Κλιματική αλλαγή: Οι εκπομπές αερίων της ΕΕ μειώθηκαν πάνω από 8% το 2023
Η μείωση κατά το 2023, με τη βοήθεια της μετάβασης σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, σημαίνει ότι η ρύπανση από αέρια του θερμοκηπίου είναι τώρα 37% κάτω από τα επίπεδα του 1990.
Οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου της ΕΕ μειώθηκαν κατά 8% πέρυσι, διαπίστωσε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος (ΕΟΠ), καθώς η ήπειρος συνεχίζει να κλείνει σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα και να παράγει περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια από τον ήλιο και τον άνεμο.
Η απότομη πτώση της ρύπανσης από τη θέρμανση του πλανήτη το 2023 πλησιάζει την πτώση που καταγράφηκε στην Ευρώπη κατά την έναρξη της πανδημίας Covid-19, όταν οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί καθήλωσαν αεροπλάνα και έκλεισαν εργοστάσια. Τα ευρήματα έρχονται καθώς οι επιστήμονες λένε ότι η κλιματική κρίση ενίσχυσε τις σφοδρές βροχοπτώσεις που πλημμύρισαν τη νότια και την ανατολική Ισπανία την Τρίτη, σκοτώνοντας περισσότερους από 150 ανθρώπους.
«Ο αντίκτυπος της κλιματικής αλλαγής επιταχύνεται», δήλωσε η εκτελεστική διευθύντρια του ΕΟΠ, Leena Ylä-Mononen. «Αυτό δεν μας αφήνει άλλη επιλογή από το να ενισχύσουμε την ανθεκτικότητά μας στην κλιματική αλλαγή και να μειώσουμε τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου», σύμφωνα με τον Guardian.
Η έκθεση διαπίστωσε ότι οι εκπομπές αερίων θερμοκηπίου της ΕΕ ήταν τώρα 37% κάτω από τα επίπεδά τους το 1990.
Αέρια του θερμοκηπίου: Ενθαρρυντικά τα στοιχεία
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία δημοσίευσε ξεχωριστή έκθεση προόδου την Τρίτη, χαρακτήρισε τη μείωση ως «πολύ ενθαρρυντική». Είπε ότι «ενίσχυσε την εμπιστοσύνη» στην ικανότητα της ΕΕ να επιτύχει τον στόχο της για μείωση των εκπομπών κατά 55% έως το 2030. Ωστόσο, ο ΕΟΠ διαπίστωσε ότι υπήρχε ακόμη ένα κενό για να κλείσει. Οι τρέχουσες πολιτικές από τα κράτη μέλη αναμένεται να μειώσουν τις εκπομπές κατά 43% έως το 2030 από τα επίπεδά τους του 1990. Προγραμματισμένα μέτρα που δεν έχουν ακόμη εφαρμοστεί θα το ανέβαζαν στο 49% – αφήνοντας ωστόσο ένα κενό έξι ποσοστιαίων μονάδων. «Οι σημαντικές μειώσεις των εκπομπών το 2023 σηματοδοτούν ένα σημαντικό βήμα προς τον συνολικό κλιματικό στόχο του 2030», έγραψαν οι συγγραφείς. Αλλά «θα χρειαστεί επιτάχυνση των προσπαθειών», πρόσθεσαν.
Ο μέσος Ευρωπαίος έχει κάνει περισσότερα από τους περισσότερους για να φράξει την ατμόσφαιρα με εκπομπές που θερμαίνουν τον πλανήτη, αλλά οι προσπάθειες των τελευταίων δεκαετιών για μείωση της ρύπανσης έχουν μειώσει το χάσμα. Η έκθεση διαπίστωσε ότι ο μέσος Ευρωπαίος εκπέμπει 7,26 τόνους ρύπανσης από αέρια θερμοκηπίου το 2023, ελαφρώς περισσότερο από τον παγκόσμιο μέσο όρο των 6,59 τόνων.
Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας
Η μεγαλύτερη μείωση της ρύπανσης πέρυσι προήλθε από τον ενεργειακό τομέα, διαπίστωσε ο ΕΟΠ, ως αποτέλεσμα της ταχείας εξάπλωσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, η οποία έχει επιταχύνει την απομάκρυνση από τα ορυκτά καύσιμα. Οι βιομηχανικές εκπομπές μειώθηκαν κατά 6%, καθώς ορισμένα εργοστάσια έγιναν πιο αποτελεσματικά και άλλα περιόρισαν την παραγωγή, ενώ παρόμοια πρόοδος παρατηρήθηκε στον κτιριακό τομέα.
Η πρόοδος σε άλλους τομείς ήταν πολύ χαμηλότερη από τα επίπεδα που απαιτούνται για την επίτευξη των καθαρών μηδενικών εκπομπών έως το 2050. Οι εκπομπές από τις εκμεταλλεύσεις μειώθηκαν μόλις κατά 2% πέρυσι, ενώ οι εκπομπές του τομέα των μεταφορών μειώθηκαν μόλις κατά 1%.
Τα ευρήματα έρχονται καθώς διπλωμάτες προετοιμάζονται για τη σύνοδο κορυφής Cop29 για το κλίμα στο Αζερμπαϊτζάν τον Νοέμβριο, με στόχο να επιταχύνουν και να πληρώσουν για τη στροφή προς μια καθαρή οικονομία.
«Να αναλάβουμε δράση για το Κλίμα»
Ο Wopke Hoekstra, Επίτροπος της ΕΕ για το κλίμα, είπε ότι η ΕΕ έδειξε ότι είναι δυνατό να «αναλάβουμε δράση για το κλίμα και να επενδύσουμε στην ανάπτυξη της οικονομίας μας ταυτόχρονα». Είπε: «Δυστυχώς, η έκθεση δείχνει επίσης ότι το έργο μας πρέπει να συνεχιστεί, στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, καθώς βλέπουμε τη ζημιά που προκαλεί η κλιματική αλλαγή στους πολίτες μας».
Μια ξεχωριστή ανάλυση στον ιστότοπο ειδήσεων για το κλίμα Carbon Brief την Τρίτη έδειξε ότι οι εκπομπές στην Κίνα, τη μεγαλύτερη χώρα εκπομπής ρύπων στον κόσμο, πλησίαζαν στο ανώτατο όριο. Διαπίστωσε ότι οι εκπομπές παρέμειναν σταθερές το τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους και θα μειωνόταν συνολικά το 2024 εάν υπήρχε πτώση τουλάχιστον 2% το τελευταίο τρίμηνο. Το επίσημο σχέδιο της χώρας είναι να κορυφωθεί πριν από το 2030.
Ο Lauri Myllyvirta από το Κέντρο Έρευνας για την Ενέργεια και τον Καθαρό Αέρα έγραψε: «Ενώ η ταχεία ανάπτυξη της καθαρής ενέργειας δείχνει την πιθανότητα οι εκπομπές της Κίνας να κορυφωθούν άμεσα, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής εξακολουθούν να προσδοκούν ότι οι εκπομπές θα αυξηθούν μέχρι το τέλος της δεκαετίας και το οροπέδιο ή να πέσει πολύ σταδιακά στη συνέχεια».
- ΣΥΡΙΖΑ: Μεταξύ debate, πολιτικού διαλόγου και…τοξικότητας (;)
- Αντώνης Ρέμος – Δέσποινα Βανδή: Η λαμπερή πρεμιέρα τους στη μουσική σκηνή NOX
- Τα διλήμματα του Αλμέιδα ενόψει Ολυμπιακού και η διαχείριση του Πινέδα
- Έκρηξη στους Αμπελόκηπους: «Θα έχουμε ακόμα δύο συλλήψεις» λέει ο Καλλιακμάνης
- Σούπερ μάρκετ: Τα «ταμπελάκια» αυξάνονται, αλλά οι τιμές δεν πέφτουν
- Λίβανος: Συγκλονιστικές εικόνες μετά το νέο χτύπημα του Ισραήλ στη Βηρυτό, έξι οι νεκροί – Ποιος ήταν ο στόχος