Νομοσχέδιο του ΥΠΕΞ προβλέπει αλλαγές στη Διπλωματική Ακαδημία και προσλήψεις διοικητικών
Το νομοσχέδιο του ΥΠΕΞ που παρουσίασε ο Γεραπετρίτης στο Υπουργικό Συμβούλιο αφορά τη διπλωματική ακαδημία, τους διοικητικούς και τα οικονομικά
Αλλαγές στην Διπλωματική Ακαδημία, την οργάνωση του ΥΠΕΞ αλλά και τα οικονομικά που συνδέονται με τα κτήρια που ανήκουν στο Υπουργείο Εξωτερικών φιλοδοξεί να φέρει το νομοσχέδιο που παρουσίασε ο Γιώργος Γεραπετρίτης την Πέμπτη στο Υπουργικό Συμβούλιο. Το νομοσχέδιο αναμένεται να τεθεί άμεσα σε δημόσια διαβούλευση.
Η Ελληνική Διπλωματική Ακαδημία
Όπως έχει τονίσει στο παρελθόν στο in ο Διευθυντής της Ελληνικής – πλέον – Διπλωματικής Ακαδημίας, πρέσβη, Μιχάλης Διάμεσης, στόχος είναι «η λειτουργία της να βασίζεται σε σύγχρονα μοντέλα εκπαίδευσης και θα προσφέρει στους σπουδαστές κάθε βαθμού και κλάδου τη δυνατότητα να αυξήσουν την παραγωγικότητά τους και να παραμένουν επίκαιροι μια εποχή που η πληροφορία μεταφέρεται σε κλάσματα δευτερολέπτου από τη μία χώρα στην άλλη».
Σημείωνε δε ότι «ο εκσυγχρονισμός της ΕΔΑ γίνεται με μελέτη των βέλτιστων πρακτικών που ακολουθούν παρεμφερή ιδρύματα και ινστιτούτα σε άλλες χώρες, με την κατάλληλη προσαρμογή στο ελληνικό περιβάλλον».
Αυτή η προσπάθεια αποτυπώνεται και στο σχέδιο νόμου που παρουσίασε ο Γεραπετρίτης την Πέμπτη στο Υπουργικό Συμβούλιο. Όπως επισημαίνουν αρμόδιες πηγές στόχος του νομοσχεδίου είναι η Ελληνική Διπλωματική Ακαδημία να γίνει εξωστρεφής. Και σε αυτή τη βάση προβλέπονται συνεργασία με φορείς του εξωτερικού αλλά και Πανεπιστημιακά Ιδρύματα.
Στο ίδιο πλαίσιο της προσπάθειας η Ελληνική Διπλωματική Ακαδημία να γίνει σύγχρονη και να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις και τις προκλήσεις που καλείται να απαντήσει ο διπλωματικός υπάλληλος που θα αποφοιτήσει από αυτή είναι και οι αλλαγές στο πρόγραμμα σπουδών, αλλά και η έμφαση στη γλωσσομάθεια.
Προσλήψεις
Το σχέδιο νόμου επιχειρεί να φέρει αλλαγές και στην οργάνωση του υπουργείου και πιο συγκεκριμένα σε σχέση με την υπηρεσιακή κατάσταση των υπαλλήλων. Σε αυτό το πλαίσιο σχεδιάζεται η ανακατανομή και ενίσχυση των θέσεων που αφορούν στο διοικητικό προσωπικό. Με τις προσλήψεις στο διοικητικό κλάδο να φτάνουν τις 150 νέες θέσεις εργασίας.
Κτήρια και οικονομικοί πόροι
Τέλος το σχέδιο νόμου εστιάζει και στα κτήρια των πρεσβειών και των προξενείων που διατηρεί η Ελλάδα ανά τον κόσμο καθώς και στην ενίσχυση των οικονομικών πόρων.
Έτσι τα έσοδα από τις προξενικές υπηρεσίες θα αποδίδονται κατά 70% πλέον στο Υπουργείο Εξωτερικών, με το ποσό που θα αποδίδεται στο Υπουργείο Οικονομικών να περιορίζεται στο 30%. Ενώ στο παρελθόν το ΥΠΟΙΚ κρατούσε το 60% των εσόδων και το 40% δινόταν στο ΥΠΕΞ. Το 10% του συνόλου των προξενικών δαπανών δε, σύμφωνα με το νομοσχέδιο θα δαπανάται αποκλειστικά για την συντήρηση των ακινήτων του Υπουργείου Εξωτερικών.
Την ίδια στιγμή το ΥΠΟΙΚ κρατά μεν την κυριότητα των ακινήτων που στεγάζονται πρεσβείες και προξενεία, στο εξωτερικό, αλλά το ΥΠΕΞ αποκτά το δικαίωμα χρήσης και εκμετάλλευσης.
- Έρχεται η… Legoland του Minecraft
- Αμαλιάδα: Όταν η Ειρήνη Μουρτζούκου μιλούσε ως Πόπη – Ντοκουμέντο του «Τούνελ»
- Αμαλιάδα: «Μελάνιασε και τέζα…» – Τι έλεγε η Ειρήνη λίγο μετά τον θάνατο του μικρού Παναγιωτάκη
- Αμετάβλητη διατήρησε την αξιολόγηση της Ελλάδας η Fitch
- Ανησχυχία για παιδί που βρέθηκε θετικό στη γρίπη των πτηνών
- Παρί Σεν Ζερμέν – Τουλούζ 3-0: Πέμπτη σερί νίκη για τους πρωταθλητές (vid)