Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Οχρίδα: Συναγερμός από την UNESCO για την παρακμή της λίμνης

Οχρίδα: Συναγερμός από την UNESCO για την παρακμή της λίμνης

Η Οχρίδα, διάσημη για τη βιοποικιλότητά της, κινδυνεύει από τη ρύπανση και την άναρχη ανάπτυξη στη βορειομακεδονική και την αλβανική πλευρά.

Η ρύπανση, η υπεραλίευση και η άναρχη ανάπτυξη απειλούν τη λίμνη Οχρίδα την οποία μοιράζονται η Αλβανία και η Βόρεια Μακεδονία, προειδοποιεί η UNESCO, η οποία έχει αναγνωρίσει την περιοχή ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς.

Η Οχρίδα, μια από τις αρχαιότερες λίμνες της Ευρώπης με ηλικία 3,5 εκατομμυρίων ετών, είναι διάσημη για τη βιοποικιλότητά της, καθώς φιλοξενεί 200 και πλέον ενδημικά είδη, ανάμεσά τους μοναδικές ποικιλίες πέστροφας.

Η λίμνη των 358 τετραγωνικών χιλιομέτρων, δυτικά της Μεγάλης Πρέσπας, είναι επίσης σημαντικός τουριστικός προορισμός και πηγή εσόδων για τις δύο χώρες. Έχει επίσης αρχαιολογική σημασία, καθώς στις όχθες τις έχουν ανακαλυφθεί κάποιους από τους παλαιότερους οικισμούς στην Ευρώπη.

H πέστροφα της Οχρίδας, (Salmo letnica) δεν ζει πουθενά αλλού στον κόσμο (Wikimedia Commons / CC BY-SA 3.0)

Η βορειομακεδονική πλευρά της λίμνης εντάχθηκε στη λίστα της Παγκόσμιας Κληρονομιάς το 1979 και ο χαρακτηρισμός της UNESCO επεκτάθηκε στην αλβανική πλευρά το 2019.

Σε έκθεση που δημοσιεύτηκε φέτος, η UNESCO (Εκπαιδευτική Επιστημονική και Πολιτιστική Οργάνωση των Ηνωμένων Εθνών) προειδοποιούσε για την άναρχη δόμηση και τον υπερτουρισμό στις όχθες της Οχρίδας.

Διαπίστωνε επίσης ότι καμία από τις δύο χώρες δεν έχει εφαρμόσει μέτρα για να αντιμετωπίσει τις σημερινές απειλές και να προλάβει μελλοντικές.

«Η κατάσταση προστασίας δεν βελτιώνεται και δεν υπάρχει θετική τάση προκειμένου να ξεκινήσει η αποκατάσταση της ακεραιότητας» της Οχρίδας, ανέφερε ο οργανισμός του ΟΗΕ.

Ανακατασκευή σπιτιών της Εποχής του Χαλκού στο Πέστανι της Βόρειας Μακεδονίας (Marcin Szala / CC BY-SA 3.0)

Ανακατασκευή σπιτιών της Εποχής του Χαλκού στο Πέστανι της Βόρειας Μακεδονίας (Marcin Szala / CC BY-SA 3.0)

Το πρόβλημα της ρύπανσης «διαρκώς επιδεινώνεται» και μειώνει τη βιοποικιλότητα των νερών, δήλωσε στο Reuters ο βιολόγος δρ. Ζλάτκο Λέφκοφ.

«Κάποια είδη που προηγουμένως ήταν σπάνια ή απόντα…. στερούν ζωτικό χώρο από είδη μεγάλης βιολογικής αξίας» προειδοποίησε.

Σύμφωνα με επίσημα δεδομένα, η περιοχή της Οχρίδας, η οποία περιλαμβάνει την ομώνυμη πόλη της Βόρειας Μακεδονίας και το Πόγραδετς της Αλβανίας, έχει σήμερα πληθυσμό περίπου 170.000 κατοίκων, αριθμός αυξημένος κατά 56% τα τελευταία 50 χρόνια.

Η εκκλησία του Αγίου Ιωάννη στο Κανέο, στη βορειομακεδονική πλευρά της λίμνης (Wikimedia Commons / CC BY-SA 4.0)

Οι τοπικές αρχές διαμαρτύρονται ότι το αποχετευτικό σύστημα, κατασκευασμένο τη δεκαετία του 1980, δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στα κύματα τουριστών, οι οποίοι επιλέγουν την Οχρίδα ως φθηνότερη εναλλακτική αντί για διακοπές στη θάλασσα, είπε η Ορχιδέα Τασέφσκα του Υδροβιολογικού Ινστιτούτου της Οχρίδας.

«Προτάσεις για έργα υπάρχουν… όμως το κράτος πρέπει να βρει κονδύλια για να τα κάνει πράξη.

Μεγάλο μέρος των ρύπων που καταλήγουν στην Οχρίδα, λένε οργανώσεις για το περιβάλλον, προέρχεται από ποτάμια που εκβάλλουν στη λίμνη και μικρούς παρόχθιους οικισμούς.

Must in

Γιατί ο Στέφανος Κασσελάκης σήκωσε τη σημαία του αντι-ΣΥΡΙΖΑ μετώπου και χτυπάει τον Τσίπρα

Με αιχμές κατά Τσίπρα για το δημοψήφισμα του 2015, αλλά και για τα capital controls, ο Στέφανος Κασσελάκης υιοθέτησε πολύ σύντομα όλη την ατζέντα του αντιΣΥΡΙΖΑ μετώπου.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2024