Τα «θαυματουργά» οφέλη της κουρκουμίνης για τον οργανισμό (και) των κατοικίδιων μας
Καθοριστικό ρόλο για την ατσαλένια υγεία (και) των κατοικίδιων μας έχει η διατροφή. Μαθαίνουμε πόσο «θαυματουργό φάρμακο» είναι η κουρκουμίνη.
Πολλά είναι τα οφέλη που προσφέρει η κουρκουμίνη, τόσο στον δικό μας οργανισμό όσο και σε αυτόν των κατοικίδιων μας.
Η κουρκουμίνη, μεταξύ άλλων, προσφέρει, στον σκύλο και στη γάτα μας αντιφλεγμονώδη δράση, προστατεύει τον οργανισμό τους από ορισμένες ασθένειες και θεωρείται ισχυρό αντιοξειδωτικό.
Σύμφωνα με την κα Ελένη Παλαιολογοπούλου, σύμβουλο διατροφής σκύλου και γάτας, η κουρκουμίνη είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό συστατικό που συνδέεται με πολλά οφέλη για τον οργανισμό, τόσο του δικού μας όσο και των κατοικίδιων μας.
Μάλιστα, οι επιστημονικές μελέτες που έχουν αναδείξει την αξία του κουρκουμά ξεπερνούν κατά πολύ τις 6.000.
Τι προσφέρει στον οργανισμό των κατοικίδιων μας η κουρκουμίνη
Η κουρκουμίνη, όπως αναφέρει η κα Παλαιολογοπούλου, έχει αντιφλεγμονώδεις, αντιοξειδωτικές, αντιμικροβιακές, αλλά και αντικαρκινικές, αντιμυκητιακές ιδιότητες. Ταυτόχρονα, βοηθά στην επούλωση των πληγών.
Επίσης, μπορεί να καταπολεμήσει, μεταξύ άλλων, ασθένειες όπως τον διαβήτη, τον καρκίνο, την αρθρίτιδα, αλλά και παθήσεις του ήπατος, καθώς και γαστρεντερολογικά προβλήματα.
Η πιπερίνη, που είναι ένα φυτοχημικό στο μαύρο πιπέρι, μπορεί να αυξήσει την απορρόφηση της κουρκουμίνης μέχρι και 2.000%
Στο σημείο αυτό η κα Παλαιολογοπούλου διευκρινίζει ότι όλες οι φλεγμονές δεν είναι απαραίτητα κακές για τον οργανισμό.
Εξηγεί ότι όταν ο σκύλος ή η γάτα εκτεθούν σε βακτήρια και μικρόβια, αναπτύσσεται οξεία φλεγμονή, η οποία ανεβάζει τα λευκά αιμοσφαίρια στο σώμα. Τότε ξεκινά η θεραπευτική διαδικασία.
Ωστόσο, τα περισσότερα προβλήματα στον σκύλο ή τη γάτα τα προκαλεί η χρόνια φλεγμονή, η οποία μένει για εβδομάδες, μήνες, ή ακόμη και χρόνια.
Επίσης, η κα Παλαιολογοπούλου διευκρινίζει ότι η κουρκουμίνη ως μπαχαρικό δεν απορροφάται εύκολα από τον πεπτικό σωλήνα. Έτσι, ο οργανισμός μπορεί να μη λάβει τα οφέλη της. Επιπλέον, εάν δεν την προσφέρουμε σωστά, ή σιγά – σιγά, όπως συμβουλεύουν οι ολιστικοί κτηνίατροι στο εξωτερικό, μπορεί και να προκαλέσει πεπτικές διαταραχές.
Για αυτούς τους λόγους συστήνεται να δίνεται σε συνδυασμό με άλλα συστατικά και να μαγειρευτεί έτσι, ώστε να απορροφηθεί καλύτερα από τον οργανισμό. Μπορεί να συνδυαστεί με βιολογικό λάδι καρύδας ψυχρής έκθλιψης και με πιπέρι.
Η πιπερίνη, που είναι ένα φυτοχημικό στο μαύρο πιπέρι, μπορεί να αυξήσει την απορρόφηση της κουρκουμίνης μέχρι και 2.000%. Αυτό έχει ανακαλύψει ο Dr. Michael Greger MD.
Συνταγή για κουρκουμά
Μια γρήγορη και απλή συνταγή που θα βοηθήσει να αναδειχτούν οι θεραπευτικές ιδιότητες της κουρκουμίνης, είναι η πάστα κουρκουμά.
Τα υλικά που θα χρειαστούμε
● 1/2 κούπα βιολογικού κουρκουμά. Προτιμάμε βιολογικό για να έχει μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε κουρκουμίνη,
● 1 με 1 ½ κούπα φιλτραρισμένο νερό,
● 1 & ½ κουτ. του γλυκού φρεσκοκομμένο βιολογικό πιπέρι,
● ¼ της κούπας βιολογικό λάδι καρύδας ψυχρής έκθλιψης.
Πώς θα προετοιμάσουμε την πάστα κουρκουμά
Ανακατεύουμε τον κουρκουμά με μια κούπα νερό και το μείγμα το βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι. Προσθέτουμε νερό μόνο αν χρειαστεί.
Τα υλικά τα ανακατεύουμε για 7-10 λεπτά σε σιγανή φωτιά μέχρι να γίνει ένα παχύρευστο μείγμα.
Στην περίπτωση που το μείγμα είναι πολύ νερουλό, προσθέτουμε κουρκουμά και το αφήνουμε να βράσει για λίγα, ακόμη, λεπτά.
Προσθέτουμε το πιπέρι και το βιολογικό λάδι καρύδας και τα ανακατεύουμε.
Αφού κρυώσει η πάστα κουρκουμά τη βάζουμε σε ένα βαζάκι με καπάκι. Διατηρείται στο ψυγείο για περίπου δύο εβδομάδες.
Η δοσολογία
• Μικρά σκυλάκια ¼ κουτ. γλυκού την ημέρα
• Μεσαία σκυλάκια ½ κουτ. γλυκού την ημέρα
• Μεγάλοι σκύλοι ¾ κουτ. γλυκού την ημέρα
• Γιγάντιοι σκύλοι 1 κουτ. γλυκού την ημέρα
• Γάτες: ξεκινάμε με 1/8 κουτ. γλυκού.
Μπορούμε να αυξήσουμε τη δοσολογία, αλλά δεν θα πρέπει να υπερβούμε τη μια κουταλιά της σούπας, στα μεγαλόσωμα σκυλιά.
Προσοχή!
Στην περίπτωση που ο σκύλος παρουσιάζει υψηλή θερμοκρασία και αναζητά συνεχώς δροσερά μέρη, μπορεί να μην κάνει να τού δώσουμε κουρκουμά. Κι αυτό γιατί είναι ένα θερμό μπαχαρικό.
Ακόμη, μπορεί να επηρεάσει τη δράση κάποιων φαρμάκων, όπως τα αντιφλεγμονώδη, τα διαβητικά φάρμακα και κάποιες χημειοθεραπείες.
Συμβουλευόμαστε τον κτηνίατρο μας, αν ο σκύλος ή η γάτα μας λαμβάνει κάποια αγωγή.
● Η κυρία Ελένη Παλαιολογοπούλου έχει ολοκληρώσει δύο courses στο Dog’s Naturally University και στο CIVT (College of Iintegrative Veterinary Therapies) και συνεχίζει τις σπουδές της στη διατροφή σκύλου και γάτας.
Ως υποστηρικτής της φυσικής ανατροφής αρθρογραφεί σε θέματα που αφορούν τη φυσική διατροφή.
Ενημερώνεται συνεχώς για τις εξελίξεις στο χώρο της και διαβάζει επιστημονικά βιβλία κλινικής διατροφής.
Πηγές
● https://www.dogsnaturallymagazine.com/turmeric-dogs/
● https://www.dogsnaturallymagazine.com/healing–with–turmeric–golden–paste–for–dogs/
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις