις