Οι αγορές δείχνουν να μην επηρεάζονται από την γεωπολιτική
Οι αγορές συχνά, συνεκτιμούν όλες τις πληροφορίες και αντιδρούν ανάλογα σε σχέση με τις εξελίξεις στην γεωπολιτική.
Πριν λίγες ημέρες, το Ισραήλ επιτέθηκε στο Ιράν σε μια σοβαρή γεωπολιτική και οικονομική εξέλιξη. Άλλοτε, η είδηση και μόνο θα φιλοξενουνταν στα περισσότερα μέσα ενημέρωσης και σίγουρα θα επηρέαζε άμεσα τις αγορές. Σίγουρα θα μπρούσε να στοιχηματίσει κάποιος -σχεδόν με ασφάλεια- στην άνοδο των τιμών του πετρελαίου.
Παρ΄ολα αυτα την περασμένη Δευτέρα, η τιμή του πετρελαίου μειώθηκε στον απόηχο της πυραυλικής επίθεσης του Ισραήλ στο Ιράν και παραμένει στο σημείο που ξεκίνησε το έτος.
Οι παγκόσμιες αγορές κατάφεραν να παραμείνουν ήρεμες μπροστά σε πολλές γεωπολιτικές εκπλήξεις τα τελευταία δύο χρόνια – από το Ισραήλ και το Ιράν έως τις επιθέσεις στην Ερυθρά Θάλασσα έως τις κλονισμένες σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας.
«Κοιμούνται οι αγορές με τους κινδύνους τόσο ψυχρού όσο και θερμού πολέμου;» αναρωτιέται το Bloomberg. Για το λόγο αυτο ζητά από τον Tom Orlik, επικεφαλής οικονομολόγο της Bloomberg Economics, να κατανοήσει τα νέα αυτής της εβδομάδας και να σκεφτεί τι θα ακολουθήσει.
Η επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν και πως αντέδρασαν οι αγορές
Το περασμένο Σαββατοκύριακο, το Ισραήλ επιτέθηκε απευθείας στο Ιράν και οι τιμές του πετρελαίου μειώθηκαν την επόμενη ημέρα των συναλλαγών. Τι σκέφτονταν οι επενδυτές;
Είναι αξιοσημείωτο ότι η τιμή ενός βαρελιού πετρελαίου είναι χαμηλότερη σήμερα από ό,τι ήταν στις 6 Οκτωβρίου 2023 — παρά το γεγονός ότι το Ισραήλ βρίσκεται σε άμεση σύγκρουση με τη Χαμάς στη Γάζα και με τη Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο και ότι το Ισραήλ και το Ιράν εξαπολύουν πυραύλους μεταξύ τους.
Εάν δίνουμε πίστωση στην αγορά, νομίζω ότι θα λέγαμε ότι έχει απορροφήσει όλες τις διαθέσιμες πληροφορίες και καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι κανένα από αυτά δεν ενέχει άμεσο κίνδυνο για την προσφορά πετρελαίου. Το γεγονός ότι το Ισραήλ έπληξε τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις του Ιράν, όχι την παραγωγή πετρελαίου του, ενίσχυσε αυτή την άποψη.
Το σταδιακό βασανιστήριο του βραστού βατράχου
Τι γίνεται αν δεν δίνουμε πίστωση στην αγορά;
Μπορεί να βρισκόμαστε σε ένα κλασικό σενάριο «βραστός βάτραχος»: Ο βάτραχος είναι στο νερό, το νερό ζεσταίνεται, αλλά ο βάτραχος δεν μπορεί να παρατηρήσει τις σταδιακές αλλαγές και έτσι βράζει μέχρι θανάτου.
Είναι επίσης πιθανό η αγορά να βλέπει τον κίνδυνο κλιμάκωσης να πλήξει την παγκόσμια προσφορά πετρελαίου, αλλά δυσκολεύεται να βάλει τιμή σε σενάρια χαμηλής πιθανότητας και υψηλού αντίκτυπου.
Οι εκλογές των ΗΠΑ ως ρυθμιστής των εξελίξεων
Ποια είναι μερικά από τα άλλα γεγονότα χαμηλής πιθανότητας και υψηλού αντίκτυπου για τα οποία ανησυχείτε;
Έρχονται εκλογές στις ΗΠΑ και ο Ντόναλντ Τραμπ υπόσχεται δασμούς τόσο υψηλούς που θα έσπασαν την παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού ηλεκτρονικών – ένας κίνδυνος για πρωταθλητές της αγοράς όπως η Apple.
Τα γεωπολιτικά σοκ έχουν πραγματικά σημασία όταν προκαλούν πλήγμα σε κάτι που δεν μπορεί εύκολα να αντικατασταθεί.
Μια νίκη Τραμπ θα σήμαινε επίσης μια πιο συναλλακτική προσέγγιση στις δεσμεύσεις των ΗΠΑ για την ασφάλεια, με επιπτώσεις παντού από την Ουκρανία μέχρι τα στενά της Ταϊβάν. Οι πιθανότητες του να κερδίσει δεν είναι, φυσικά, μικρές. σε αυτό το σημείο φαίνεται κοντά στο 50%. Το ερώτημα είναι εάν — εάν εκλεγόταν — θα τηρούσε τις ακραίες δεσμεύσεις του για προεκλογική εκστρατεία. Η αγορά φαίνεται να βάζει μηδενικές πιθανότητες για αυτό. Θα έλεγα ότι είναι λάθος.
Τον τελευταίο χρόνο, είδαμε το 90% των αποστολών εμπορευματοκιβωτίων μέσω της Ερυθράς Θάλασσας να εκτρέπονται λόγω των επιθέσεων των Χούτι – ωστόσο ο όγκος των ναυτιλιακών μεταφορών παγκοσμίως συνέχισε να σημειώνει νέο ρεκόρ αυτό το καλοκαίρι. Γιατί να μην συμπεράνουμε ότι αυτά τα γεωπολιτικά σοκ απλά δεν έχουν μεγάλη σημασία;
Σκεφτείτε τη διαφορά μεταξύ του σοκ ανεφοδιασμού μετά το άνοιγμα του Covid και του σοκ εφοδιασμού στην Ερυθρά Θάλασσα. Το σοκ προσφοράς Covid έπληξε ολόκληρη την παγκόσμια οικονομία.
Οι Χούτι που εκτοξεύουν πυραύλους στην Ερυθρά Θάλασσα είναι ένα σημαντικό πρόβλημα για τη ναυτιλία σε αυτό το μέρος του κόσμου, αλλά υπάρχουν λύσεις – άλλες ναυτιλιακές διαδρομές, χερσαίες μεταφορές. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο υπάρχει τόση έμφαση στην Ταϊβάν ως τον κρίσιμο κρίκο στην αλυσίδα εφοδιασμού ημιαγωγών.
Τα γεωπολιτικά σοκ έχουν πραγματικά σημασία όταν προκαλούν πλήγμα σε κάτι που δεν μπορεί εύκολα να αντικατασταθεί.
Ισραήλ-Ιράν, Ρωσία-Ουκρανία και ΗΠΑ-Κίνα επηρεάζουν την κανονικότητα με οικονομικούς και στρατιωτικούς πολέμους
Λοιπόν, ένα: Είναι η κρίση εντοπισμένη; Δύο: Υπάρχει κάποια χαλάρωση της προσφοράς;
Ναι, η άλλη διάσταση είναι η σοβαρότητα. Το Ισραήλ και το Ιράν που εκτοξεύουν πυραύλους το ένα προς το άλλο είναι σαφώς κακά νέα.
Αλλά το Ισραήλ εκτοξεύει πυραύλους που δεν πλήττουν την ικανότητα προμήθειας πετρελαίου του Ιράν και δεν πλήττουν το πυρηνικό του πρόγραμμα – αυτό μειώνει τη σοβαρότητα.
Μιλούσαμε για «καυτούς» πολέμους, αλλά αναμφισβήτητα η μεγαλύτερη γεωπολιτική ιστορία αυτή τη στιγμή είναι οι σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας. Πρέπει οι επενδυτές να ανησυχούν τόσο για τους ψυχρούς πολέμους όσο και για τους θερμούς;
Τα δύο σχετίζονται. Μην ξεχνάτε ότι εβδομάδες πριν τα τανκς της Ρωσίας περάσουν τα σύνορα με την Ουκρανία, ο Σι Τζινπίνγκ και ο Βλαντιμίρ Πούτιν διακήρυξαν μια συνεργασία χωρίς όρια.
Ωστόσο, σίγουρα έχετε δίκιο ότι οι εντάσεις ΗΠΑ-Κίνας, και ό,τι σημαίνει εμπόδια στις ροές εμπορίου, επενδύσεων και τεχνολογίας, είναι μια σημαντική κινητήρια δύναμη για το τι συμβαίνει στην οικονομία και τις αγορές.
Και υπολογίσουμε αυτούς τους δασμούς του 60% στην Κίνα, για τους οποίους μιλάει ο Τραμπ, ο τρέχων Ψυχρός Πόλεμος θα είναι πραγματικά κάτω από το μηδέν.
Πώς μπορεί να προβλέψει κανείς τον γεωπολιτικό κίνδυνο
Υπάρχει κάποια μέτρηση που προτείνετε στους ανθρώπους να παρακολουθούν για να προσπαθήσουν να μετρήσουν τον γεωπολιτικό κίνδυνο;
Θα έβλεπα το VIX ως τον κλασικό δείκτη φόβου στις χρηματοπιστωτικές αγορές. Θα κοιτούσα τις τιμές του πετρελαίου. Θα κοίταζα τις τιμές των μετοχών για την TSMC, τον γίγαντα ημιαγωγών που βρίσκεται σε αυτό το μικρό νησί στις ακτές της επαρχίας Φουτζιάν της Κίνας.
Θα κοιτούσα το αποτέλεσμα των εκλογών στις ΗΠΑ. Και αν κερδίσει ο Τραμπ, θα κοιτούσα ποιους θα διορίσει στις κορυφαίες οικονομικές θέσεις. Ο Robert Lighthizer, ο αρχιτέκτονας των τιμολογίων στην πρώτη του θητεία, πιάνει κορυφαία θέση ή όχι;
Οι αναλυτές της Goldman Sachs ανέφεραν σε σημείωμα αυτή την εβδομάδα ότι οι επενδυτές υπερεκτιμούν τον αντίκτυπο στην αγορά μιας αμφισβητούμενης εκλογής στις ΗΠΑ. Ξεχωριστά, από αυτήν τη συνέντευξη, οι προβλέψεις της Good Judgment Inc. δίνουν πιθανότητα 18% ότι κανένα από τα δύο κόμματα να μην έχει παραδεχθεί την παραίτησή του μέχρι την ημέρα της ορκωμοσίας. Έχει δίκιο η Goldman; Και είναι το 18% πολύ υψηλό ή πολύ χαμηλό;
Είμαι οικονομολόγος, όχι πολιτικός επιστήμονας. Ωστόσο, η παρατήρησή μου είναι ότι υπάρχει περίπου 50% πιθανότητα η Χάρις να κερδίσει τις εκλογές. Και αν κερδίσει τις εκλογές, νομίζω ότι υπάρχει περίπου 100% πιθανότητα η εκστρατεία του Τραμπ να αμφισβητήσει έντονα αυτό το αποτέλεσμα.
Οπότε υποθέτω ότι θα αναλάμβανα αυτή την πρόβλεψη.
Πηγή: ot.gr
- Παράταση στην άφιξη Μενσά
- «Good Luck, Babe!»: Πώς το κομμάτι της Chappell Roan έγινε o ύμνος της γενιάς των situationships
- Μπρίτνεϊ Σπίαρς: «Έχω βαριά μελαγχολία, έχω σιχαθεί τόσο πολύ τους ανθρώπους»
- Παππούς θα γίνει ο Μίχαελ Σουμάχερ – Η κόρη του Τζίνα περιμένει το πρώτο της παιδί
- Stoiximan GBL: Εντός έδρας δοκιμασίες για Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό
- Αντί της Ευρώπης – Ο Κοζέβ και η Λατινική Αυτοκρατορία