Εκλογές ΗΠΑ: Οι αραβοαμερικανοί ενωμένοι από τη θλίψη, διχασμένοι από τη στρατηγική
Αντιμέτωποι με τον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα και τον Λίβανο, τα μέλη της αραβοαμερικανικής κοινότητας αντιμετωπίζουν «δύσκολες επιλογές» μεταξύ Χάρις και Τραμπ στις επερχόμενες εκλογές των ΗΠΑ.
Ενώ οι βόμβες εξακολουθούν να πέφτουν βροχή στην Μέση Ανατολή, οι Αραβοαμερικανοί ψηφοφόροι των ΗΠΑ καλούνται να πατήσουν παύση στη θλίψη τους και να ψηφίσουν ανάμεσα σε δύο υποψηφίους που δεν φαίνεται να έχουν κανένα σχέδιο «να σταματήσουν τους σκοτωμούς».
Η κοινότητα πενθεί
Για περισσότερο από ένα χρόνο, η Λέιλα Ελαμπέντ λέει ότι η ίδια και άλλοι Αραβοαμερικανοί βρίσκονται σε μια «συλλογική κηδεία».
«Θρηνούμε. Είμαστε απογοητευμένοι. Είμαστε θυμωμένοι. Είμαστε συντετριμμένοι. Νιώθουμε προδομένοι», δήλωσε η Ελαμπέντ, παίρνοντας επιτέλους μια ανάσα καθώς αναλογιζόταν τους μαινόμενους πολέμους του Ισραήλ στη Γάζα και τον Λίβανο.
Πρόκειται για ένα συναίσθημα που αντηχεί σε όλη τη μεγάλη αραβοαμερικανική κοινότητα στην πολιτεία του Μίσιγκαν, όπου η Ελαμπέντ υπήρξε ηγέτης του Κινήματος των Αδέσμευτων, το οποίο είχε ως στόχο να πιέσει τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και την αντιπρόεδρό του και υποψήφιο των Δημοκρατικών, Καμάλα Χάρις, να σταματήσουν την αμέριστη υποστήριξή τους προς το Ισραήλ.
Η Χάρις έχει υποσχεθεί να συνεχίσει να εξοπλίζει το Ισραήλ, ενώ ο Ρεπουμπλικανός αντίπαλός της, Ντόναλντ Τραμπ, είναι πιστά υπέρ του Ισραήλ, παρά τους ισχυρισμούς του ότι θέλει να φέρει «ειρήνη» στην περιοχή.
Τυλιγμένη με ένα μαντήλι με παλαιστινιακά κεντήματα, γνωστά ως «tatreez», η Ελαμπέντ δήλωσε στο Al Jazeera ότι αφήνει κενό το πάνω μέρος του ψηφοδελτίου.
«Το προσπερνώ επειδή ούτε η αντιπρόεδρος Χάρις ούτε ο Ντόναλντ Τραμπ έχουν υιοθετήσει μια πολιτική που να λέει ξεκάθαρα ότι οι βόμβες θα σταματήσουν», δήλωσε η κάτοικος της περιοχής του Ντιτρόιτ, η οποία είναι μητέρα τριών παιδιών και το 12ο από τα 14 παιδιά Παλαιστίνιων μεταναστών.
Κοινός σκοπός, άλλες επιλογές
Άλλοι Αραβοαμερικανοί, ωστόσο, κάνουν διαφορετικές επιλογές: Ορισμένοι υποστηρίζουν τη Χάρις, υποστηρίζοντας ότι παρά την υπόσχεσή της να διατηρήσει τη ροή αμερικανικών όπλων προς το Ισραήλ, η Δημοκρατική παραμένει καλύτερη επιλογή από τον Τραμπ σε θέματα εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής.
Άλλοι βλέπουν τον αυτοαποκαλούμενο αντιπολεμικό Τραμπ ως ευκαιρία για να αποσχιστούν από το Δημοκρατικό Κόμμα και να τιμωρήσουν τη Χάρις.
Η Ελαμπέντ ανήκει στο τρίτο στρατόπεδο: εκείνοι που υποστηρίζουν ότι κανένας από τους δύο υποψηφίους δεν αξίζει τις ψήφους της κοινότητας.
Αλλά ακόμη και στο πλαίσιο αυτής της προσέγγισης, υπάρχουν διαχωρισμοί.
Κάποιοι υποστηρίζουν την πλήρη απαξίωση της προεδρικής αναμέτρησης, ενώ άλλοι κάνουν εκστρατεία για την υποψήφια του Πράσινου Κόμματος Τζιλ Στάιν.
