Ο εμπορικός πόλεμος με την Κίνα απειλεί να επιδεινωθεί μετά τις αμερικανικές εκλογές
Οι εξελίξεις στις εμπορικές σχέσεις των δύο χωρών μετά τις προεδρικές εκλογές είναι από τις βασικές ανησυχίες στον πλανήτη.
Ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά ζητήματα της παγκόσμιας οικονομίας τα τελευταία χρόνια. Απειλεί να επιδεινωθεί μετά τις αμερικάνικες εκλογές των ΗΠΑ.
Ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας ξεκίνησε το 2018, όταν η κυβέρνηση του τότε προέδρου Ντόναλντ Τραμπ επέβαλε δασμούς σε κινεζικά προϊόντα αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων, κατηγορώντας το Πεκίνο για αθέμιτες εμπορικές πρακτικές και κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας.
Η Κίνα απάντησε με αντίστοιχους δασμούς σε αμερικανικά προϊόντα, οδηγώντας σε μια κλιμάκωση που επηρέασε τις παγκόσμιες αγορές και τις αλυσίδες εφοδιασμού.
Η συμφωνία του 2020
Το 2020, οι δύο χώρες υπέγραψαν τη «Φάση 1» της εμπορικής συμφωνίας, η οποία προέβλεπε την αύξηση των κινεζικών αγορών αμερικανικών προϊόντων και τη μείωση ορισμένων δασμών. Ωστόσο, πολλές από τις βασικές διαφορές παρέμειναν άλυτες, και οι εντάσεις συνεχίστηκαν.
Οι προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ το 2024 αναμένεται να επηρεάσουν σημαντικά την πορεία του εμπορικού πολέμου με την Κίνα. Οι δύο κύριοι υποψήφιοι, ο Δημοκρατικός Τζο Μπάιντεν και ο Ρεπουμπλικανός Ντόναλντ Τραμπ, έχουν διαφορετικές προσεγγίσεις όσον αφορά την Κίνα.
Ο Μπάιντεν, κατά τη διάρκεια της θητείας του, διατήρησε πολλούς από τους δασμούς που επέβαλε ο Τραμπ, αλλά προσπάθησε να συνεργαστεί με τους συμμάχους των ΗΠΑ για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που θέτει η Κίνα. Επικεντρώθηκε σε ζητήματα όπως τα ανθρώπινα δικαιώματα, η τεχνολογία και η ασφάλεια.
Από την άλλη πλευρά, ο Τραμπ έχει δηλώσει ότι, εάν επανεκλεγεί, θα επιβάλει επιπλέον δασμούς σε κινεζικά προϊόντα και θα υιοθετήσει μια πιο σκληρή στάση απέναντι στο Πεκίνο. Σε ομιλία του τον Οκτώβριο του 2024, ανέφερε ότι θα επιβάλει δασμούς έως και 100% σε εισαγωγές από χώρες που δεν χρησιμοποιούν το δολάριο, στοχεύοντας κυρίως την Κίνα.
Η επιδείνωση του εμπορικού πολέμου μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας θα μπορούσε να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία. Οι αυξημένοι δασμοί θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε υψηλότερες τιμές για τους καταναλωτές, διαταραχές στις αλυσίδες εφοδιασμού και μείωση των επενδύσεων. Επιπλέον, οι εντάσεις θα μπορούσαν να επηρεάσουν τις αγορές συναλλάγματος και να αυξήσουν την αβεβαιότητα στις διεθνείς αγορές.
Στην Ευρώπη, οι επιπτώσεις θα μπορούσαν να είναι ιδιαίτερα αισθητές. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ήδη εμπλακεί σε εμπορικές διαμάχες με την Κίνα, όπως η πρόσφατη επιβολή δασμών στα κινεζικά ηλεκτρικά αυτοκίνητα και τα αντίποινα του Πεκίνου με δασμούς στο ευρωπαϊκό κονιάκ.
Ο ρόλος των εκλογών στις ΗΠΑ
Είναι προφανές ότι η πορεία του εμπορικού πολέμου μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών των ΗΠΑ το 2024.
Μια επανεκλογή του Τραμπ θα μπορούσε να οδηγήσει σε κλιμάκωση των εντάσεων, ενώ μια νίκη του Μπάιντεν θα μπορούσε να διατηρήσει την τρέχουσα προσέγγιση συνεργασίας με τους συμμάχους για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που θέτει η Κίνα.
Μια πιθανή επιστροφή του Τραμπ στον Λευκό Οίκο εγείρει φόβους ότι θα σκληρύνει περαιτέρω αυτόν τον εμπορικό πόλεμο με τον ασιατικό γίγαντα, μια σύγκρουση στην οποία θα χάσει και η Ευρώπη. Ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος υποσχέθηκε κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας ότι θα επιβάλει δασμούς 60% σε όλα τα προϊόντα από τον ασιατικό γίγαντα και οι δασμοί στα κινεζικά ηλεκτρικά οχήματα θα αυξηθούν από 100% σε 200%, είπε σε συνέντευξή του στη Wall Street Journal, στο περίπτωση για την Κίνα να «εισέλθει στην Ταϊβάν», είπε. Ομοίως, μίλησε επίσης για καθολικό δασμό 10% για οποιαδήποτε χώρα.
Το επιχείρημα που προβάλλεται από τον Ρεπουμπλικανό είναι ότι αυτά τα μέτρα πρόκειται να ανοίξουν «μια νέα εποχή» στη βιομηχανία των ΗΠΑ, καθώς θα τονώσουν την εθνική παραγωγή και θα την καταστήσουν πιο ανταγωνιστική έναντι των προϊόντων που κατασκευάζονται στην Κίνα.
