Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 2024
weather-icon 21o
ΗΠΑ: Η θύελλα παραπληροφόρησης φέρνει δυσπιστία ενόψει των εκλογών

ΗΠΑ: Η θύελλα παραπληροφόρησης φέρνει δυσπιστία ενόψει των εκλογών

Φήμες, παραπλανητικοί ισχυρισμοί και ξεκάθαρα ψέματα σχετικά με την ψηφοφορία κατακλύζουν τους διαδικτυακούς χώρους σε πρωτοφανή αριθμό ενόψει των εκλογών των ΗΠΑ.

Εκατοντάδες περιστατικά που αφορούν υποτιθέμενες παρατυπίες στην ψηφοφορία συλλέγονται και διαδίδονται από ιδιώτες, καθώς και από προσκείμενες στους Ρεπουμπλικάνους ομάδες, ενόψει των εκλογών των ΗΠΑ.

Αναμένοντας ένα νέο Καπιτώλιο

Ο ανεμοστρόβιλος παραπληροφόρησης που εξαπλώνεται στο διαδίκτυο αποτελεί πρόκληση για τους εκλογικούς αξιωματούχους, οι οποίοι πρέπει να διαψεύσουν τις φήμες και να καθησυχάσουν τους ψηφοφόρους, ενώ προετοιμάζονται για τη διαχείριση της ημέρας των εκλογών την Τρίτη.

Πολλές αναρτήσεις που επικαλούνται εκλογικές παρατυπίες υποστηρίζουν τον ισχυρισμό της εκστρατείας του Τραμπ ότι κέρδισε τις εκλογές του 2020 και τις υποδείξεις ότι ενδεχομένως θα εξαπατηθεί και πάλι για τη νίκη στις 5 Νοεμβρίου.

Όταν ρωτήθηκε αν θα αποδεχθεί το αποτέλεσμα των εκλογών του 2024, ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε κατά τη διάρκεια του προεδρικού ντιμπέιτ τον Σεπτέμβριο ότι θα το έκανε αν ήταν «δίκαιες, νόμιμες και σωστές εκλογές».

Μόλις αυτή την εβδομάδα, ο ίδιος ο Τραμπ ισχυρίστηκε ότι υπήρξε εκτεταμένη νοθεία σε μια σημαντική πολιτεία που επηρεάζει τις εκλογές.

«Η Πενσιλβάνια εξαπατά και γίνεται αντιληπτή, σε τεράστια επίπεδα που σπάνια έχουν παρατηρηθεί στο παρελθόν», έγραψε ο Τραμπ στο κοινωνικό του δίκτυο Truth. «ΑΝΑΦΈΡΕΤΕ ΤΗΝ ΕΞΑΠΆΤΗΣΗ ΣΤΙΣ ΑΡΧΈΣ. Οι αρχές επιβολής του νόμου πρέπει να δράσουν, ΤΩΡΑ!».

Κατακλυσμός παραπλανητικού περιεχομένου

Το BBC έχει δει εκατοντάδες ισχυρισμούς για εκλογική απάτη στο διαδίκτυο, στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης και σε ομάδες συνομιλιών.

Ορισμένες από αυτές τις αναρτήσεις έχουν προβληθεί εκατομμύρια φορές η καθεμία.

Έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι είναι εύκολο για τους μη πολίτες να ψηφίσουν, έκαναν ψευδείς ισχυρισμούς σχετικά με τα μηχανήματα ψηφοφορίας και έσπειραν καχυποψία για τη διαδικασία καταμέτρησης των ψηφοδελτίων.

Ένα βίντεο ισχυριζόταν ότι έδειχνε πρόσφατα αφιχθέντες Αϊτινούς να ψηφίζουν στη Τζόρτζια.

Το BBC βρήκε σαφείς ενδείξεις, συμπεριλαμβανομένων ψεύτικων διευθύνσεων και φωτογραφιών αρχείου, που δείχνουν ότι το βίντεο είναι παραποιημένο.

Την Παρασκευή αξιωματούχοι ασφαλείας των ΗΠΑ δήλωσαν ότι δημιουργήθηκε από «ρωσικούς παράγοντες επιρροής».

Ένας άλλος χρήστης στο Χ που ισχυρίζεται ότι είναι Καναδός δημοσίευσε μια φωτογραφία ενός ψηφοδελτίου και είπε: «Σκέφτηκα να περάσω τα σύνορα και να ψηφίσω».

Και αυτή είναι ψεύτικη, και μέρος μιας προσπάθειας που συντονίζεται στον περιθωριακό ιστότοπο 4chan.

Συγκεκριμένα το  ψηφοδέλτιο που απεικονίζεται είναι από τη Φλόριντα, μια πολιτεία που απαιτεί ταυτότητα για να ψηφίσει κάποιος αυτοπροσώπως και απέχει περίπου 20 ώρες οδήγησης από τα καναδικά σύνορα.

Η ηχώ του 2020

Οι ειδικοί ανησυχούν ότι η έκρηξη παραπληροφόρησης λίγο πριν από την ημέρα των εκλογών θα μπορούσε να υπονομεύσει την εμπιστοσύνη των ανθρώπων στα αποτελέσματα – ή να οδηγήσει σε απειλές και βία μετά τις εκλογές.

Έχει ξανασυμβεί άλλωστε.

Τις ώρες και τις ημέρες που ακολούθησαν τις προεδρικές εκλογές του 2020, ενώ οι ψήφοι ακόμα καταμετρούνταν, ο τότε πρόεδρος Τραμπ στράφηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να ισχυριστεί απάτη και να υποστηρίξει ψευδώς ότι ήταν ο πραγματικός νικητής των εκλογών.

Το «Stop the steal» έγινε σύνθημα του κινήματος των υποστηρικτών του για την ανατροπή των αποτελεσμάτων.

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων στους δρόμους, οι συνωμοσιολόγοι ισχυρίστηκαν ευρεία απάτη των ψηφοφόρων, με αποκορύφωμα μια εξέγερση στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ στις 6 Ιανουαρίου 2021.

Εν τω μεταξύ, σε πολιτείες-μέτωπα, όπως η Τζόρτζια, οι εκλογικοί υπάλληλοι αντιμετώπισαν απειλές κατά της ζωής τους.

Ενώ οι ψευδείς ισχυρισμοί σχετικά με την ψηφοφορία αυξήθηκαν μετά την εκλογική αναμέτρηση του 2020, ομάδες που παρακολουθούν αυτού του είδους τις δραστηριότητες λένε ότι φέτος έχουν ξεκινήσει πολύ πριν από την ημέρα των εκλογών.

Αυτές οι αμφιβολίες έχουν ήδη φτάσει στους υποστηρικτές του Τραμπ. Σε μια συγκέντρωση αυτή την εβδομάδα στην πολιτεία Ουισκόνσιν αρκετοί δήλωσαν ότι πιστεύουν ότι μόνο η παράνομη δραστηριότητα θα εμπόδιζε τον Τραμπ να κερδίσει.

«Αισθάνομαι πολύ σίγουρος για τον Τραμπ, αρκεί να μην υπάρχει νοθεία», δήλωσε ο ψηφοφόρος του ο οποίος ανέφερε ότι είχε ήδη ακούσει φήμες για απάτη.

Ομάδες πίσω από την παραπληροφόρηση

Η μαζικότητα των ισχυρισμών περί εκλογικής απάτης που εξαπλώνονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχει βοηθηθεί από ένα δίκτυο ομάδων που συλλέγουν ισχυρισμούς από το πλήθος.

Είναι εξαιρετικά απίθανο να τη γλιτώσουν, επειδή έχουμε, κυριολεκτικά, μάτια παντού

Ομάδες όπως η True The Vote με έδρα το Τέξας, που ιδρύθηκε το 2009, βρίσκονται εδώ και καιρό στην πρώτη γραμμή της αμφισβήτησης της αξιοπιστίας των εκλογών.

Σε μια εφαρμογή που ανέπτυξε η True the Vote με την ονομασία VoteAlert, οι υποστηρικτές δημοσιεύουν παραδείγματα υποτιθέμενων εκλογικών παρατυπιών.

Έχουν συγκεντρώσει ένα ευρύ φάσμα ισχυρισμών, από μικρές παραλείψεις στην ασφάλεια έως ισχυρισμούς για σκόπιμη αλλοίωση της ψήφου.

Η οργάνωση έχει επίσης ανθρώπους που παρακολουθούν υλικό από κάμερες με ζωντανή ροή που είναι στραμμένες στις κάλπες σε διάφορες πολιτείες.

Η δύναμη του Μασκ

«Αν θέλουν να προσπαθήσουν να κάνουν αυτά που είδαμε να γίνονται το 2020, είναι εξαιρετικά απίθανο να τη γλιτώσουν, επειδή έχουμε, κυριολεκτικά, μάτια παντού», πρόσθεσε.

Η America PAC του Elon Musk έχει ξεκινήσει μια κοινότητα στο X, γεμάτη με φήμες και ισχυρισμούς σχετικά με την ψηφοφορία.

Με 50.000 μέλη, αρκετές αναρτήσεις ανεβαίνουν κάθε λεπτό, σχεδόν όλο το εικοσιτετράωρο.

Ο όγκος των μηνυμάτων σε αυτές τις πλατφόρμες -μαζί με την ασάφεια ορισμένων ισχυρισμών, με συχνά ανώνυμες πηγές- καθιστά σχεδόν αδύνατη την επαλήθευση κάθε ισχυρισμού.

Οι ειδικοί λένε ότι οι ίδιες φήμες και οι ψευδείς ισχυρισμοί που ενέπνευσαν την εξέγερση στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου 2021 επανεμφανίζονται ενόψει των φετινών εκλογών.

Οι κακόβουλες πληροφορίες θα συνεχίσουν να διαδίδονται

Το αποτέλεσμα αυτού του φαινομένου είναι απρόβλεπτο.

Το Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας, σε υπόμνημα που μεταδόθηκε από αμερικανικά μέσα, δήλωσε ότι οι θεωρίες συνωμοσίας θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν ενέργειες από εξτρεμιστές στο εσωτερικό της χώρας.

Και οι παρατηρητές αναμένουν ότι το κύμα παραπληροφόρησης θα συνεχιστεί και μετά την ημέρα των εκλογών.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι εκλογές θα είναι από τις πιο αμφίρροπες στη σύγχρονη ιστορία των ΗΠΑ.

Μπορεί να χρειαστούν ημέρες για να καταμετρηθούν όλες οι ψήφοι και να αναδειχθεί ο νικητής.

Ο Λουίς Λοζάντα από το Democracy Works λέει ότι οι εκλογές διεξάγονται σε ένα «οικοσύστημα δυσπιστίας».

Must in

Ολυμπιακός: Η «kalimera» με… Φαλ και Φουρνιέ να πανηγυρίζουν (vid)

Η ΚΑΕ Ολυμπιακός δημοσίευσε την καθιερωμένη καλημέρα της στα social media, με πρωταγωνιστές του Μουστάφα Φαλ και Εβάν Φουρνιέ σε… πανηγυρικό κλίμα

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 2024
Απόρρητο