Ερευνήτρια προβλέπει εάν νικήσει ο Τραμπ στις εκλογές «διαβάζοντας» συκώτι προβάτου
Στο Πανεπιστήμιο του Λέστερ ανέσυραν μια πάναρχαια μαντική μέθοδο για να μάθουν τον νικητή στις εκλογές των ΗΠΑ της 5ης Νοεμβρίου: Τραμπ ή Χάρις;
Ενώ εκατοντάδες δημοσκοπήσεις στις ΗΠΑ επιχειρούν να εκτιμήσουν εάν καταφέρει ο Ντόναλντ Τραμπ να ξανακοιμηθεί για τα επόμενα τέσσερα χρόνια στον Λευκό Οίκο, μια Βρετανίδα ιστορικός επιστράτευσε μια πανάρχαια μέθοδο, η οποία παραδόξως δεν έχει πέσει έξω.
Η Σελένα Γουίσνομ, ιστορικός που ειδικεύεται στον πολιτισμό της Μεσοποταμίας, στο Πανεπιστήμιο του Λέστερ, στο Ην. Βασίλειο, ακολούθησε ακριβώς τις μαντικές πρακτικές 4.000 ετών των αρχαίων Βαβυλώνιων, διαβάζοντας με προσοχή τα σημάδια, τις χαρακιές και τα αυλακώματα πάνω στο συκώτι προβάτου.
Μελετώντας η ίδια τον αρχαίο πολιτισμό των μεσοποτάμιων λαών κατέγραψε τους τρόπους που ανέπτυξαν για να παίρνουν αποφάσεις αφού είχαν όμως εκτιμήσεις τις καταστάσεις.
Το εντυπωσιακό είναι ότι χρησιμοποιώντας ξανά η Γουίσνομ αυτή την πανάρχαια μέθοδο στις εκλογές του 2016, αλλά και σε εκείνες του 2020 είχε πέσει «μέσα»! Τα σημάδια πάνω στο ζωϊκό ήπαρ προέβλεψαν σωστά ότι ο Ντόναλντ Τραμπ θα κέρδιζε στις πρώτες και θα έχανε στις δεύτερες εκλογές.
«Κάθε πτυχή στο συκώτι έχει ένα νόημα και οι σφηνοειδείς πινακίδες που ανακαλύφθηκαν στο σύγχρονο Ιράκ εξηγούν πώς να τις ερμηνεύσουμε» αναφέρει η ίδια σε άρθρο της στο The Conversation, παρουσιάζοντας τα ευρήματα της έρευνά της. «Οπλισμένοι με αυτή τη γνώση, είναι δυνατό να υπολογίσετε την απάντηση σε οποιαδήποτε ερώτηση, αρκεί να είναι ναι ή όχι, αθροίζοντας τον αριθμό των θετικών ή αρνητικών ενδείξεων και βλέποντας ποια βγαίνει στην κορυφή».
Η ηπατοσκοπία ασκούνταν σε όλη την αρχαία Μεσοποταμία, η γραπτή ιστορία της οποίας εκτείνεται από την 3η χιλιετία π.Χ. έως τον 1ο αιώνα μ.Χ.
«Ήταν εξαιρετικά σημαντικό σε όλα τα τμήματα της κοινωνίας – ένα τυπικό μέρος της λήψης πολιτικών αποφάσεων στη βασιλική αυλή, αλλά προσβάσιμο σε όλους» λέει η ερευνήτρια, η οποία σημειώνει ότι η ερμηνεία των εντοσθίων πραγματοποιούνταν μ σχεδόν επιστημονικά πρότυπα ακρίβειας.
«Οι μάντεις εργάστηκαν σε ζευγάρια ή ομάδες έως 11 ατόμων, ελέγχοντας ο ένας τη δουλειά του άλλου για να βεβαιωθούν ότι το έκαναν σωστά. Αυτή δεν ήταν μια ασαφής ή ασαφή διαδικασία, αλλά μια πραγματική προσπάθεια εξασφάλισης «ακρίβειας» που δεν θα μπορούσε να χειραγωγηθεί για να βρεθεί απλώς η απάντηση που ήθελε να ακούσει ο βασιλιάς».
Άραγε τι λέει το συκώτι για τον Τραμπ;
Δεδομένου του επιπέδου του αισθήματος που επενδύσαμε σε αυτές τις εκλογές, είναι μια μοναδική στιγμή όπου ίσως μπορούμε να εκτιμήσουμε ότι, από αυτή την άποψη, δεν διαφέρουμε τόσο από αυτούς που έζησαν χιλιάδες χρόνια πριν, ακόμα κι αν οι μέθοδοι μας για να κοιτάξουμε το μέλλον είναι διαφορετικές.
Έτσι, η Γουίσνομ, αφού εξέτασε το συκώτι, είδε πως πάνω του υπήρχαν πάρα πολλούς κακούς οιωνούς. «Κατέληξα στο συμπέρασμα ότι το «συκώτι» έλεγε όχι στον Τραμπ αυτή τη φορά» αναφέρει η ίδια.
«Όπως έχουν διαπιστώσει πολλοί ειδικοί, η πρόβλεψη του μέλλοντος είναι μια δύσκολη υπόθεση: οι δημοσκοπήσεις μπορεί να λένε ψέματα και οι άνθρωποι να αλλάζουν γνώμη, ενώ οι οικονομολόγοι έχουν συχνά τυφλωθεί από ένα ξαφνικό κραχ. Εφόσον η ηπατοσκοπία απαντά μόνο «ναι» ή «όχι», θα είναι σωστό το 50% των περιπτώσεων βάσει του νόμου των πιθανοτήτων. Παρά την τυχαιότητά του, το ποσοστό επιτυχίας του μπορεί κάλλιστα να φαινόταν πειστικό εκείνη την εποχή, λέει η ίδια.
Η Γούισνομ υπογραμμίζει πως όταν εμπιστευόμαστε τις Αρχές είναι εύκολο να βρούμε έναν τρόπο να εξηγήσουμε ένα λάθος αποτέλεσμα – η πρόβλεψη έφτασε στα «μισά» του δρόμου, απάντησε σε μια διαφορετική ερώτηση ή θα ήταν σωστή αν το x γεγονός δεν είχε συμβεί.
«Δεν πρέπει να είμαστε τυφλοί στις αδυναμίες των δικών μας μεθόδων. Συχνά κάνουμε λάθος, και οι Βαβυλώνιοι μπορεί μερικές φορές να έχουν δίκιο» καταλήγει η Βρετανίδα επιστήμων.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις