Ιδιωτικά πανεπιστήμια: Διχασμένη η ελληνική κοινωνία – Διαφορετικές γενιές, διαφορετικές απόψεις
Ιδιωτικά πανεπιστήμια: Οι Έλληνες εκφράζουν ανασφάλεια σχετικά με τη λειτουργία τους στην Ελλάδα, γεγονός που υποδεικνύει την ανάγκη για ενημέρωση και δημόσιο διάλογο.
Το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια έγινε νόμος με τις ψήφους των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας τον Μάρτιο (2024) χωρίς όμως να βρίσκει ανταπόκριση στην ελληνική κοινωνία που παραμένει διχασμένη.
Ο αποκλεισμός των οικονομικά αδύναμων από την ανώτατη εκπαίδευση αποτελεί την μεγαλύτερη ανησυχία των πολιτών ενώ εκφράζεται ανασφάλεια σχετικά με τη λειτουργία τους, γεγονός που υποδεικνύει την ανάγκη για ενημέρωση και δημόσιο διάλογο σε σχέση με τις προοπτικές του θέματος.
Οι Έλληνες εκφράζουν ανασφάλεια σχετικά με τη λειτουργία των ιδιωτικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα
Η πανελλαδική έρευνα της Focus Bari που διεξήχθη τον Σεπτέμβριο με θέμα «Οι Απόψεις και οι Προκλήσεις για τα Ιδιωτικά Πανεπιστήμια στην Ελλάδα» φανερώνει ισχυρούς προβληματισμούς για μια από τις πιο εμβληματικές «μεταρρυθμίσεις» που επιχειρεί να εφαρμόσει η κυβέρνηση.
Ο αποκλεισμός των οικονομικά αδύναμων η μεγαλύτερη ανησυχία των πολιτών
Σύμφωνα με έρευνα, ένα ποσοστό 30% είναι αντίθετο με τη λειτουργία των ιδιωτικών Πανεπιστημίων, το 32% κρατά ουδέτερη στάση ενώ το 34% τάσσεται υπέρ της λειτουργίας τους.
Οι απόψεις διαφέρουν ανά γενιές: οι μεγαλύτεροι (55+) υποστηρίζουν τα ιδιωτικά ιδρύματα σε ποσοστό 43%, οι 25-34 εκφράζουν αντίθεση σε ποσοστό 37%, ενώ οι νεότεροι (18-24) παραμένουν ουδέτεροι ή αρνητικοί σε ποσοστό 34%, δείχνοντας μια στάση αναμονής ή και σύγχυσης.
Ο κυριότερος προβληματισμός των πολιτών (34%) για τη λειτουργία των ιδιωτικών πανεπιστημίων στη χώρα, αφορά στον αποκλεισμό των οικονομικά αδύναμων από την ανώτατη εκπαίδευση με τη σταδιακή κατάργηση (ή και υποβίβαση) των Δημόσιων Δομών.
Ο κίνδυνος υποβάθμισης των δημόσιων πανεπιστημίων είναι ο δεύτερος προβληματισμός με ποσοστό 19%. Η ανισότητα στην εκπαίδευση μεταξύ των κοινωνικών τάξεων και η αμφιλεγόμενη ποιότητα εκπαίδευσης λόγω του κερδοσκοπικού προσανατολισμού των ιδρυμάτων, ακολουθούν.
Εκπαίδευση μετά το Λύκειο και αγγλικά
Σε άλλα ευρήματα της έρευνας διαβάζουμε πως η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων επιλέγει να συνεχίσει την εκπαίδευσή της μετά το Λύκειο, υπογραμμίζοντας τη σημασία της εκπαίδευσης στην ελληνική κοινωνία. Ωστόσο, η αυξανόμενη συμμετοχή γυναικών στην ανώτερη και ανώτατη εκπαίδευση, σε συνδυασμό με αντίστοιχη πτωτική ανδρών, φέρνει στο προσκήνιο προκλήσεις και ευκαιρίες στο εκπαιδευτικό περιβάλλον της χώρας.
Οι Έλληνες επιλέγουν να μάθουν κυρίως Αγγλικά, με τέσσερις στους πέντε να δηλώνουν ότι μιλούν τη γλώσσα αυτή, ενώ τα Γαλλικά ακολουθούν με μεγάλη διαφορά.
Στην έρευνα συμμετείχαν 1003 άτομα πανελλαδικά με τη διαδικασία online συνεντεύξεων.
- Γάζα: Ο Τραμπ ζητά από τον Νετανιάχου να τελειώσει τον πόλεμο πριν αναλάβει καθήκοντα
- Ουκρανία: Ο Ορμπαν προσβλέπει σε πρωτοβουλία Τραμπ για την ειρήνη, εάν εκλεγεί
- Λίβανος: Σχεδόν 6.000 κτίρια καταστράφηκαν ή υπέστησαν ζημιές στο νότιο τμήμα, γράφει η Washington Post
- Γάζα: Τουλάχιστον 46 νεκροί από ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Γάζα – Επλήγη νοσοκομείο
- Λίβανος: Τουλάχιστον 1 παιδί σκοτώνεται κάθε μέρα και άλλα 10 τραυματίζονται, λέει η UNICEF
- Αιμίλιος Παπαθανασίου: Εξελέγη στο συμβούλιο της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ιστιοπλοΐας