Τεχνητή Νοημοσύνη: Η δύσκολη άσκηση για τους μάνατζερ – Τα οφέλη για τις επιχειρήσεις
Η τεχνητή νοημοσύνη ως τεχνολογία αιχμής της 4η Βιομηχανικής Εποχής, από τις πλέον επαναστατικές που δημιουργεί προκλήσεις και ευκαιρίες για την οικονομία και το κοινωνικό σύνολο, μπορεί να επιφέρει σημαντικά οφέλη για τις επιχειρήσεις.
- Υπολογίζοντας το μέγεθος της συγκέντρωσης στο Σύνταγμα - Τεράστιο χάσμα σε σχέση με τις εκτιμήσεις της ΕΛ.ΑΣ.
- Αυτές είναι οι τρεις πιο συνηθισμένες εργοδοτικές παραβάσεις
- Σπίτι μου 2 - Οι εννιά στους δέκα υποψήφιους αγοραστές δεν έχουν βρει ακίνητο
- Γιατί οι Έλληνες δεν παντρεύονται και δεν κάνουν οικογένεια; – Τι δείχνει νέα έρευνα
Ο οδηγός του ΣΕΒ αποτελεί ένα χρήσιμο εργαλείο στα χέρια του κάθε μάνατζερ που έρχεται αντιμέτωπος με τη δύσκολη άσκηση της ενσωμάτωσης της ΤΝ σε κρίσιμους τομείς της επιχείρησής τους.
Εστιάζει:
- στις πρακτικές αλλαγές που φέρνει η ΤΝ σε παραγωγικές διαδικασίες και διοικητικές λειτουργίες
- στις επιχειρηματικές ωφέλειες από την ενσωμάτωση λύσεων ΤΝ
- στις δυνατότητες αναβάθμισης της παραγωγικότητας και την ενδυνάμωση των εργαζομένων
- στη διαμόρφωση κατάλληλης στρατηγικής ΤΝ για τις ανάγκες τους
- σε προκλήσεις και κινδύνους που πρέπει να ζυγίσουν οι επιχειρήσεις στην πορεία
Παγκόσμιες τάσεις
Οι εφαρμογές ΤΝ στις επιχειρήσεις είναι πολλές και σε καίριους τομείς, με κορυφαία την κυβερνοασφάλεια.
Το 2023 οι παγκόσμιες τάσεις εφαρμογής της ΤΝ από επιχειρήσεις επικεντρώθηκαν κατά 46% σε συστήματα ΙΤ και κυβερνοασφάλειας, 41% σε πωλήσεις, marketing και εμπειρία πελάτη, 41% ανάπτυξη προϊόντων, 29% εφοδιαστική αλυσίδα και μεταποίηση, 25% οικονομική διείσδυση και 23% διοίκηση ανθρώπινου δυναμικού.
Πρακτικά οφέλη
Τα πρακτικά οφέλη από την εφαρμογή ΤΝ διακρίνονται ιδίως στα υψηλότερα περιθώρια κέρδους σε σχέση με ανταγωνισμό, στην υψηλότερη αποδοτικότητα εξοπλισμού παραγωγής, στην υψηλότερη κερδοφορία, στην εξοικονόμηση καυσίμων, στη μείωση χρόνου διάθεσης προϊόντων στην αγορά, στα λιγότερα ελαττώματα και στη μείωση χρόνου αποθεματοποίησης.
Σημειώνεται ότι κάθε 1 ευρώ που επενδύεται στην ΤΝ αποδίδει επί 3,5 φορές, ενώ η απόσβεση των επενδύσεων γίνεται σε 14 μήνες. Επιπλέον, ο δείκτης ROI αυξάνεται πολλαπλασιάζεται επί 2 φορές με στρατηγική ενσωμάτωση λύσεων ΤΝ.
Θεμελιώδεις κατευθύνσεις
Η αποτελεσματική υιοθέτηση της ΤΝ προϋποθέτει τη συστηματική ενεργοποίηση της Διοίκησης προς 5 θεμελιώδεις κατευθύνσεις:
- Στρατηγική στόχευση: Προσδιορισμός πεδίων εφαρμογής λύσεων ΑΙ και επιδιωκόμενων αποτελεσμάτων σύμφωνα με τις ανάγκες της επιχείρησης.
- Στρατηγικός σχεδιασμός: Αξιολόγηση υφιστάμενων δυνατοτήτων υιοθέτησης λύσεων ΤΝ. Εκτίμηση άμεσου και έμμεσου κόστους τεχνολογικών επενδύσεων. Καθορισμός αναγκών σε δεξιότητες και τεχνογνωσία. Ανάπτυξη δυνατοτήτων πειραματισμού και δοκιμών. Προσδιορισμός προκλήσεων υλοποίησης. Επιλογή μεθόδου υλοποίησης, και δεικτών αξιολόγησης των αποτελεσμάτων.
- Δεδομένα: Ανάπτυξη δυνατότητων για την ασφαλή, αξιόπιστη, συνεπή και αυτοματοποιημένη συλλογή, ενοποίηση και διακυβέρνηση του συνόλου των δεδομένων της επιχείρησης (οργανωμένων και μη) για την κατάλληλη υποστήριξη των λειτουργιών της ΤΝ.
- Πρακτική εφαρμογή: Σχεδιασμός και προτεραιοποίηση δράσεων στα πεδία όπου υπάρχουν εύχρηστες λύσεις ΤΝ, συμβατές με τις τεχνολογικές δυνατότητες της επιχείρησης, και με γρήγορη, θετική και μετρήσιμη επίδραση. Διαμόρφωση πλαισίου διακυβέρνησης εφαρμογών ΤΝ, με συγκεκριμένους ρόλους και ευθύνες.
- Ανθρώπινο δυναμικό: Διασφάλιση κλίματος εμπιστοσύνης στην ΤΝ και καλλιέργεια οριζόντιας κουλτούρας. Σχέδιο εξατομικευμένης ενημέρωσης και κατάρτισης εργαζομένων που θα επηρεαστούν από την ΤΝ ή θα την εφαρμόσουν.
Στόχευση εφαρμογών ΤΝ
- βελτίωση παραγωγικότητας
- 35% μείωση κόστους
- 29% επιτάχυνση μεγέθυνσης, καινοτομίας και βελτίωσης προϊόντων και υπηρεσιών
- 26% ενασχόληση εργαζομένων με καθήκοντα υψηλής προστιθέμενης αξίας
- 25% αύξηση εσόδων
- 23% αναβάθμιση σχέσεων με πελάτες
- 18% εντοπισμός απάτης και διαχείριση κινδύνων
Ο οδηγός του ΣΕΒ εξετάζει 7 κρίσιμα πεδία και αναλύει τις αλλαγές που επιφέρει αλλαγές η εφαρμογή της ΤΝ, τα οφέλη αλλά και τις προκλήσεις στην εφαρμογή της. Ειδικότερα:
Παραγωγική διαδικασία – Εξοπλισμός – Υποδομές
Συστήματα που ενσωματώνουν ΤΝ (πχ smart grids, demand response management, critical response management, e-car charging management, εργαλεία μηχανικής μάθησης, έξυπνοι αισθητήρες, λύσεις data analytics & prognostics, προληπτικής συντήρησης κ.ά.) αντλούν από δεδομένα παραγωγής και ζήτησης για να εκτιμήσουν την κατάσταση του εξοπλισμού, να υποδείξουν ανάγκες συντήρησης, να προτείνουν ρυθμίσεις, κ.ά.
Οι ωφέλειες συνοψίζονται στη αυτοματοποίηση επαναλαμβανόμενων χειρωνακτικών εργασιών και απελευθέρωση χρόνου στελεχών ΙΤ, στην ελαχιστοποίηση διακοπών λειτουργίας δικτύων, στην ταχύτερη αντιμετώπιση και επίλυση προβλημάτων, στα μειωμένα λειτουργικά κόστη από συνδυασμούς δυνατοτήτων διαφορετικών συστημάτων ΙΤ.
Εφοδιαστική αλυσίδα – Διαχείριση αποθεμάτων και προμηθευτών
Εργαλεία ΑΙ διευκολύνουν, μεταξύ άλλων, την πρόβλεψη ζήτησης, την ελαχιστοποίηση αποθεμάτων, την επιλογή προμηθευτών, την προσαρμογή των ροών και του δικτύου εφοδιασμού σε έκτακτες συνθήκες, και τη βελτιστοποίηση υπηρεσιών last mile, κ.ά.
Οι δυσκολίες εντοπίζονται στα εξής: Κατάρτιση προσωπικού και ανάπτυξη κουλτούρας αποδοχής της ΤΝ, εναρμονισμένη ενσωμάτωση ΤΝ μεταξύ συνεργατών, ομοιόμορφη ποιότητα και διαθεσιμότητα δεδομένων από τους διαφορετικούς κρίκους της αλυσίδας, εμπειρία δικτύου συνεργατών σε θέματα διαφάνειας και ηθικά ή νομικά ερωτήματα που προκύπτουν από τον περιορισμένο ρόλο του ανθρώπινου παράγοντα.
Marketing, πωλήσεις και εξυπηρέτηση πελατών
Εργαλεία ανάλυσης και πρόγνωσης καθοδηγούν τις πωλήσεις, και επιτρέπουν την πλήρη χαρτογράφηση του δικτύου πωλήσεων, αλλά και την αξιολόγηση ευκαιριών προσέγγισης πελατών. Αναβαθμισμένα chatbots, χάρη στις δυνατότητες της παραγωγικής ΤΝ (GenAI) και τα συνθετικά δεδομένα, διαμορφώνουν νέους τρόπους επικοινωνίας. Οι μηχανικοί πελάτες (machine customers) εξελίσσονται και πολλαπλασιάζονται.
