Ο Λίβανος δήλωσε μέσω του υπηρεσιακού πρωθυπουργού της χώρας, Νατζίμπ Μικάτι, ότι υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία για σύναψη εκεχειρίας με το Ισραήλ πριν τις αμερικανικές εκλογές, μετά από τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον αμερικανό απεσταλμένο Άμος Χοχστάιν.

Ο Χοχστάιν μεταβαίνει στο Ισραήλ για να παρουσιάσει την επεξεργασμένη από τις ΗΠΑ πρόταση κατάπαυσης πυρός προκειμένου να συμφωνηθεί με τους ισραηλινούς αξιωματούχους.

Το ισραηλινό δίκτυο Kan παρουσίασε το φερόμενο ως προσχέδιο εκεχειρίας, σύμφωνα με το οποίο ο Λίβανος καλείται να συμφωνήσει σε παραχώρηση της κυριαρχίας του καθώς δίνεται στο Ισραήλ το δικαίωμα να πραγματοποιεί χερσαίες και αεροπορικές επιδρομές εάν κρίνει ότι απειλείται η ασφάλειά του.

Η συμφωνία ορίζει επίσης μια έκταση του λιβανέζικου εδάφους κατά μήκος των συνόρων στην οποία οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν το δικαίωμα του Ισραήλ να ενεργεί σε άμεση αυτοάμυνα

Αναλυτές επισημαίνουν ότι παρά τη συγκρατημένη αισιοδοξία που εξέφρασε ο Μικάτι, είναι δύσκολο ο Λίβανος να συμφωνήσει σε κάτι τέτοιο.

Την ίδια στιγμή το προσχέδιο των ΗΠΑ περιέχει ούτε λίγο ούτε πολύ τον όρο της διάλυσης της Χεζμπολάχ.

Το προσχέδιο αναφέρει ότι σε περίπτωση που το Ισραήλ εντοπίσει απειλές για το ίδιο βαθιά στο Λίβανο, συμπεριλαμβανομένης της παραγωγής και αποθήκευσης όπλων- της μετακίνησης βαρέων όπλων, βαλλιστικών πυραύλων ή πυραύλων μεσαίου και μεγάλου βεληνεκούς, θα του επιτραπεί να αναλάβει στρατιωτική δράση.

Σε αυτή την περίπτωση θα μπορεί να αναλάβει δράση εφόσον η κυβέρνηση του Λιβάνου ή ένα άλλο εποπτικό όργανο των ΗΠΑ αποτύχει να απομακρύνει την απειλή.

Με αυτόν τον τρόπο προβλέπεται ουσιαστικά αυξημένος ρόλος και των ΗΠΑ στην περιοχή.

Ο Λίβανος θα πρέπει να συμφωνήσει σε περιορισμό της κυριαρχίας του

Επιπλέον, αναφέρει το προσχέδιο, θα επιτραπεί στην Πολεμική Αεροπορία του Ισραήλ να συνεχίσει τις υπερπτήσεις στον εναέριο χώρο του Λιβάνου για τη συλλογή πληροφοριών και την παρακολούθηση των εξελίξεων.

Το έγγραφο αναφέρει ακόμα ότι ο στρατός του Λιβάνου θα είναι ο μόνος ένοπλος οργανισμός, εκτός από την UNIFIL, που θα έχει την άδεια να επιχειρεί στο λιβανέζικο έδαφος.

Θα του ανατεθεί να εμποδίζει την είσοδο μη εξουσιοδοτημένων όπλων και πυρομαχικών από τα σύνορά του και θα ενεργεί για την εξάρθρωση εγκαταστάσεων παραγωγής όπλων και πυρομαχικών που λειτουργούν από μη κρατικές οργανώσεις στη χώρα, φωτογραφίζοντας ουσιαστικά την Χεζμπολάχ.

Η συμφωνία ορίζει επίσης μια έκταση του λιβανέζικου εδάφους κατά μήκος των συνόρων στην οποία οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν το δικαίωμα του Ισραήλ να ενεργεί σε άμεση αυτοάμυνα.

Το σχέδιο δεν αναφέρει πότε προτείνεται να τεθεί σε ισχύ η κατάπαυση του πυρός. Ωστόσο, από τη στιγμή που θα κηρυχθεί επίσημα, οι πλευρές θα έχουν 60 ημέρες για να την εφαρμόσουν πλήρως.

Το Ισραήλ θα αποσύρει τις δυνάμεις του από τον Λίβανο το αργότερο μία εβδομάδα μετά την έναρξη ισχύος της συμφωνίας. Ο στρατός του Λιβάνου θα αναπτύξει τις δυνάμεις του κατά μήκος των συνόρων της χώρας.

Οι ΗΠΑ, το Ισραήλ και ο Λίβανος θα δημιουργήσουν έναν κοινό μηχανισμό για την εποπτεία και την επιβολή των όρων της συμφωνίας. Το Ισραήλ και ο Λίβανος θα μπορούν να αναφέρουν σε ένα εποπτικό όργανο όλες τις παραβιάσεις της συμφωνίας.

Το σχέδιο καλεί για την εφαρμογή της απόφασης 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ του 2006 αλλά εκφράζει την υποστήριξη των ΗΠΑ προς το Ισραήλ για την εφαρμογή της, ώστε να διασφαλιστεί ότι η Χεζμπολάχ και άλλες ένοπλες ομάδες δεν θα εγκατασταθούν στο νότιο Λίβανο.

Η Χεζμπολάχ και η Γάζα

Ένας Αμερικανός αξιωματούχος που συμμετέχει στις συζητήσεις δήλωσε στη Haaretz ότι το κύριο αναπάντητο μέχρι στιγμής ερώτημα είναι αν η Χεζμπολάχ θα δεχτεί οποιαδήποτε συμφωνία όσο συνεχίζεται ο πόλεμος στη Γάζα, ιδίως οι επιχειρήσεις των IDF στη βόρεια Λωρίδα.

Η αμερικανική πηγή έκανε λόγο για πρόοδο προς την κατεύθυνση μιας συμφωνίας μεταξύ του Ισραήλ και του Λιβάνου, αλλά προειδοποίησε ότι ο κίνδυνος παραμένει όσο δεν επιτυγχάνεται συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα.

Παρ’ όλα αυτά, η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν συνδέει επίσημα τις παράλληλες διαπραγματεύσεις. Το σχέδιο συμφωνίας δεν περιέχει καμία ρητή αναφορά στη Γάζα.

Ο νέος ηγέτης της Χεζμπολάχ Ναΐμ Κασέμ δήλωσε σε μήνυμά του ότι η οργάνωση έχει στρατιωτικές δυνατότητες να αντιμετωπίσει το Ισραήλ, αλλά είναι ανοιχτή σε ενδεχόμενο κατάπαυσης πυρός υπό συγκεκριμένους όρους, αλλά πρόσθεσε ότι δεν έχει παρουσιαστεί ακόμα κάποια βιώσιμη πρόταση εκεχειρίας.

Στο τελευταίο μήνυμά του ο Κασέμ δεν έκανε κάποια αναφορά στον πόλεμο στη Γάζα.