Μετά το διχασμό: Ο Αλ Πατσίνο δώρισε το μισθό του στη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα της Νέας Υόρκης
Η κίνηση του Αλ Πατσίνο έγινε μετά τα γυρίσματα της ταινίας «Το Ψωνιστήρι (Cruising)» και ήταν η προσπάθεια συμφιλίωσης του ηθοποιού με την κοινότητα που είχε δαιμονοποιήσει
Ο βραβευμένος με Όσκαρ ηθοποιός, Αλ Πατσίνο, είπε ότι δώρισε το μισθό του από την ταινία «To Ψωνηστήρι (Cruising)», σε φιλανθρωπικές οργανώσεις της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας. Η κίνηση του ήταν μια προσπάθεια να ρίξει φέγυρες επικοινωνίας ανάμεσα σε μέλη της κοινότητας που είχαν αντιδράσει στην διχαστική ταινία του Γουίλιαμ Φρίντκιν γιατί δαιμονοποιούσε το gay lifestyle της εποχής.
Η ταινία που έχει εχθρούς και φίλους -για τους πρώτους είναι μια ταινία που στοχοποίησε την ομοφυλοφιλική κοινότητα σε μια εποχή που ήδη είχε να αντιμετωπίσει την επιδημία του AIDS, για τους δεύτερους είναι ένα παρεξηγημένο αριστούργημα- φέρνει τον Αλ Πατσίνο ως κεντρικό ήρωα στα άδυτα της S&M σκηνής των gay.
O Αλ Πατσίνο, έχοντας πίσω του ήδη τον «Νονό» αλλά όχι απόλυτα καθιερωμένος στο Χόλιγουντ ακόμη, υποδύεται τον αστυνομικό Στιβ Μπερνς σε μυστική αποστολή να εντοπίσει και να συλλάβει έναν κατά συρροή δολοφόνο που ψωνίζει και στη συνέχεια δολοφονεί gay άνδρες στη Νέα Υόρκη.
Η ταινία, που είναι χαλαρά βασισμένη σε ένα βιβλίο του Τζέραλντ Γουόκερ, δίχασε.
Αναφερόμενος σε αυτή, ο Αλ Πατσίνο γράφει στη νέα του βιογραφία ότι το «Cruising» «έγινε πολύ αμφιλεγόμενο κατά τη διάρκεια της παραγωγής του», με τους διαφωνούντες να ανησυχούν ότι μπορεί να αποβεί επιζήμιο για τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα.
Η ταινία απεικονίζει τους gay άνδρες να ζουν διπλές ζωές και να κάνουν ανώνυμο cruising σε πάρκα και βρωμερά ξενοδοχεία.
Η ταινία προκάλεσε διαμαρτυρίες από την κοινότητα στη Νέα Υόρκη «σχεδόν κάθε μέρα», ενώ υπήρχαν ακόμη και εκκλήσεις για μαζικό μποϊκοτάζ εναντίον της.
Ο Αλ Πατσίνο δεν συνειδητοποίησε ότι «εκμεταλλευόταν» την κοινότητα, μέχρι που τελείωσαν τα γυρίσματα.
Για αυτό το λόγο, ο Πατσίνο κράτησε διακριτική στάση στα πλάνα προώθησης της ταινίας, έμεινε «σιωπηλός» για αυτή σε δημόσιες εμφανίσεις του και ως κίνηση καλής θέλησης προς τους ΛΟΑΤΚΙ+ της Νέας Υόρκης, δώρισε ό,τι χρήματα έβγαλε σε φιλανθρωπικούς σκοπούς και ΜΚΟ.
«Δεν ξέρω αν αυτό ανακούφισε τη συνείδησή μου»
«Πήρα τα λεφτά -ήταν πολλά-, και τα κατέθεσα σε ένα ακατάσχετο λογαριασμό», γράφει ο Πατσίνο. «Τα έδωσα σε φιλανθρωπικά ιδρύματα και, με τους τόκους, μπόρεσε να χρηματοδοτήσει τους σκοπούες του για μερικές δεκαετίες. Δεν ξέρω αν αυτό ανακούφισε τη συνείδησή μου, αλλά τουλάχιστον τα χρήματα έκαναν κάτι καλό» προσθέτει.
Η χρηματική δωρεά έγινε ανώνυμα, καθώς ο ηθοποιός δεν ήθελε να του χρεωθεί η κίνηση ως διαφημιστικό τρικ για την προώθηση της ταινίας.
«Ήθελα απλώς να βγει κάτι θετικό από όλη αυτήν την εμπειρία», πρόσθεσε, χωρίς όμως να προσδιορίσει σε ποια φιλανθρωπικά ιδρύματα πήγαν τα λεφτά.
Ο σκηνοθέτης της ταινίας, Γουίλιαμ Φρίντκιν, δήλωσε στο The Wrap το 2013 ότι η ταινία «δεν ήταν ό,τι καλύτερο για το gay κίνημα και τα δικαιώματα του όταν κυκλοφόρησε» αλλά υπογράμμισε ότι δεν ήταν ποτέ ο σκοπός του να σταθεί επικριτικά απέναντι στην κοινότητα.
«Απλώς σκέφτηκα ότι ο κόσμος του S&M θα αποτελούσε ένα καλό σκηνικό για ένα μυστηριώδες έγκλημα, δεν ήθελα σε καμία περίπτωση να αντικατοπτρίζει με αρνητικό πρίσμα το συγκεκριμένο gay τρόπο ζωής», είπε.
«Κατάλαβα κάπως αργά ότι οι άνθρωποι που προσπαθούσαν να προωθήσουν την ατζέντα των gay δικαιωμάτων δυσκολεύτηκαν μετά την προβολή. Ήταν λογικό, δεν ήταν δυνατόν να εκτιμηθεί εύκολα μια τόσο σκληρή ταινία. Ακόμη και σήμερα η ταινία είναι βάναυση. Είναι διφορούμενη» είπε ο σκηνοθέτης του «Εξορκιστή» για την ταινία του «Ψωνιστήρι» -που στοίχειωσε τον Αλ Πατσίνο για καιρό.
- Λεβερκούζεν – Στουτγκάρδη 0-0: «Όρθιοι» στην BayArena οι φιλοξενούμενοι
- Γερμανία: Οι εργοδότες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για το… φιλάσθενο προσωπικό
- Ντάρμπισαϊαρ: «Δεν θα ξεχάσω ποτέ τον Ολυμπιακό» (pic)
- Χανιά: Αναγκαστική προσγείωση αεροσκάφους μετά από καρδιακό επεισόδιο επιβάτη
- ΣΥΡΙΖΑ: Αίτηση κατεπείγουσας σύγκλησης της ΚΟΕΣ από 8 μέλη της
- Αταμάν: «Παίξαμε έξυπνα, άψογοι Μπράουν και Σλούκας»