Σωτήρης Τσαφούλιας: Το δικαίωμα στην έκφραση, η χαμένη μπέσα του Έλληνα και ο Θεός
Λίγα 24ωρα πριν την πρεμιέρα της σειράς «17 Κλωστές» στο MEGA, ο Σωτήρης Τσαφούλιας ήταν καλεσμένος στην εκπομπή «Buongiorno», δίνοντας μια απολαυστική συνέντευξη.
- Αυτά είναι τα όπλα και τα εκρηκτικά που βρέθηκαν στη γιάφκα στο Παγκράτι - Πολυβόλα, σφαίρες και χειροβομβίδες
- Αυτή είναι η λέξη της χρονιάς για το 2024
- Εκπαιδευτικός έκανε 20 φορές σεξ με 14χρονο μαθητή της - Καταδικάστηκε σε 30 χρόνια
- Δημήτρης Σούρας: Τι έλεγε για τους ανθρώπους και τον θάνατο ο γνωστός ψυχίατρος
Έχουν περάσει περίπου δέκα χρόνια από την ημέρα που πρωτοσυστήθηκε στο κοινό με την πρώτη του μεγάλου μήκους ταινία «Κοινός Παρονομαστής». Ο Σωτήρης Τσαφούλιας κατάφερε αμέσως να κερδίσει τόσο τους κριτικούς όσο και το κοινό και σταδικά κέρδισε και τον τίτλο του πλέον ταλαντούχου δημιουργού της γενιάς του.
Ωστόσο ο Σωτήρης Τσαφούλιας, πέρα από ένας δημιουργικός άνθρωπος είναι και πολύ ειλικρινής. Από εκείνους που δεν θα κρυφτούν πίσω από το δάχτυλό τους και θα πουν τα πράγματα όπως είναι – κάτι που έχει αποδείξει στις (λίγες) συνεντεύξεις του.
Μια τέτοια έδωσε το πρωί της Παρασκευής ο 49χρονος σκηνοθέτης, καθώς ήταν καλεσμένος της Φαίης Σκορδά και της εκπομπής «Buongiorno». Λίγα 24ωρα πριν την πρεμιέρα της σειράς «17 Κλωστές» στο MEGA, ο Σωτήρης Τσαφούλιας μίλησε για το δικαίωμα στην έκφραση, τη χαμένη μπέσα του Έλληνα και τον Θεό.
«Το MeToo δεν είναι κίνημα, είναι στάση ζωής»
«Έχουμε χάσει την μάχη με το αυτονόητο. Έχουμε κάνει τόσο περίπλοκα τα πράγματα, που έχουμε πάψει να βλέπουμε το απλό» δήλωσε ο Σωτήρης Τσαφούλιας και συνέχισε: «Η ενσυναίσθηση παίζει ρόλο στο πώς βλέπεις τα πράγματα. Με βάση τις εμπειρίες μου, την ζωή μου, αυτά που έμαθα και φίλτραρα, τις περισσότερες φορές που υπερασπίζομαι ανθρώπους για κάτι που θα πουν, στον πυρήνα του σκεπτικού τους διαφωνώ κάθετα. Υπερασπίζομαι το δικαίωμα τους στην έκφραση και στο να έχουν τα ίδια δικαιώματα με μένα».
Μάλιστα τόνισε ότι «το MeToo δεν είναι κίνημα, είναι στάση ζωής. Κίνημα το έκαναν κάποιοι λάθος εκφραστές του, για να το μηδενίσουν και να φτάσουμε στο να μην έχει γίνει τίποτα. Το πολιτικά ορθό το έχουμε πάει στον φονταμενταλισμό. Πολλές εκπομπές έπεσαν στην παγίδα αυτή. Οφείλουμε να φιλτράρουμε αυτά που προβάλλουμε».
Και συνέχισε: «Φτάσαμε σε σημείο να κανονικοποιούμε το κακό και να μπουκώνουμε τον κόσμο. Δεν γίνεται να έρχεσαι και να απαγορεύεις ταινίες και τραγούδια που δεν είναι σήμερα political correct ενώ τότε ήταν. Δεν γίνεται οι ταινίες του Μουστάκα και του Ψάλτη να παίζουν 12 τη νύχτα».
Μάλιστα, όπως τόνισε, δεν γίνεται τα κανάλια να προβάλουν το μεσημέρι συνεχώς βίντεο που παιδιά κλωτσάνε άλλα παιδιά, αλλά να μην ενοχλεί η ατάκα από τις ταινίες του 1980 επειδή δεν είναι political correct σήμερα.
«Κάτι μεγαλύτερο από εμάς είναι η άγνοιά μας»
Τα καλά τα φύλαγε όμως για το τέλος, καθώς είχε να πει κάτι και για τον σημερινό Έλληνα που έχει αποτινάξει από πάνω του όλα εκείνα τα στοιχεία για τα οποία περηφανεύεται. «Για τους Έλληνες οι αξίες μας είναι όλα αυτά που κοκορευόμαστε και καμία δεν ακολουθούμε, την μπέσα, τον σεβασμό στον άνθρωπο και το φιλότιμο. Αυτό είναι ο Έλληνας. Γι΄ αυτό είμαστε περήφανοι ως λαός, για όλο αυτό το κομμάτι που το έχουμε αποτινάξει από πάνω μας».
Όσο για τη θρησκεία και τον Θεό, τόνισε: «Η θρησκεία είναι αγάπη, ο Θεός είναι αγάπη. Πιστεύω στον Θεό με την έννοια της Θέασης, με ό,τι είναι στον καθένα ο Θεός. Κάτι μεγαλύτερο από εμάς είναι η άγνοιά μας. Έχουμε ένα κομμάτι του θεού μέσα μας».
Δείτε όλη του τη συνέντευξη στο «Buongiorno»:
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις