Ο Χριστοδουλίδης πήγε Λευκό Οίκο – Έβαλε την Κύπρο στο χάρτη για Τραμπ και Χάρις;
Ο Χριστοδουλίδης συναντήθηκε με τον Μπάιντεν και κάποιοι βλέπουν μήνυμα στην Τουρκία
- «Πιο κοντά από ποτέ» βρίσκεται μια συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, σύμφωνα με την Χαμάς
- Στέλεχος της ΑΑΔΕ σε κύκλωμα που διακινούσε ποτά «μπόμπες» – Δώδεκα συλλήψεις
- «Είναι άρρωστος και διεστραμμένος, όσα μου έκανε δεν τα είχα διανοηθεί» - Σοκάρει η 35χρονη για τον αστυνομικό
- Διαρρήκτες «άδειαζαν» το εργαστήριο του γλύπτη Γεώργιου Λάππα στη Νέα Ιωνία
Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης έγινε ο πρώτος πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας που πέρασε το κατώφλι του Λευκού Οίκου εδώ και 28 χρόνια. Η συνάντηση με τον αμερικανό πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, ή πιο σωστά με τον απερχόμενο αμερικανό πρόεδρο, έγινε μόλις μία βδομάδα πριν τις αμερικανικές εκλογές.
Οι τουρκικές εφημερίδες «διάβασαν» την πρόσκληση στον Χριστοδουλίδη ως μία «προεκλογική» κίνηση από την πλευρά του Μπάιντεν. Κάτι που υπό συνθήκες θα μπορούσε να ισχύει.
Γιατί τώρα ο Χριστοδουλίδης στο Λευκό Οίκο
Την ίδια στιγμή στον κυπριακό Τύπο (εφημερίδα Πολίτης) σημειώνεται ότι «οι ΗΠΑ γνωρίζουν ότι οποιαδήποτε κίνηση υπέρ της Κυπριακής Δημοκρατίας προκαλεί τον εκνευρισμό της Άγκυρας και εκλαμβάνεται ως εχθρική ενέργεια. Πόσο μάλλον μια πρόσκληση προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για συνάντηση στον Λευκό Οίκο όταν δεν έχει πραγματοποιηθεί αντίστοιχη συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο». Και θέτουν το ερώτημα μήπως η πρόσκληση στον Χριστοδουλίδη ήταν και ένα μήνυμα στην Άγκυρα μετά και συμμετοχή Ερντογάν στη σύνοδο των BRICS.
Σε κάθε περίπτωση η πρόσκληση Χριστοδουλίδη στην Ουάσιγκτον ήταν για την πλευρά της Ουάσιγκτον «ανώδυνη», αφού ο Μπάιντεν ολοκληρώνει τη θητεία του και θα παραδώσει σε νέο πρόσωπο, Τραμπ ή Χάρις.
Ο απερχόμενος αμερικανός πρόεδρος δεν μπορεί να αναλάβει επί της ουσίας δεσμεύσεις που θα μπορούσαν να αλλάξουν το παιχνίδι και δεν το έκανε.
Ιστορική ευκαιρία για Χριστοδουλίδη
Ωστόσο για το Χριστοδουλίδη ήταν σίγουρα μία ευκαιρία. Και ορθώς την εκμεταλλεύθηκε.
Και απέναντι στην Τουρκία, αφού πέτυχε η αντιπολίτευση να δηλώσει την οργή της στην πολιτική Ερντογάν κάνοντας λόγο για πανωλεθρία της εξωτερικής πολιτικής. Με δημοσιεύματα στον τουρκικό Τύπο που αναφέρονταν ακόμα και σε κίνδυνο απομόνωσης της Άγκυρας και αποτυχία της αντιδυτικής πορείας της χώρας.
Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας είπε σε δηλώσεις του ότι η πρόσκληση του Αμερικανού Προέδρου «αποδεικνύει, ανάμεσα σε πολλά άλλα, τον σημαντικό ρόλο που η Κυπριακή Δημοκρατία διαδραματίζει στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, μια περιοχή, η οποία τόσο για τις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και για την ίδια την Ευρώπη έχει ιδιαίτερη γεωστρατηγική σημασία».
Κυπριακές κυβερνητικές πηγές μιλώντας στο ΚΥΠΕ μετά τη συνάντηση σημείωναν ότι «η πρόσκληση των ΗΠΑ δεν εστάλη αμιγώς για το Κυπριακό, αλλά για τον στρατηγικό ρόλο της Κύπρου στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου».
Ο συμβολισμός
Ο συμβολισμός της επίσκεψης Χριστοδουλίδη είναι πολύ βαρύς για την Κύπρο. Και αναμφισβήτητα ένα μήνυμα στην Άγκυρα. Να σημειωθεί δε ότι η προηγούμενη επίσκεψη στο Λευκό Οίκο είχε γίνει από το Γλαύκο Κληρίδη το 1996, οπότε και είχε απέναντι του τον Μπιλ Κλίντον.
Οκτώ χρόνια πριν το σχέδιο Ανάν τεθεί σε δημοψήφισμα. Σε μία διαφορετική φάση της ιστορίας, που η επίσκεψη Κληρίδη δεν μπορεί να συγκριθεί με την επίσκεψη Χριστοδουλίδη.
Στο ερώτημα αν οι ΗΠΑ υπάρχει περίπτωση να ασχοληθούν με το Κυπριακό και ενδεχόμενη λύση και αν αυτό μπορεί να επηρεαστεί από το αποτέλεσμα των εκλογών, οι διπλωμάτες είναι επιεικώς απαισιόδοξοι. Αφού γνωρίζουν ότι το θέμα της Κύπρου δεν είναι στη διεθνή ατζέντα. Παρά την τελευταία προσπάθεια του ΓΓ του ΟΗΕ να υπάρξει μία κινητικότητα.
Σημειώνουν δε ότι οι παράμετροι της λύσης είναι γνωστές….
Η Κύπρος είναι ένα νησί με γεωστρατηγική σημασία πολλαπλάσια του μεγέθους της. Το αν αυτή μπορεί να κάνει τις ΗΠΑ να στρέψουν το βλέμμα τους εκεί σε αυτή τη φάση της ιστορίας και με τι τρόπο, μένει να αποδειχθεί.
Σε αυτή τη φάση που το Κυπριακό παραμένει σε αδιέξοδο, σχέδιο λύσης δεν υπάρχει στο τραπέζι, το δίλημμα Χάρις ή Τραμπ, έχει σημασία για την Κύπρο, αλλά δεν αναμένεται να αλλάξει δραματικά τα δεδομένα.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις