Ένα αντίο στον σπουδαίο δημοσιογράφο Νίκο Ψιλάκη
Από τους σπουδαιότερους συντάκτες του επαρχιακού Τύπου και ταυτόχρονα πνευματική προσωπικότητα με ευρύτερο κύρος. Από το είδος των δημοσιογράφων-διανουμένων που σπανίζουν πια.
- Η Alex Consani είναι ένα από τα πρώτα τρανς μοντέλα που περπάτησαν για τη Victoria’s Secret – «Είναι τρελό»
- Κι όμως, η καρδιά του χρυσού χτυπάει σε ένα πρώην ψαροχώρι!
- Ένα αντίο στον σπουδαίο δημοσιογράφο Νίκο Ψιλάκη
- Δεν ανήκει στο ΠΑΜΕ η διαδηλώτρια που φίλησε τον Άδωνι Γεωργιάδη στο Καρπενήσι - «Ασυνάρτητη ανάρτηση»
Το τελευταίο αντίο στον σπουδαίο δημοσιογράφο, Νίκο Ψιλάκη, που έχασε την μάχη με την επάρατη νόσο, θα πουν συγγενείς και φίλοι αύριο Κυριακή (3/11) από τον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Μηνά.
Ο Νίκος Ψιλάκης, που υπήρξε συνεργάτης της ΚΡΗΤΗ TV, ήταν δημοσιογράφος και συγγραφέας (Μάστερ Πολιτισμικής Ανθρωπολογίας). Είχε τιμηθεί με βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών για το έργο του «Μοναστήρια και Ερημητήρια της Κρήτης», με το βραβείο των δημοσιογραφικών ενώσεων της Ελλάδας και με το βραβείο «Νίκος Καζαντζάκης» για την προσφορά του στα Γράμματα.
Είχε επιμεληθεί το σενάριο και την έρευνα σε περισσότερα από 80 ντοκιμαντέρ στην κρατική τηλεόραση (1986-1993) με λαογραφικό ή και γενικότερο πολιτιστικό περιεχόμενο. Είχε διατελέσει συντάκτης και συνεργάτης εφημερίδων, εκδότης περιοδικού, διευθυντής σύνταξης καθημερινής εφημερίδας, σύμβουλος έκδοσης περιοδικών, επιμελητής επιστημονικών εκδόσεων και τα τελευταία 25 χρόνια επιμελείται και παρουσιάζει τρίωρη καθημερινή ραδιοφωνική εκπομπή.
Είχε πραγματοποιήσει δώδεκα εκθέσεις φωτογραφίας σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες και στις ΗΠΑ.
Είχε διδάξει Ιστορία και Μοναστηριολογία σε Περιφερειακά Επιμορφωτικά Κέντρα Φιλολόγων, σε σεμινάρια Ξεναγών και έχει πραγματοποιήσει διαλέξεις για θέματα των ερευνητικών ενδιαφερόντων του σε Πανεπιστήμια στην Ελλάδα και στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Υπήρξε επιστημονικός υπεύθυνος Κέντρου Επαγγελματικής Κατάρτισης με θέμα την ανάδειξη της τοπικής γαστρονομίας.
