Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2024
weather-icon 21o
ps. post
scriptum

Αύριο η γιορτή σου ξημερώνει - ό,τι κι αν διαλέξεις λείπει ο Αλέξης

Τεχνητή νοημοσύνη: Μοντέλο της Meta μετατρέπεται σε όπλο από τον κινεζικό στρατό

Τεχνητή νοημοσύνη: Μοντέλο της Meta μετατρέπεται σε όπλο από τον κινεζικό στρατό

Το μοντέλο Llama της Meta Platforms διατίθεται ως λογισμικό ανοιχτού κώδικα. Ακόμα και στον Λαϊκό Απελευθερωτικό Στρατό.

Κορυφαία ερευνητικά κέντρα της Κίνας που συνδέονται με τον Λαϊκό Απελευθερωτικό Στρατό τροποποιούν ένα ανοιχτό μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ) της Meta Platforms για στρατιωτικές εφαρμογές, προκύπτει από τρεις επιστημονικές δημοσιεύσεις και εκτιμήσεις αναλυτών.

Σε μελέτη που δημοσιεύτηκε τον Ιούνιο και περιήλθε στην προσοχή του Reuters, ερευνητές τριών ερευνητικών ινστιτούτων, ανάμεσά τους η Ακαδημία Στρατιωτικής Επιστήμης του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού, αναφέρουν πώς βασίστηκαν σε μια προηγούμενη έκδοση του ανοιχτού μοντέλου Llama της Meta για να δημιουργήσουν το στρατιωτικό εργαλείο «ChatBIT».

Οι ερευνητές ενσωμάτωσαν στο μεγάλο γλωσσικό μοντέλο Llama 13B πρόσθετες παραμέτρους για τη συλλογή και επεξεργασία στρατιωτικών πληροφοριών και την παροχή δεδομένων για τη λήψη αποφάσεων.

«Οποιαδήποτε χρήση των μοντέλων μας από τον Λαϊκό Απελευθερωτικό Στρατό είναι μη εξουσιοδοτημένη και αντίθετη στην πολιτική αποδεκτής χρήσης»

Το ChatBIT «βελτιστοποιήθηκε για εργασίες διαλόγου και απάντησης ερωτήσεων στο στρατιωτικό πεδίο» αναφέρει η μελέτη. Το σύστημα βρέθηκε μάλιστα να προσφέρει καλύτερες επιδόσεις από άλλα μοντέλα που φτάνουν το 90% των επιδόσεων του ChatGPT της OpenAI.

«Μέσω τεχνολογικών βελτιώσεων στο μέλλον, το ChatBIT θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί όχι μόνο για ανάλυση πληροφοριών αλλά και για… στρατηγικό σχεδιασμό, εκπαιδευτικές προσομοιώσεις και λήψη αποφάσεων στη διοίκηση» γράφουν οι ερευνητές.

Δεν διευκρίνισαν πάντως πώς όρισαν τις επιδόσεις, ούτε το εάν το μοντέλο τους έχει τεθεί σε χρήση.

Σε μια δεύτερη επιστημονική δημοσίευσης, ερευνητές της κινεζικής αεροναυπηγικής εταιρείας AVIC, η οποία σύμφωνα με τις ΗΠΑ συνδέεται με τον στρατό, περιγράφουν πώς χρησιμοποίησαν το μεγάλο γλωσσικό μοντέλο Llama 2 για την «εκπαίδευση αερομεταφερόμενων στρατηγικών ηλεκτρομαγνητικών παρεμβολών.

Ανοιχτός κώδικας

Όπως  δήλωσε ο Σάνι Τσέουνγκ του Ιδρύματος Jamestown, το οποίο συνέταξε σχετική έκθεση, «είναι η πρώτη φορά που εμφανίζονται σημαντικές ενδείξεις ότι οι ειδικοί του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού συστηματικά ερευνούν και προσπαθούν να αξιοποιήσουν την ισχύ των μεγάλων γλωσσικών μοντέλων ανοιχτού  κώδικα».

Η Meta προσφέρει το Llama και άλλα μοντέλα της ως λογισμικό ανοιχτού κώδικα, με το επιχείρημα ότι η ελεύθερη διάδοση της τεχνολογίας θα επιταχύνει τις τεχνολογικές εξελίξεις και θα δημιουργήσει νέες αγορές για την εταιρεία.

Ακόμα και για τα ανοιχτά μοντέλα πάντως η Meta επιβάλλει περιορισμούς. Μεταξύ άλλων, απαγορεύει τη χρήση τους για «στρατιωτικές και πολιτικές εφαρμογές, βιομηχανίες πυρηνικής ενέργειας και κατασκοπεία», για την ανάπτυξη όπλων και τη δημιουργία περιεχομένου που «υποκινεί και ενθαρρύνει τη βία».

Απαγορεύει επίσης τη χρήση των μοντέλων της στη λίστα των εφαρμογών για τις οποίες οι ΗΠΑ απαγορεύουν την εξαγωγή τεχνογνωσίας.

Δεδομένου όμως ότι το μοντέλο είναι ανοιχτό, η Meta δεν μπορεί πάντα να επιβάλλει τη συμμόρφωση.

«Οποιαδήποτε χρήση των μοντέλων μας από τον Λαϊκό Απελευθερωτικό Στρατό είναι μη εξουσιοδοτημένη και αντίθετη στην πολιτική αποδεκτής χρήσης» δήλωσε η Μόλι Μοντγκόμερι, διευθύντρια δημόσιας πολιτικής στη Meta.

Εκπρόσωπος της εταιρείας έσπευσε να προσθέσει ότι οι ΗΠΑ πρέπει να ενθαρρύνουν την καινοτομία. Οι κινέζοι ερευνητές, πρόσθεσε, χρησιμοποίησαν μια παρωχημένη βερσιόν του Llama.

«Στον παγκόσμιο ανταγωνισμό για την ΑΙ, ο φερόμενος ρόλος μιας μεμονωμένης και παρωχημένης έκδοσης ενός αμερικανικού ανοιχτού μοντέλου είναι άσχετος, δεδομένου ότι η Κίνα ήδη επενδύει πάνω από ένα τρισεκατομμύριο δολάρια για να ξεπεράσει τις ΗΠΑ στην ΑΙ» δήλωσε ο εκπρόσωπος.

Η Κίνα έχει θέσει ως στρατηγικό στόχο να αναδειχθεί σε ηγέτη της ΑΙ έως το 2030.

Must in

Ξεμένουν και από εργοθεραπευτές οι ασθενείς στα δημόσια νοσοκομεία

«Γκάφα» του υπουργείου Υγείας μεταθέτει τους εργοθεραπευτές στις ψυχιατρικές μονάδες, αφήνοντας ακάλυπτους τους ασθενείς άλλων παθήσεων

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2024