Καμία ελπίδα
Συνολικά, ωστόσο, φαίνεται να υπάρχει ελάχιστος ενθουσιασμός σε όλους τους κόλπους, καθώς τα μέλη της κοινότητας αδυνατούν να βρουν μια στρατηγική που θα μπορούσε να επηρεάσει τις εκλογές με τέτοιο τρόπο ώστε να τερματίσει τους υποστηριζόμενους από τις ΗΠΑ ισραηλινούς πολέμους.
Πόλεμοι οι οποίοι μέχρι στιγμής έχουν σκοτώσει περισσότερους από 43.000 ανθρώπους στη Γάζα και σχεδόν 3.000 στο Λίβανο.
Η Αλίσα Χακίμ, μια Αμερικανίδα απόφοιτος πανεπιστημίου του Λιβάνου, δήλωσε ότι δεν έχει «καμία απολύτως ελπίδα» για την ψηφοφορία.
«Υπήρξε ένας τόσο χαμηλός πήχης για τους υποψήφιους προέδρους μας που θέλετε να σας ψηφίσουμε μόνο και μόνο επειδή δεν είστε ο άλλος», δήλωσε η Χακίμ, καθισμένη σε ένα υεμενικό καφέ.
«Με έχει κάνει να συνειδητοποιήσω, ότι πρέπει να σεβόμαστε τους εαυτούς μας περισσότερο από το να πουλάμε την ψήφο μας σε όποιον λέει τα πιο ωραία λόγια», δήλωσε στο Al Jazeera.
Η προδοσία του Μπάιντεν
Στο Ντίρμπορν, μια πόλη 110.000 κατοίκων, γνωστή ως πρωτεύουσα της αραβικής Αμερικής, και οι δύο μεγάλες εκστρατείες προσπαθούν να προσεγγίσουν με διάφορους τρόπους, αλλά οι προσπάθειές τους δεν φαίνεται να οδηγούν σε κάποιο καθοριστικό αποτέλεσμα.
Ο Μπάιντεν κέρδισε πάνω από το 80% των ψήφων στις κατεξοχήν αραβικές περιφέρειες του Ντίρμπορν το 2020, σύμφωνα με τα εκλογικά στοιχεία της πόλης, βοηθώντας τον να κερδίσει το Μίσιγκαν.
Former President Donald Trump made a surprise visit to Dearborn, Michigan, the largest Arab-majority city in the US, seeking support from Arab and Muslim voters and vowing to bring peace to the Middle East.
However, as concerns grow over US support for Israel amid its war on… pic.twitter.com/SQ8nKbWyTR
— TRT World (@trtworld) November 2, 2024
Αυτή τη φορά, ωστόσο, η Χάρις αντιμετωπίζει μια δύσκολη μάχη στην τοπική κοινότητα. Ακόμη και οι Αραβοαμερικανοί που υποστήριξαν τη Δημοκρατική σε συνεντεύξεις τους στο Al Jazeera
Σε μια στάση της προεκλογικής εκστρατείας της στο Μίσιγκαν την Κυριακή, η Χάρις ρωτήθηκε αν έχει να κάνει μια τελική δήλωση στους Αραβοαμερικανούς.
Είπε ότι ελπίζει να «κερδίσει» τις ψήφους της κοινότητας και επανέλαβε τη θέση της σχετικά με την «ανάγκη να τερματιστεί ο πόλεμος» στη Γάζα .
Απρόθυμη ψήφος στη Χάρις
Ο Αλί Ντάγκερ, ένας ντόπιος ακτιβιστής των Δημοκρατικών που υπέγραψε μια επιστολή επιφανών Αραβοαμερικανών που υποστήριζαν τη Χάρις, δήλωσε ότι η κοινότητα βρισκόταν σε «σοκ» και «βαθιά θλίψη» για το μακελειό στη Γάζα και τον Λίβανο.
BREAKING:
Yesterday in East Lansing, MI, Kamala Harris addressed the Arab American community directly, reiterating her commitment to ending the violence in Gaza and Lebanon as President and fighting for the right to Palestinian self-determination. #MuslimsforHarris pic.twitter.com/BxczCzRrRe
— Muslims for Harris (@Muslims_Harris) November 4, 2024
«Μια άλλη προεδρία υπό τον Ντόναλντ Τραμπ θα αποτελούσε μεγαλύτερο κίνδυνο, όχι μόνο για τη διεθνή πολιτική… αλλά και σε εσωτερικό επίπεδο: για τα ανθρώπινα δικαιώματα, για τα δικαιώματα των πολιτών, για το περιβάλλον», δήλωσε ο Ντάγκερ.
Αναγνώρισε ότι η ψήφος υπέρ της Χάρις είναι «δύσκολο να χωνευτεί», αλλά είπε ότι η απόφαση ελήφθη με την προϋπόθεση ότι οι Αραβοαμερικανοί Δημοκρατικοί θα συνεργαστούν με τους συμμάχους τους για να την πιέσουν να αλλάξει την πολιτική των ΗΠΑ για το Ισραήλ και την Παλαιστίνη.
Ο Τραμπ ως εναλλακτική
Ορισμένοι Αραβοαμερικανοί, ωστόσο, τάσσονται υπέρ της απόσχισης από τους Δημοκρατικούς συνολικά, υποστηρίζοντας ότι η προσπάθεια εντός του συστήματος του κόμματος έχει αποδειχθεί μάταιη.
Donald Trump on Friday met with Arab Americans in Dearborn, Michigan — the nation’s largest Arab-majority city — as the Republican presidential nominee works to court the potentially decisive group despite his history of Islamophobic rhetoric and policy. https://t.co/0V8Bu7GBid
— Farnoush Amiri (@FarnoushAmiri) November 1, 2024
«Δεν κάνεις το ίδιο πράγμα ξανά και ξανά και περιμένεις διαφορετικά αποτελέσματα», δήλωσε ο δήμαρχος του Χάμτραμκ Αμέρ Γκαλίμπ νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.
Ο Γκαλίμπ, ένας από τους τοπικούς αραβοαμερικανούς αξιωματούχους που υποστήριξαν τον Τραμπ, δήλωσε ότι είχε ανοίξει τους διαύλους επικοινωνίας πριν ξεσπάσει ο πόλεμος σε μια προσπάθεια να βάλει τέλος στην απόσταση με το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα μετά από χρόνια πολιτικής εμπλοκής μόνο με τους Δημοκρατικούς.
Ενάντια στις εκλογές – Υπέρ της Παλαιστίνης
Παρόλα αυτά, αντιμέτωποι με «αδύνατες επιλογές», πολλοί ψηφοφόροι λένε ότι δεν πείθονται από καμία από τις δύο προσπάθειες.
Καθώς ο Τραμπ συναντούσε μια ομάδα Αραβοαμερικανών στο Ντίρμπορν την Παρασκευή, η Λέιλα Αλάμρι, μια επαγγελματίας υγείας, σήκωσε μια παλαιστινιακή σημαία στη συγκέντρωση έξω από την εκδήλωση .
These Muslim Americans in swing states across the US say they have had enough of «voting for the lesser of two evils». They say Harris has to go and if that means Trump, then so be it. But they are voting 3rd partyhttps://t.co/mm8ELs8EnS
— Middle East Eye (@MiddleEastEye) November 1, 2024
Είπε ότι το μήνυμά της αφορούσε τους Παλαιστίνιους και όχι τις αμερικανικές εκλογές, προσθέτοντας ότι δεν θα ψηφίσει κανέναν από τους δύο μεγάλους υποψηφίους.
«Είμαστε εδώ μόνο για να εκπροσωπήσουμε τον λαό της Παλαιστίνης. Δεν είμαστε εδώ για να υποστηρίξουμε τον έναν ή τον άλλο υποψήφιο», δήλωσε η Αλαμρί στο Al Jazeera.
Ο Γουισάμ Τσαραφεντίν, τοπικός ακτιβιστής που υποστηρίζει την Στάιν των Πρασίνων, δήλωσε ότι η κοινότητα αισθάνεται εξευτελισμένη από τους ανθρώπους της εξουσίας.
«Αυτό που συμβαίνει είναι τραύμα», δήλωσε στο Al Jazeera.
«Κάθε άτομο που ζει σε αυτή την περιοχή επηρεάζεται άμεσα με κάποιον τρόπο από αυτόν τον πόλεμο – είτε από τη δολοφονία ενός μέλους της οικογένειας ή ενός φίλου είτε από την καταστροφή ενός σπιτιού ή μιας περιουσίας. Αυτό είναι κάτι άλλο εκτός από το κοινό τραύμα του να βλέπουν μια γενοκτονία να διαπράττεται μπροστά στα μάτια τους σε καθημερινή βάση».
- Πέθανε ο επιχειρηματίας Δημήτρης Χαΐτογλου
- ΛΕΞ: Συντονιστείτε, έρχεται νέο άλμπουμ απόψε τα μεσάνυχτα
- Άρης: Θλάση στους προσαγωγούς ο Κουάισον
- Το Εθνικό Βραβείο των ΗΠΑ στον Πέρσιβαλ Έβερετ για τη διασκευή του Μαρκ Τουέιν
- Παππάς: Ώρα Προϋπολογισμού, ώρα αλήθειας – Τέσσερα βίντεο για τον προϋπολογισμό του 2025
- Διαμαντοπούλου: Απογειώθηκα και το ΠΑΣΟΚ ήταν τρίτο, προσγειώθηκα και είναι αξιωματική αντιπολίτευση