Από τους επαγγελματίες marketing και πωλήσεων που ερωτήθηκαν, 34% θεωρεί την ΤΝ μεταξύ των πλέον επιδραστικών εργαλείων αύξησης εσόδων, 75% βασίζεται συχνά σε εργαλεία ΤΝ για τη λήψη αποφάσεων, 84% συμβουλεύεται εταιρικές εφαρμογές ΤΝ για το βέλτιστο τρόπο προσέγγισης πελατών, 68% χρησιμοποιεί την ΤΝ ως εργαλείο εκπαίδευσης.
Διαχείριση Ανθρώπινου δυναμικού
Οσον αφορά το τι προσδοκούν οι επαγγελματίες HR για την επίδραση της ΤΝ στη διοίκηση ανθρώπινου δυναμικού, το 84% απαντά αποδοτικότερες λειτουργίες, το 63% εξάλειψη ξεπερασμένων διαδικασιών, το 57% δημιουργία νέων διαδικασιών.
Αξιοσημείωτο είναι ότι αν και 50% των εργαζομένων ανησυχεί πως θα αντικατασταθεί από την ΤΝ, 70% θα ανέθεταν όσο το δυνατόν περισσότερα καθήκοντα στην ΤΝ για να μειώσουν τον φόρτο εργασίας τους.
Οι προκλήσεις συνοψίζονται στις υποχρεώσεις προστασίας δεδομένων και ιδιωτικότητας εργαζομένων, στην καλλιέργεια συμφωνίας με εργαζομένους για τον τρόπο χρήσης της ΤΝ για την υποστήριξη της εμπειρίας τους στην επιχείρηση και την προσωπική τους επαγγελματική διαδρομή και στην ανάπτυξη διατμηματικού προγράμματος προσαρμογής στη χρήση ΤΝ για τη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού.
Ασφάλεια και υγεία στην εργασία
Η ΤΝ λαμβάνει φυσική μορφή όταν συνδυάζεται με μηχανολογικό εξοπλισμό, και μεταβάλλει τον τρόπο που οι εργαζόμενοι αλληλεπιδρούν με τα μηχανήματα, και μεταξύ τους. Επιτρέπει την αυτοματοποίηση επικίνδυνων, επαναλαμβανόμενων ή κουραστικών εργασιών, μειώνοντας τις πιθανότητες για ατυχήματα.
Σημειώνεται πως 65% των εργαζομένων της μεταποίησης που χρησιμοποιούν ΤΝ, ανέφεραν ότι η αυτοματοποίηση επικίνδυνων εργασιών βελτίωσε τη σωματική τους υγεία και ασφάλεια.
Οι προκλήσεις εντοπίζονται στις επενδύσεις σε τεχνολογικά μέσα και δίκτυα συνδεσιμότητας, με έμφαση την κυβερνοασφάλεια, στην εκπαίδευση και εξοικείωση ανθρώπινου δυναμικού με τις λύσεις ΤΝ και στην προστασία δεδομένων και ιδιωτικότητας εργαζομένων.
Διοίκηση και οικονομική διαχείριση
Το ανθρώπινο φίλτρο παραμένει ο καθοριστικός παράγοντας στη λήψη αποφάσεων. Διαφορετικά στελέχη μιας επιχείρησης ερμηνεύουν διαφορετικά το ίδιο αποτέλεσμα ΤΝ, σύμφωνα με τις ξεχωριστές τους προσλαμβάνουσες και χαρακτηριστικά λήψης αποφάσεων. Οσον αφορά την αποτελεσματικότητα της εφαρμογής της ΤΝ στη διοίκηση και οικονομική διαχείριση, είναι ενδεικτικό ότι το 80% όσων τη χρησιμοποιούν για λήψη αποφάσεων δηλώνει πως μένει ικανοποιημένο.
Εκτιμάται, δε, ότι το 80% των καθηκόντων project management θα υλοποιείται από ΤΝ μέχρι το 2030.
Μάλιστα, ήδη, το 65% των προμηθευτών που χρησιμοποιούν ΤΝ προτιμά διαπραγματεύσεις με bots.
Κυβερνοασφάλεια
Στο πεδίο της κυβερνοασφάλειας, επισημαίνονται οι τυπικοί κίνδυνοι από κακόβουλη χρήση ΤΝ.
Στον πίνακα που ακολουθεί αποτυπώνονται οι μορφές απειλής και οι επιθέσεις με εργαλεία ΤΝ.
Αξιοσημείωτο είναι ότι όσον αφορά τους κινδύνους οικονομικής απάτης, διαπιστώνεται 90% μείωση του κόστους απάτης, μείωση της έκθεσης επιχείρησης σε απειλές κοινωνικής μηχανικής και μείωση αδυναμιών συστήματος συναλλαγών και βελτίωση της εμπιστοσύνης με πελάτες, προμηθευτές και συνεργάτες.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις