Πώς οι Χούθι κατέληξαν να είναι υπολογίσιμη δύναμη και παγκόσμια απειλή
Ο πόλεμος στη Γάζα βοήθησε δια της πλαγίας οδού τους Χούθι, οι οποίοι πλέον μετατρέπονται σε υπολογίσιμη δύναμη
- Μενίδι: Σε κρίσιμη κατάσταση η 72χρονη – Πώς συνέβη το επεισόδιο με τον 18χρονο
- Από σόου σε σόου η προεκλογική εκστρατεία στις ΗΠΑ - Γιατί ο Τραμπ έβαλε γιλέκο οδοκαθαριστή
- Η συγκινητική επιστολή της Κέιτ Μίντλετον σε γνωστή ηθοποιό του Μπόλιγουντ που δίνει μάχη με τον καρκίνο
- Φονικά κρεμμύδια στα μπέργκερ των McDonald’s σκότωσαν ηλικιωμένο και αρρώστησαν άλλα 90 άτομα
Ακάθεκτοι παραμένουν οι Χούθι της Υεμένης, καθώς συνεχίζουν να στοχεύουν περισσότερα πλοία αυτή την εβδομάδα στην Ερυθρά Θάλασσα, παρά τα πλήγματα του Ισραήλ στην ηγεσία της Χαμάς στη Γάζα και της Χεζμπολάχ, αλλά και εντός του Ιράν.
Όπως αναφέρει η Wall Street Journal, οι Χούθι επωφελήθηκαν από την εμπλοκή τους στη σύγκρουση στη Γάζα. Από την έναρξη του πολέμου πέρυσι, η τρομοκρατική ομάδα έχει εκτοξεύσει μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους σε περισσότερα από 80 εμπορικά πλοία, εμποδίζοντας το εμπόριο και αυξάνοντας το κόστος μεταφοράς.
Οι Χούθι επεκτείνονται επίσης με ταχείς ρυθμούς στο εξωτερικό, δανείζοντας το σημαντικό ανθρώπινο δυναμικό τους σε συγκρούσεις αλλού και δημιουργώντας διεθνείς δεσμούς με μια σειρά από παράγοντες στη Μέση Ανατολή, την Αφρική και μέχρι τη Ρωσία, σύμφωνα με δυτικούς αξιωματούχους.
«Ένα από τα δυσάρεστα επακόλουθα της σύγκρουσης στη Γάζα είναι ότι οι Χούθι έχουν διπλασιάσει τις επαφές τους με άλλους κακόβουλους παράγοντες στην περιοχή και πέραν αυτής», δήλωσε ο Τίμοθι Λέντερκινγκ, ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για την Υεμένη. Ο Λέντερκινγκ, σε συνέντευξή του, χαρακτήρισε την τάση «πολύ ανησυχητική» και δήλωσε ότι οι ΗΠΑ συζητούν με τους περιφερειακούς εταίρους για το πώς θα αντιδράσουν.
Οι Χούθι, οι οποίοι ανήκουν στο σιιτικό Ισλάμ, κατέλαβαν την πρωτεύουσα Σαν’α το 2014, γεγονός που ώθησε τη Σαουδική Αραβία και άλλες αραβικές χώρες υπό σουνιτική ηγεσία να επέμβουν. Το Ιράν, επίσης σιιτική δύναμη, απάντησε στέλνοντας περισσότερα όπλα και εκπαίδευση, γεγονός που έφερε την ομάδα πιο κοντά στην Τεχεράνη.
Αλλά μετά από σχεδόν μια δεκαετία στην εξουσία, αντιμετώπιζαν μια αυξανόμενη οικονομική κρίση στην Υεμένη και δυσαρέσκεια για απλήρωτους μισθούς.
Όταν ξεκίνησε η περσινή σύγκρουση στη Γάζα, οι Χούθι άρχισαν να εκτοξεύουν πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη τόσο κατά του Ισραήλ όσο και κατά της διεθνούς ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά Θάλασσα.
Η ανανεωμένη «εντολή» των Χούθι
Η εμπλοκή τους στον πόλεμο τους έδωσε «ανανεωμένη εσωτερική και περιφερειακή νομιμοποίηση, πλαισιώνοντας τους εαυτούς τους ως υπερασπιστές της Γάζας στην ευρύτερη σύγκρουση Ισραήλ-Παλαιστίνης», δήλωσε ο Μοχάμεντ Αλμπάσα, αναλυτής ασφάλειας της Μέσης Ανατολής με έδρα τις ΗΠΑ.
Η στρατηγική φαίνεται ότι λειτούργησε, δημιουργώντας μεγαλύτερη υποστήριξη στο εσωτερικό και διεθνώς. Η στρατολόγηση των Χούθι αυξήθηκε στο εσωτερικό της Υεμένης και τον Μάιο, ο ηγέτης της ιρακινής πολιτοφυλακής Καταΐμπ Χεζμπολάχ δήλωσε ότι η ομάδα του θα συνεργαστεί με τους Χούθι για να χτυπήσει το Ισραήλ.
Η επικέντρωση του Ισραήλ σε άλλες ομάδες που υποστηρίζονται από το Ιράν ωφέλησε ακούσια τους Χούθι, υποστηρίζουν ορισμένοι αναλυτές. Αφού το Ισραήλ δολοφόνησε τον Νασράλα της Χεζμπολάχ στα τέλη Σεπτεμβρίου, «οι Χούθι ανέλαβαν γρήγορα να καλύψουν το πολιτικό και στρατιωτικό κενό στον άξονα της αντίστασης», δήλωσε ο Αλμπάσα.
Οι Χούθι αναζητούν επίσης νέους τρόπους για να προμηθεύονται όπλα και να χρηματοδοτούνται στο εξωτερικό, μεταξύ άλλων και από τη Μόσχα. Ο Βίκτορ Μπουτ, ο Ρώσος έμπορος όπλων που επέστρεψε στη Ρωσία πριν από σχεδόν δύο χρόνια σε μια ανταλλαγή με την Αμερικανίδα σταρ του μπάσκετ Μπρίτνεϊ Γκράινερ, προσπαθεί να πουλήσει στους Χούθι τουφέκια εφόδου.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις