Ο θυμός επηρεάζει και τη σωματική υγεία μας
Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο θυμός εκτός από τη ψυχική μας υγεία, βλάπτει και τη σωματική.
- Γιατί η Βραζιλία έχει μεγάλη οικονομία αλλά απαίσιες αγορές
- «Είναι άρρωστος και διεστραμμένος, όσα μου έκανε δεν τα είχα διανοηθεί» - Σοκάρει η 35χρονη για τον αστυνομικό
- «Πιο κοντά από ποτέ» βρίσκεται μια συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, σύμφωνα με την Χαμάς
- Διαρρήκτες «άδειαζαν» το εργαστήριο του γλύπτη Γεώργιου Λάππα στη Νέα Ιωνία
Ο θυμός είναι ένα απαραίτητο συναίσθημα που μας δείχνει ότι ένα όριό μας παραβιάζεται και ότι πρέπει να δράσουμε. Μπορεί όμως, να εκφράζεται και ως συναίσθημα ανταγωνισμού απέναντι σε έναν άλλο άνθρωπο ή μια κατάσταση που δημιουργεί το αίσθημα της αδικίας.
Σε μέτρια επίπεδα, ο θυμός δεν δημιουργεί πρόβλημα.
Ωστόσο, όταν οι εκρήξεις θυμού είναι συχνές, μεγαλύτερες από το εκάστοτε συμβάν και διαρκούν πολύ, σε τέτοιο βαθμό που να παρεμποδίζουν τη λειτουργικότητά σας, μπορεί να έχουν επιπτώσεις σε όλο το φάσμα της ζωής σας, πλήττοντας την ευεξία και την ευημερία σας.
Αυτό συμβαίνει γιατί κατά τη διάρκεια της έκρηξης του θυμού, τα επινεφρίδια κατακλύζουν το σώμα με ορμόνες του στρες, όπως η αδρεναλίνη και η κορτιζόλη. Δεν είναι τυχαίο, πως εκείνες τις στιγμές ενδεχομένως να βιώνετε αυξημένο καρδιακό ρυθμό και υψηλή αρτηριακή πίεση. Ο οργανισμός προετοιμάζεται να «αμυνθεί» και να σας «προστατέψει».
Μακροπρόθεσμα, η χρόνια ενεργοποίηση του στρες μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο τόσο για σωματικές όσο και ψυχικές παθήσεις. Φροντίστε, λοιπόν, να διαχειρίζεστε το θυμό σας γιατί μπορεί να σας επηρεάσει αρνητικά με τους παρακάτω τρόπους:
Ο θυμός βλάπτει την καρδιά
Οι ορμόνες του στρες που εκκρίνονται όταν θυμώνουμε, με την πάροδο του χρόνου, μπορεί να βλάψουν την καρδιά ενώ αυξάνεται και η αρτηριακή πίεση.
Μακροπρόθεσμα, η υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικού και μεταβολικού συνδρόμου.
Μια, επιπλέον, μελέτη αναφέρει ότι ο θυμός φαίνεται να συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο θανάτου από στεφανιαία νόσο και επιπλοκές, ενώ φαίνεται να επηρεάζει και τα άτομα με αρρυθμίες.
Αυτό μπορεί να συμβαίνει επειδή η αδρεναλίνη αυξάνεται όταν είμαστε θυμωμένοι και μακροπρόθεσμα μπορεί να διαταράξει την ομαλή καρδιακή λειτουργία.
Αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακών προσβολών
Τα ευρήματα, επίσης, δείχνουν ότι ο θυμός φαίνεται να συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο καρδιακών προσβολών.
Σε μια συστηματική ανασκόπηση μελετών με συνολικά σχεδόν τέσσερις χιλιάδες συμμετέχοντες από περισσότερα από πενήντα ιατρικά κέντρα στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι ερευνητές εντόπισαν υπερδιπλάσια αύξηση των καρδιακών προσβολών μέσα σε δύο ώρες μετά από μια έκρηξη θυμού ενώ όσο πιο έντονος ήταν ο θυμός, τόσο χειρότερα φάνηκαν να είναι τα πράγματα.
Ο θυμός δυσκολεύει την πέψη
Είναι, πια, αποδεδειγμένο ότι ο εγκέφαλος και το έντερο βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία και επηρεάζουν το ένα το άλλο.
Ειδικότερα, ένας από τους ρόλους του αυτόνομου νευρικού μας συστήματος, το οποίο ρυθμίζει τις ακούσιες σωματικές διεργασίες, είναι να ρυθμίζει την πέψη.
Αυτή η λειτουργία διαταράσσεται όταν ο οργανισμός μπαίνει σε λειτουργία μάχης ως απάντηση στο στρες που προκαλείται από τον θυμό.
Πιθανόν, να έχετε και οι ίδιοι βιώσει σε μια δύσκολη περίοδο της ζωής σας δυσάρεστα γαστρεντερικά συμπτώματα, όπως κοιλιακό πόνο, στομαχικές διαταραχές και διάρροια, σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου, γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση κ.α.
Επιβαρύνει την ψυχική υγεία
Όταν θυμώνετε σίγουρα δεν αισθάνεστε καλά ψυχολογικά. Με βάση μελέτες, ο θυμός φαίνεται να είναι συχνά αυξημένος σε συναισθηματικές διαταραχές, όπως η αγχώδης διαταραχή και η κατάθλιψη.
Αν, μάλιστα, ο θυμός είναι έντονος και με διάρκεια μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη συγκέντρωση και τον τρόπο που σκεφτόμαστε.
Διαταράσσει τον ύπνο
Ο θυμός μπορεί να επηρεάσει αρνητικά και τον ύπνο.
Σύμφωνα με μια μελέτη σε μεσήλικες Κορεάτες άνδρες και γυναίκες, τα μέτρια έως υψηλά επίπεδα θυμού φάνηκαν να συσχετίζονται με 40% έως 70% αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαταραχών ύπνου.
Αυτό συμβαίνει γιατί ο θυμός σχετίζεται με το στρες. Εξάλλου, οποιαδήποτε αναστάτωση και ψυχολογική διέγερση μπορεί να χαλάσει τον ύπνο.
Φροντίστε, λοιπόν, να μην καταπιέζετε το θυμό σας γιατί αποτελεί σημάδι ότι πρέπει να δράσατε.
Είναι, όμως, απαραίτητο να μάθετε να διαχειρίζεστε τις εκρήξεις του θυμού σας και να τις μειώσετε –ακόμα και αν χρειάζεται να συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό ψυχικής υγείας- για να προστατέψετε τη συνολική σας ευημερία.
* Πηγή: Vita
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις