Την «επιτακτική ανάγκη» επανέναρξης της κρατικής χρηματοδότησης για το Εθνικό Πρόγραμμα Πυρηνικής Σύντηξης τόνισε ο επιστημονικός υπεύθυνος του πρότζεκτ σε εκδήλωση για τα 25 χρόνια πορείας του.

Όπως εξήγησε ο καθηγητής του ΕΚΠΑ Ιωάννης Τίγκελης, το ευρωπαϊκό πρόγραμμα EUROfusion στο οποίο συμμετέχει η Ελλάδα είναι συγχρηματοδοτούμενο έργο, με το ήμισυ του προϋπολογισμού να καλύπτεται από κοινοτικά κονδύλια και το υπόλοιπο από εθνικούς πόρους.

Όπως τόνισε ο καθηγητής Τίγκελης, άλλες ευρωπαϊκές χώρες υλοποιούν ερευνητικά προγράμματα σύντηξης με χρηματοδότηση αποκλειστικά από εθνικούς πόρους, με στόχο την απόκτηση τεχνογνωσίας για το μέλλον.

Η πυρηνική σύντηξη, το φαινόμενο που τροφοδοτεί τα άστρα, είναι το αντίθετο της σχάσης: κάτω από συνθήκες ακραίας πίεσης και θερμοκρασίας, ελαφρά άτομα όπως το υδρογόνο ενώνονται και σχηματίζουν βαρύτερα στοιχεία όπως το ήλιο, απελευθερώνοντας ταυτόχρονα μεγάλες ποσότητες ενέργειας.

Παρά τις προσπάθειες δεκαετιών, κανείς δεν έχει καταφέρει να διατηρήσει τις αντιδράσεις σύντηξης έτσι ώστε το σύστημα να παράγει περισσότερη ενέργεια από ό,τι καταναλώνει.

Στην εκδήλωση «25 Χρόνια του Εθνικού Προγράμματος Σύντηξης: Επιτεύγματα και Προοπτικές για την Παραγωγή Ενέργειας από Σύντηξη στην Ευρώπη», η οποία πραγματοποιήθηκε στις 24 Οκτωβρίου στο κεντρικό κτήριο του ΕΚΠΑ, ο κ. Τίγκελης αναφέρθηκε στη θέσπιση του εθνικού προγράμματος στα μέσα του 1999, καθώς και στη συμμετοχή των ερευνητικών ομάδων στα Προγράμματα Πλαίσιο  FP8 & FP9 μέσω της συμμετοχής τους στο EUROfusion.

Εξήρε τη συμβολή όλων των ερευνητικών ομάδων, δίνοντας στοιχεία για το δημοσιευμένο έργο τους, τον αριθμό των διδακτορικών διατριβών που έχουν εκπονηθεί μέχρι σήμερα, το προσωπικό που συμμετέχει και τα οικονομικά στοιχεία του έργου για όλη την 25ετία.

Στη συνέχεια, οι επιστημονικοί υπεύθυνοι των ομάδων που συμμετέχουν (ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος», ΕΜΠ, ΕΚΠΑ, ΑΠΘ, Παν. Θεσσαλίας, Παν. Ιωαννίνων, Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, Πολυτεχνείο Κρήτης, Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας) παρουσίασαν το έργο τους και τη συμμετοχή τους στο EUROfusion.

Ο διευθύνων σύμβουλος του EUROfusion, καθηγητής του École Polytechnique Fédérale de Lausanne, Ambrogio Fasoli, παρουσίασε τον ευρωπαϊκό οδικό χάρτη για την παραγωγή ενέργειας από σύντηξη και αναφέρθηκε στα επιτεύγματα των ελληνικών ερευνητικών ομάδων.

Σήμερα, το μεγαλύτερο σχεδιαζόμενο πείραμα σύντηξης είναι ο Διεθνής Πειραματικός Θερμοπυρηνικός Αντιδραστήρας, ITER, ο οποίος κατασκευάζεται στο Κανταράς της Γαλλίας και αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία την επόμενη δεκαετία.