Αναβιώνει το σχέδιο Μελόνι για μεταφορά μεταναστών στην Αλβανία
Την ερχόμενη εβδομάδα πρόκειται να τεθεί ξανά σε ισχύ το σχέδιο της μεταφοράς μεταναστών στα δυο κλειστά κέντρα που έχει δημιουργήσει η κυβέρνηση Μελόνι στην βόρεια Αλβανία.
- «Υπάρχει θέμα» με το «De Grece» – Πυρά κομμάτων με το επίθετο που διάλεξαν οι Γλύξμπουργκ
- Βίντεο ντοκουμέντο λίγο μετά τη δολοφονία της Ράνιας στην Κρήτη - «Σκότωσα τον πατέρα μου» έλεγε ο δράστης
- Οι «must» προορισμοί για τα Χριστούγεννα - Ποιες περιοχές μαγνητίζουν το ενδιαφέρον
- «Συνεργαζόταν με Τούρκους για να με σκοτώσουν» - 10 μέρες σχεδίαζε τη δολοφονία του 52χρονου ο δράστης
Όπως ανέφερε στις 2 Νοεμβρίου ο Ιταλικός τύπος, την ερχόμενη εβδομάδα πρόκειται να ξαναρχίσει η διαδικασία της μεταφοράς μεταναστών στα δυο κλειστά κέντρα που έχει δημιουργήσει η κυβέρνηση Μελόνι στην βόρεια Αλβανία.
Πιθανότατα την Δευτέρα, το πλοίο του Ιταλικού Πολεμικού Ναυτικού, Libra, αναμένεται να κατευθυνθεί νότια της Λαμπεντούζα, σε διεθνή χωρικά ύδατα, για να περισυλλέξει μετανάστες.
Αν κριθεί πως οι αιτούντες άσυλο ο προέρχονται από ασφαλείς χώρες σύμφωνα με τον ιταλικό νόμο θα μεταφερθούν στα ιταλικά κλειστά κέντρα του Γκιαντέρ και του Σενγκίν στην Αλβανία.
Σύμφωνα με την εφημερίδα La Repubblica, πήγες του ιταλικού υπουργείου εσωτερικών ανέφεραν ότι θα καταβληθεί προσπάθεια για μεταφορά «τουλάχιστον 60 με 70 μεταναστών».
Η πρώτη αποτυχημένη προσπάθεια
Στα δύο συγκεκριμένα κέντρα είχαν σταλεί 16 μετανάστες οι οποίοι στην συνέχεια επέστρεψαν στην Ιταλία.
Οι πρώτη τέσσερις που επέστρεψαν καθώς ανάμεσά τους ήταν δύο ανήλικοι και δύο ασθενείς ενήλικες, οι οποίοι ανήκουν σε ειδικές κατηγορίες.
Στην συνέχεια οι υπόλοιποι 12 αιτούντες επιστράφηκαν και αυτοί στην Ιταλία μετά από άρνηση του δικαστηρίου της Ρώμης να επικυρώσει την υποχρεωτική παραμονή, διότι προέρχονταν από την Αίγυπτο και το Μπανγκλαντές, χώρες που δεν θεωρούνται ασφαλείς.
Ως απάντηση στην απόφαση αυτή του δικαστηρίου, η πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι συγκάλεσε υπουργικό συμβούλιο και η ιταλική κυβέρνηση ενέκρινε νομοθετικό διάταγμα το οποίο προσδιόρισε εκ νέου ποιες είναι «ασφαλείς χώρες» και δηλώνει πως ο κατάλογος θα ανανεώνεται κάθε 6 μήνες.
Κυβέρνηση εναντίον δικαιοσύνης
Η διαμάχη εκτελεστικής και δικαστικής εξουσίας επί του όλου θέματος, στην Ιταλία, αναμένεται να συνεχιστεί.
Την περασμένη εβδομάδα, δικαστής της Μπολόνια προσέφυγε στο δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με αίτημα να αποφανθεί αν το τελευταίο νομοθετικό διάταγμα της κυβέρνησης Μελόνι για τος λεγόμενες «ασφαλείς χώρες», είναι συμβατό με το ευρωπαϊκό δίκαιο.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις