Αναβαθμίστε σήμερα το τζάκι σας σε ενεργειακό και χαρείτε πολλαπλά οφέλη
Ένα ενεργειακό τζάκι αποτελεί μία επιτυχημένη εναλλακτική επιλογή θέρμανσης, που προσφέρει τόσο οικονομία, όσο και ατμόσφαιρα.
Το τζάκι είναι το πιο δημοφιλές μέσο θέρμανσης ακόμα και στις μέρες μας που οι επιλογές είναι πολλές. Αυτό γιατί, πέραν του σκοπού του που είναι να ζεστάνει τον χώρο, επιτελεί και διάφορες άλλες λειτουργίες: δημιουργεί την ιδανική χειμερινή ατμόσφαιρα όπου όλοι μαζευόμαστε γύρω από αυτό, χαζεύοντας τη φωτιά και βάζοντας ενίοτε το κατιτίς στη θράκα. Σκεφτόμενοι τους δύσκολους καιρούς που διανύουμε, με την ακρίβεια του πετρελαίου να έχει πιάσει κόκκινο, αποτελεί επιπλέον μία οικονομική λύση, ειδικότερα αν μιλάμε όχι για ένα συμβατικό τζάκι που έχει περιορισμένη απόδοση, αλλά για ένα ενεργειακό. Πολλοί δεν γνωρίζουν ότι μπορούν να μετατρέψουν το παλιό τους τζάκι ή ότι θα έπρεπε εξαρχής να το είχαν κάνει ενεργειακό, αλλά ποτέ δεν είναι αργά. Δεν θέλει κόπο, θέλει τρόπο και δεν έχετε παρά να συνεχίσετε την ανάγνωση για να μάθετε το πώς.
Ένα ενεργειακό τζάκι είναι μία εναλλακτική επιλογή που πέραν του ότι είναι φιλική προς το περιβάλλον, είναι αποδοτική και πιο οικονομική. Μπορεί να θερμάνει αποτελεσματικά το σπίτι, με χαμηλό κόστος λειτουργίας, δημιουργώντας πάντα την ατμόσφαιρα χαλάρωσης που όλοι ονειρευόμαστε. Η μετατροπή αυτή γίνεται με την εγκατάσταση ενός προσαρμοσμένου πυρσού εσωτερικά στο συμβατικό τζάκι. Ο πυρσός αυτός επιλέγεται βάσει της εστίας που έχετε, ενώ κυκλοφορεί σε μεγάλη ποικιλία σε σχέδια, όπως και σε διάφορες τιμές ανάλογα με την οικονομική σας δυνατότητα.
Λόγω του ότι υπάρχει περίπτωση να μην σας εξυπηρετήσει κάποια από τις διαστάσεις που υπάρχουν στην αγορά, μπορεί να χρειαστούν κάποιες μετατροπές στο χώρο σας για αυτό πριν προβείτε σε οποιαδήποτε αγορά, φροντίστε να έχετε συμβουλευτεί κάποιον ειδικό.
Η διαδικασία αυτή περιλαμβάνει επίσης τη σύνδεση του τζακιού με τον καπνοδόχο και τη μόνωση των τοίχων ώστε να μειωθούν οι όποιες απώλειες θερμότητας.
Όλα αυτά θα σας τα πει και ο ειδικός που θα σας κάνει τη μετατροπή, για αυτό μην προβληματιστείτε αλλά ρωτήστε τον για ό,τι αγνοείτε.
Ένα τζάκι από μαντέμι, χρησιμοποιείται για τη θέρμανση όλου του σπιτιού καθώς χρησιμοποιεί το σύστημα κεντρικής θέρμανσης, συνδέεται δηλαδή στον υπάρχοντα αγωγό θέρμανσης, διανέμοντας ζεστό αέρα σε όλα τα δωμάτια. Για αυτό ένα ενεργειακό τζάκι με την προηγμένη τεχνολογία του διαθέτει υψηλή απόδοση, έχει μακρά διάρκεια ζωής και είναι πέρα ως πέρα ασφαλές. Μάλιστα, μπορεί να δουλεύει ακόμα και κατά την απουσία μας, χωρίς κανένα κίνδυνο πυρκαγιάς, κρατώντας το χώρο μας ζεστό.
Όσον αφορά την απόδοσή του, απαιτεί λιγότερη ξυλεία ενώ παράλληλα έχει χαμηλές εκπομπές αερίων που σημαίνει μικρότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα και επιβάρυνση για την υγεία μας.
Τι πρέπει να προσέχουμε κατά τη χρήση του
- Μπορεί να είναι μεγάλη η χαρά με την απόκτηση ενός ενεργειακού τζακιού αλλά θα πρέπει να είμαστε προσεχτικοί σε κάποια πράγματα, προκειμένου να απολαμβάνουμε στο μέγιστο τις υπηρεσίες του. Οπότε:
- Τις πρώτες φορές που θα το λειτουργήσουμε θα πρέπει να βάλουμε λίγα ξύλα, αποφεύγοντας τις μεγάλες θερμοκρασίες στη μαντεμένια εστία. Σε κάθε νέο άναμμα, μπορούμε να συμπληρώνουμε κάποια ξύλα. Αυτό θα το έχουμε υπόψη μας για τα πρώτα δέκα ανάμματα, μετά το «όχημα θα έχει στρώσει».
- Δεν ξεχνάμε τον καθαρισμό της καμινάδα. Υπολογίστε ότι θα πρέπει να καθαρίζεται κάθε έξι περίπου τόνους ξύλου, εφ’ όσον το τζάκι λειτουργεί με κλειστή την πόρτα της εστίας. Αν προτιμάμε να έχουμε ανοικτή την πόρτα (ή αν τα ξύλα που έχουμε είναι χλωρά), ο καθαρισμός πρέπει να γίνεται ανά 3-4 τόνους ξύλου.
- Ένας από τους πιο βασικούς παράγοντες που θα καθορίσουν την απόδοση του ενεργειακού τζακιού είναι ασφαλώς η καύσιμη ύλη. Προτιμάτε στεγνά και ξερά ξύλα, που σημαίνει φροντίστε να τα πάρετε το καλοκαίρι που υπάρχουν σε αφθονία. Το ιδανικό ξύλο είναι αυτό που έχει κοπεί τουλάχιστον δύο χρόνια και έχει αποθηκευτεί σωστά.
- Το συρτάρι της στάχτης πρέπει να είναι κλειστό όταν το τζάκι λειτουργεί και να αδειάζει, αφήνοντας μία μικρή ποσότητα στάχτης που θα λειτουργεί ως προστασία στη σχάρα καύσης.
- Το κρύσταλλο της πόρτας το καθαρίζουμε από την καπνιά με στεγνό βαμβακερό ύφασμα όσο είναι ζεστό αλλά και πριν ξεκινήσει το άναμμα που η όποια υγρασία μπορεί να αποτελέσει τη βάση για να κολλήσει η καπνιά.
- Δεν χρησιμοποιούμε οινόπνευμα ή παρόμοια υλικά για το άναμμα γιατί δημιουργούν απότομες θερμικές αλλαγές που βλάπτουν το τζάκι. Για αυτό υπάρχουν ειδικές παστίλιες.
- O Ντέιβιντ Λιντς άρχισε το κάπνισμα όταν ήταν οκτώ χρονών – «Μου άρεσε η μυρωδιά του καπνού»
- Πώς το Προσφυγικό πλήττει βαριά τη Μελόνι – Το πολιτικό φιάσκο της συμφωνίας Ιταλίας-Αλβανίας
- Κλιματική αλλαγή: To ζοφερό μέλλον, το μισάνοιχτο παράθυρο στο φως και η πολιτική βούληση
- Πιάσαμε κουβέντα με την ΑΙ για την ελληνική οικονομία – Ποιες μεταρρυθμίσεις μας ζήτησε για να πάρουμε… Νόμπελ
- LIVE: Μακάμπι Τελ Αβίβ – Ολυμπιακός
- Η άνοδος της ισχυρής βιομηχανίας ναρκωτικών στη Ρωσία και το «σκοτεινό διαδίκτυο»