Από την πλευρά της, η Κίνα εξετάζει το ενδεχόμενο να περάσει ένα πακέτο δημοσιονομικών κινήτρων ύψους 10 τρισεκατομμυρίων γιουάν (1,4 τρισεκατομμύρια δολάρια) σε πρόσθετα δάνεια τα επόμενα χρόνια για να στηρίξει την οικονομία της και να αντιμετωπίσει τον τεράστιο κίνδυνο του κρυφού χρέους. Ομοίως, το εν λόγω κίνητρο θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερο σε περίπτωση που ο Ντόναλντ Τραμπ επιστρέψει στον Λευκό Οίκο την επόμενη εβδομάδα, καθώς ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ των δύο δυνάμεων αναμένεται να ενταθεί
Σε κάθε περίπτωση, οι επιχειρήσεις και οι επενδυτές θα πρέπει να προετοιμαστούν για πιθανές αλλαγές στο εμπορικό περιβάλλον και να αναπτύξουν στρατηγικές για να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις που μπορεί να προκύψουν.
Αν εκλεγεί η Κάμαλα Χάρις
Από την πλευρά της, η Χάρις δεν πρόκειται να είναι λιγότερο προστατευτική από τους προκατόχους της εάν εκλεγεί.
Η αντιπρόεδρος και υποψήφια των Δημοκρατικών είναι ξεκάθαρη ότι πρόκειται να συνεχίσει στον ίδιο δρόμο με τον Τζο Μπάιντεν όσον αφορά τους δασμούς στην Κίνα. Είναι αλήθεια ότι ο Χάρις είναι πιο διπλωματικός όσον αφορά τις σχέσεις με το Πεκίνο και προτείνει συγκεκριμένους δασμούς στα κινεζικά προϊόντα που αποτελούν τον ανταγωνισμό της αμερικανικής βιομηχανίας.
Συγκεκριμένα, γίνεται λόγος για δασμούς 100% στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, άλλο 50% για ηλιακούς συλλέκτες που κατασκευάζονται στον ασιατικό κολοσσό και φόρο 25% στις εισαγωγές αλουμινίου και χάλυβα.
Ο μέσος δασμός που επιβάλλουν πλέον οι Ηνωμένες Πολιτείες στα ξένα προϊόντα είναι 3,4%, σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ), αν και υπάρχουν διαφορές ανάλογα με τη χώρα προέλευσης και τα συγκεκριμένα προϊόντα που δημιουργούν περισσότερο ανταγωνισμό.
Όπως και να έχει, «και οι δύο υποψήφιοι επιμένουν στη σημασία της αποσύνδεσης της οικονομίας τους από αυτή του ασιατικού γίγαντα σε τομείς που συνδέονται με την τεχνολογία και την ασφάλεια», λένε κορυφαίοι οικονομικοί αναλυτές. Και αυτό το επιχείρημα έρχεται ως αποτέλεσμα του ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου με την Κίνα.
«Για δεκαετίες, το εμπορικό ισοζύγιο των ΗΠΑ ήταν ισορροπημένο, αλλά προς το τέλος του περασμένου αιώνα, τα ελλείμματα άρχισαν να αυξάνονται, φτάνοντας σε επίπεδο ρεκόρ των 945 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2022 , το οποίο μειώθηκε σημαντικά στα 784 δισεκατομμύρια δολάρια το 2023», ανέφεραν.
Ανά χώρα, το μεγαλύτερο εμπορικό έλλειμμα είναι με την Κίνα, «εξ ου και η ρητορική που έχει εμφανιστεί από την αμερικανική πλευρά», εξηγούν. Συγκεκριμένα, το 2022, το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ με την Κίνα αντιπροσώπευε περισσότερα από 367 δισεκατομμύρια δολάρια, πριν αυξηθεί στα 287 δισεκατομμύρια δολάρια πέρυσι.
Αλλά αυτό το χάσμα με την Κίνα συνοδεύτηκε από αύξηση του εμπορίου με το Μεξικό (εμπορικό έλλειμμα ρεκόρ 152 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2023), «κάτι που δείχνει ότι η στρατηγική nerarshoring των ΗΠΑ λειτουργεί», επαναλαμβάνουν.
Ο ανεξάρτητος Κινέζος πολιτικός σχολιαστής και πρώην καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Tsinghua στο Πεκίνο, Wu Qiang, διαβεβαιώνει ότι η Κίνα θα μπορούσε να προτιμήσει τον Τραμπ από την Χάρις, καθώς «θα ήταν μεγάλο πλεονέκτημα» για τον ασιατικό γίγαντα. Ο ειδικός υποστηρίζει ότι εάν ο Ντόναλντ Τραμπ επέστρεφε στην Ουάσιγκτον «θα υπήρχαν βαθύτεροι διαχωρισμοί στην αμερικανική δημοκρατία».
«Εν μέσω της αποχώρησης από την Ευρώπη και τους παγκόσμιους συμμάχους της, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα επιστρέψουν σε μια νέα μορφή απομονωτισμού, η οποία ήταν ήδη εμφανής κατά την προηγούμενη θητεία του Τραμπ», υποστηρίζει.
Το κλειδί για όλα αυτά είναι ότι τα δασμολογικά μέτρα του Τραμπ προς την Κίνα θα είχαν κόστος για τις τσέπες των Αμερικανών. Το Peterson Institute for International Economics, μια ομάδα μη πολιτικών ερευνών, υπολόγισε ότι εάν οι Ρεπουμπλικάνοι πάρουν τον πόλεμο των δασμών στην κορυφή, θα κόστιζε σε κάθε αμερικανικό νοικοκυριό κατά μέσο όρο 2.600 δολλαρίων ετησίως. Με την Χάρις, θα ήταν τα τρία τέταρτα του ίδιου, παρά τη χαλαρότητά της.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις