Ζελένσκι: Παραδέχτηκε εκνευρισμένος ότι ζήτησε πυραύλους κρουζ Τόμαχοκ από τις ΗΠΑ
Ο Βολοντίμιρ Ζελενσκι επιβεβαίωσε δημοσίευμα των NYT για τους πυραύλους και δεν έκρυψε τον εκνευρισμό του με τον Μπάιντεν για τη διαρροή
Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι επιβεβαίωσε δημοσίευμα της εφημερίδας New York Times σύμφωνα με το οποίο ζήτησε πυραύλους κρουζ τύπου Τόμαχοκ από τις ΗΠΑ στο πλαίσιο του «σχεδίου για τη νίκη» στον πόλεμο με τη Ρωσία που παρουσίασε πρόσφατα.
«Αυτή είναι πληροφορία που είχε εμπιστευτικό χαρακτήρα» και το ζήτημα συζητήθηκε «ανάμεσα στην Ουκρανία και τον λευκό Οίκο», ανέφερε ο Ζελένσκι σε δημοσιογράφους στην ισλανδική πρωτεύουσα Ρέικιαβικ.
Οι πύραυλοι κρουζ Τόμαχοκ έχουν μέγιστο δραστικό βεληνεκές 2.400 χιλιομέτρων, κατά συνέπεια θα μπορούσαν να πλήξουν μέχρι και τη Μόσχα
Δεν έκρυψε τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι το αίτημά του για την προμήθεια των πυραύλων αυτών διέρρευσε στον Τύπο
«Πώς θα πρέπει να εκλάβουμε τα μηνύματα αυτά; Σημαίνει αυτό πως δεν υπάρχει τίποτε εμπιστευτικό (στις συνομιλίες) μεταξύ συμμάχων;» διερωτήθηκε.
Δείτε το σχετικό βίντεο
Zelensky blasts Team Biden for leaking classified information to the NYT. He said, slightly edited: “Tomahawk: It was confidential info between Ukraine and the White House. How should we understand this message? It means that between partners there are no confidential things.” pic.twitter.com/uZkwrd0oNB
— Mike (@Doranimated) October 30, 2024
Πριν από περίπου δύο εβδομάδες, ο κ. Ζελένσκι παρουσίασε σχέδιο πέντε σημείων προκειμένου να τερματιστεί ο πόλεμος με τη Ρωσία με τους όρους της Ουκρανίας.
Το σχέδιο φέρεται να προβλέπει να προσκληθεί η Ουκρανία να ενταχθεί στο NATO, καθώς και αναβάθμιση του στρατού της.
Ωστόσο η ένταξη της Ουκρανίας στον Οργανισμό του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού προτού τερματιστεί ο πόλεμος θα συνεπαγόταν πως όλα τα κράτη μέλη της θα εμπλέκονταν στη σύρραξη κι αυτό προκαλεί από δισταγμούς ως την ανοικτή απόρριψη της ιδέας από μέλη της στρατιωτικής συμμαχίας.
Οι πύραυλοι κρουζ Τόμαχοκ έχουν μέγιστο δραστικό βεληνεκές 2.400 χιλιομέτρων, κατά συνέπεια θα μπορούσαν να πλήξουν αν εκτοξεύονταν από την Ουκρανία μεγάλες ρωσικές πόλεις όπως η Αγία Πετρούπολη, η Μόσχα και η Γεκατέρινμπουργκ.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
- ΣΥΡΙΖΑ: «Όσα διακινούνται σχετικά με το έκτακτο συνέδριο, δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα»
- ΕΛΣΤΑΤ: Στο 9,3% η ανεργία τον Σεπτέμβριο
- Πληθωρισμός: Σκαρφάλωσε στο 3,2% τον Οκτώβριο – Η ακρίβεια συνεχίζεται
- Temu: Έρευνα της ΕΕ για «παράνομα προιόντα» και «εθιστικό σχεδιασμό»
- Χαμάς: Απορρίπτει την πρόταση για προσωρινή εκεχειρία – «Επιμένουμε στον τερματισμό του πολέμου»
- Οι οδηγίες της ΚΑΕ Ολυμπιακός για το ματς με την Μπαρτσελόνα