Σε στάση αναμονής ενόψει των εξελίξεων στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και τις ανακατατάξεις που αυτό θα φέρει, συνεχίζει να βρίσκεται το σύνολο των αντιπολιτευτικών δυνάμεων στη Βουλή.

Η νέα σύνοδος ξεκίνησε με την εμφάνιση της- έστω και απρόσωπης- εσωκομματικής αντιπολίτευσης στη ΝΔ και την αναβάπτιση του Νίκου Ανδρουλάκη ως του de facto εκπροσώπου της αντιπολίτευσης. Ωστόσο, η συνεχιζόμενες αρρυθμίες στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και η αβεβαιότητα ως προς την επόμενη μέρα που αυτές φέρουν στην επιφάνεια, δεν διευκολύνει τις όποιες προσπάθειες συνεννόησης. Μια συνεννόηση που από την πρώτη κιόλας στιγμή φάνηκε πως είναι απολύτως απαραίτητη, καθώς δεν υπάρχει κοινοβουλευτική δύναμη που να μπορεί μόνη της να σηκώσει το βάρος της κατάθεσης πρότασης δυσπιστίας.

Έτσι, λοιπόν, πρωτοβουλίες που έχουν ανακοινωθεί εδώ και καιρό και θα μπορούσαν υπό προϋποθέσεις να διαμορφώσουν ένα κοινό μέτωπο στην κατακερματισμένη αντιπολίτευση, όπως η πρότασης για σύσταση προκαταρκτικής για τα Τέμπη, βρίσκονται ακόμα στον αέρα. Και αυτό γιατί παρότι έχουν ανακοινωθεί οι προθέσεις για τα πρόσωπα αλλά και τα αδικήματα που θα αφορά ενδεχόμενη ποινική δικογραφία καθώς και η διάθεση για συνεννόηση από την πλευρά της αντιπολίτευσης, πρόταση στη Βουλή δεν έχει ακόμα κατατεθεί. Και όπως πάνε τα πράγματα πρόταση δεν θα κατατεθεί μέχρι τον Δεκέμβρη. Βέβαια και η πρόταση για προκαταρκτική που είχε καταθέσει το ΠΑΣΟΚ για τη σύμβαση 717 είχε καθυστερήσει αντίστοιχα.

Ακόμα και ο Νίκος Ανδρουλάκης πάντως φαίνεται να αντιλαμβάνεται τις λεπτές ισορροπίες στον ΣΥΡΙΖΑ καθώς προ ημερών είχε μιλήσει για το πολιτικό τακτ που χρειάζεται να έχει κανείς σε τέτοιες εσωκομματικές διαδικασίες- με αφορμή την επίθεση Μητσοτάκη σε Παππά.

Παρόλα αυτά την περασμένη βδομάδα 4 κόμματα κατάφεραν να συνεννοηθούν προκειμένου να καταθέσουν κοινή πρόταση για εργασιακή αποκατάσταση των εποχικών πυροσβεστών. Επρόκειτο για πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ στην οποία απάντησαν θετικά ΠΑΣΟΚ, Πλεύση Ελευθερίας, Νέα Αριστερά- και ενδεχομένως ΚΚΕ.

Σε κάθε περίπτωση όσο ο χρόνος περνά θα αρχίσουν να εμφανίζονται νέα δεδομένα που έχουν να κάνουν τόσο με την ψήφιση του προϋπολογισμού, όσο και με τη συζήτηση για τον/την πρόεδρο της Δημοκρατίας και τις αλλαγές στο Σύνταγμα, θέματα τα οποία παραδοσιακά ευνοούν τις συζητήσεις μεταξύ των κομμάτων και αυξάνουν τις πιθανότητες συνεννόησης τους. Εξάλλου, τα κόμματα έχουν δείξει ότι σε ορισμένες περιπτώσεις μπορούν να  συνεννοηθούν, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα την κατάθεση πρότασης δυσπιστίας με τη συνεργασία ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ. Συνταγματικά πάντως, η δυνατότητα αυτή για κατάθεση νέας πρότασης έχει ενεργοποιηθεί και πάλι καθώς έχει παρέλθει το προβλεπόμενο εξάμηνο.

Μέσα σε αυτό το γενικευμένο περιβάλλον αστάθειας και αναμονής, η Βουλή- δηλαδή η πλειοψηφία- αντιλαμβάνεται τα περιθώρια συναίνεσης στις δικές της πρωτοβουλίες να μειώνονται. Αυτό φάνηκε από την αποτυχημένη απόπειρα του Κωνσταντίνου Τασούλα ν’ αντικαταστήσει τον επικεφαλής του Συνηγόρου του Πολίτη και η πεποίθηση με την οποία τοποθετήθηκε αναφορικά με την απροθυμία των κομμάτων να συναινέσουν ανεξαρτήτως του προτεινόμενου προσώπου.