Δε δίσταζε να χαρακτηρίσει την έρευνα της κρητικής παράδοσης και ιστορίας ως το δικό του ελιξίριο ζωής
Βιβλία του έχουν μεταφραστεί στην αγγλική, γαλλική, γερμανική, ιταλική, ολλανδική, ρωσική, κινέζικη και γιαπωνέζικη γλώσσα
Είχε λάβει μέρος ως εισηγητής σε περισσότερα από 200 συνέδρια και εκδηλώσεις. Ανάμεσα σ’ αυτά συγκαταλέγονται εισηγήσεις σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες (Γαλλία, Γερμανία, Ελβετία, Φιλανδία, Βέλγιο κ.α.), στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και στην Ιαπωνία, σχετικά με το κρητικό – μεσογειακό διατροφικό πρότυπο, το ελαιόλαδο και άλλα θέματα πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Επίσης, υπήρξε εισηγητής σε ημερίδα για το Ελαιόλαδο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Είχε γράψει περισσότερα από 25 βιβλία ανάμεσα στα οποία είναι: Ο πολιτισμός της ελιάς. Το ελαιόλαδο (σε συνεργασία με τους Μαρία Ψιλάκη και Ηλία Καστανά), Το ψωμί των Ελλήνων, Κρητική Παραδοσιακή Κουζίνα, Ελαίας στέφανος. Η ελιά και τα στεφάνια της στον πολιτισμό των Ελλήνων, Τα βότανα στην κουζίνα, Μοναστήρια και Ερημητήρια της Κρήτης, Λαϊκές τελετουργίες στην Κρήτη – Έθιμα στον κύκλο του χρόνου, Κρητική Μυθολογία, Οίνοψ Πόντος, Ταξίδια και έρευνες στην Κρήτη του 1850 (σχολιασμός της ελληνικής μετάφρασης του έργου του περιηγητή T.A.B. Spratt). Τα βιβλία «Ελαιόλαδο», «Κρητική Παραδοσιακή Κουζίνα», «Το ψωμί και τα γλυκίσματα των Ελλήνων» και τα «Βότανα στην Κουζίνα» έχουν γραφτεί σε συνεργασία με την κ. Μαρία Ψιλάκη.
Βιβλία του έχουν μεταφραστεί στην αγγλική, γαλλική, γερμανική, ιταλική, ολλανδική, ρωσική, κινέζικη και γιαπωνέζικη γλώσσα.
Ήταν μέλος της Εταιρείας Κρητικών Ιστορικών Μελετών, της Ελληνικής Λαογραφικής Εταιρείας και υπήρξε για σειρά ετών Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ακαδημίας Γεύσης (1997-2007). Υπήρξε μέλος της επιτροπής του ΕΟΤ για την καθιέρωση της ελληνικής γαστρονομίας.
Ο Νίκος Ψιλάκης στην εκπομπή του Γιώργου Σαχίνη, Αντιθέσεις:
Η Εταιρία Κρητικών Ιστορικών Μελετών για τον Νίκο Ψιλάκη
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρίας Κρητικών Ιστορικών Μελετών εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του δημοσιογράφου και συγγραφέα Νίκου Ψιλάκη, τακτικού εταίρου της ΕΚΙΜ, φίλου και συνεργάτη του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης, μέσα από ανακοίνωση που εξέδωσε.
Ειδικότερα, όπως αναφέρει: «Ο Νίκος Ψιλάκης, μέσα από το πολυσχιδές έργο του, κατέγραψε τα έθιμα της υπαίθρου της Κρήτης. Η συμβολή του στο επιστημονικό και μορφωτικό έργο της ΕΚΙΜ υπήρξε ιδιαίτερα σημαντική: Το 2006, η Εταιρία Κρητικών Ιστορικών Μελετών παρουσίασε στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης την περιοδική φωτογραφική έκθεσή του με τίτλο “Αλλάζοντας Πρόσωπα. Τελετουργίες ελευθεριότητας στην ύπαιθρο της Κρήτης”, η οποία πλαισιώθηκε με ομιλίες, προβολές και εκπαιδευτικά προγράμματα και σημείωσε μεγάλη επιτυχία.
»Ο Νίκος Ψιλάκης συμμετείχε επίσης με ανακοινώσεις στα Διεθνή Κρητολογικά Συνέδρια του Ηρακλείου και του Λασιθίου, και άρθρα του έχουν δημοσιευθεί στα Πεπραγμένα των Συνεδρίων.
»Το έργο του Νίκου Ψιλάκη, που καλύπτει πολλές πτυχές του κρητικού πολιτισμού, θα είναι πάντα παρόν για να τον θυμίζει».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις