Μητσοτάκης: Υποσχέσεις για κατώτατο μισθό 950 ευρώ το… 2027 – «Θα απαγορεύεται δια νόμου η μείωση»
Ο Κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο νέο σύστημα υπολογισμού του κατώτατου μισθού από το 2027 με βάση το γαλλικό μοντέλο
Στο νέο μόνιμο σύστημα προσδιορισμού του κατώτατου μισθού με την προοπτική να φθάσει στα 950 το… 2027 αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην εισήγησή του στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου που βρίσκεται σε εξέλιξη.
Ο κ. Μητσοτάκης, έκανε λόγο για κομβική πρωτοβουλία, υποστηρίζοντας ότι «θα απαγορεύεται δια νόμου η μείωση του κατώτατου μισθού». Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό με το νέο σύστημα υπολογισμού, το οποίο βασίζεται στο γαλλικό μοντέλο, ο κατώτατος μισθός από το 2027 και μετά δεν θα μπορεί να μειώνεται, αλλά μόνο να αυξάνεται και θα φτάσει τα 950 ευρώ το 2027.
Τα κριτήρια
Το ύψος της αύξησης «θα καθορίζεται από δύο κριτήρια. Από τη μια πλευρά τον ρυθμό ανάπτυξης και βελτίωσης της παραγωγικότητας της οικονομίας και από την άλλη τον πληθωρισμό, αλλά τον πληθωρισμό, ο οποίος πλήττει ειδικά τα χαμηλότερα εισοδήματα. Και αυτό σημαίνει ότι όσο καλύτερα πηγαίνει η οικονομία, όσο βελτιώνεται η παραγωγικότητα, τόσο θα αυξάνεται ο πρώτος μισθός. Αλλά και όσο ανεβαίνουν οι τιμές, τόσο θα αντισταθμίζουν αυτή την αύξηση των τιμών οι αμοιβές», υποστήριξε ο κ. Μητσοτάκης.
«Θα ευνοήσει και τους δημόσιους υπάλληλους»
«Το νέο σύστημα έρχεται να ευνοήσει και τους δημόσιους υπαλλήλους, με τον εισαγωγικό τους μισθό να συμβαδίζει πια με τη βασική αμοιβή στη χώρα και θα συμπαρασύρει προφανώς προς τα πάνω και τις τριετίες, αλλά και όλα τα επιδόματα τα οποία συνδέονται με τον κατώτατο μισθό.
Με άλλα λόγια, είναι μια σημαντική μεταρρύθμιση, η οποία αφορά το σύνολο των εργαζομένων, με επίκεντρο, όπως είπα, την καθοριστική ρήτρα ότι οι αποδοχές πια δεν θα μπορούν να μειώνονται παρά μόνο να αυξάνονται», είπε.
Ανέφερε δε , ότι το 2025 οι ασφαλιστικές εισφορές θα έχουν αποκλιμακωθεί στα επίπεδα του 6% με στόχο το 2027 να φτάσουμε στα ευρωπαϊκά επίπεδα.
Για τις πλημμύρες στην Ισπανία
Ο κ. Μητσοτάκης ξεκίνησε την τοποθέτηση του εκφράζοντας τη συμπαράσταση του στην Ισπανία, που έχει βυθιστεί στο πένθος μετά τις φονικές πλημμύρες.
«Να ξεκινήσω με την συμπαράστασή μου στην δοκιμαζόμενη Ισπανία που ήδη έχει σχεδόν 100 θύματα και ζημιές πολλών δισεκατομμυρίων από τις πρόσφατες καταστροφικές πλημμύρες», είπε προσθέτοντας πως το τραγικό γεγονός ανέδειξε ότι κανείς δεν είναι άτρωτος απέναντι στην κλιματική κρίση ενώ στάθηκε στη σημασία της έγκαιρης προειδοποίησης για ακραία φαινόμενα μέσω του 112.
Αναφέρθηκε δε, στην ανάγκη «Ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, όσο και των κοινών δράσεων στη Μεσόγειο, η οποία αποτελεί εξάλλου, όπως μας λένε οι επιστήμονες, επίκεντρο της κλιματικής κρίσης».
- Nέες ταινίες: Nτέμι Μουρ, Ντάφι και φεστιβαλικά blue chip στις αίθουσες
- Τι απαντούν πηγές του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας στους εποχικούς πυροσβέστες – Συγκέντρωση διαμαρτυρίας
- Ευλογιά προβάτων: Πού εφαρμόζονται νέα μέτρα – Τι θα ισχύσει με τις σφαγές
- Επίσκεψη Στάινμαγερ στην Κάνδανο: «Δικαιοσύνη» απαίτησαν οι συγκεντρωμένοι
- Η Mastercard στηρίζει την συμπερίληψη και την ισότητα στο 65ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης
- Ο Μόουζες Ράιτ παίρνει κυπριακό διαβατήριο – Τα δεδομένα για τον Ολυμπιακό και το ελληνικό πρωτάθλημα