Ισραήλ: Ονοματίστηκε ο ύποπτος της διαρροής πληροφοριών από το γραφείο του Μπενιαμίν Νετανιάχου
Πρόκειται για πρώην βοηθό του Μπεν Γκβιρ, ο οποίος εργάζονταν στο γραφείο του Μπενιαμίν Νετανιάχου και φέρεται να δήλωνε πως «οτιδήποτε έδινε στη BILD το δημοσίευαν».
Το Ειρηνοδικείο του Rishon Letzion ήρε την εντολή φίμωσης του ονόματος του κεντρικού υπόπτου στην υπόθεση της φερόμενης διαρροής από το Γραφείο του Πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.
Ο ύποπτος ονομάζεται Ελιέζερ Φέλντσταϊν, ο οποίος εργάζεται στο πρωθυπουργικό γραφείο. Στο παρελθόν ήταν εκπρόσωπος του γραφείου του επικεφαλής της Otzma Yehudit, Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ. Το δικαστήριο ανέφερε «πως διακυβεύτηκε η κρατική ασφάλεια και παρεμποδίστηκαν οι προσπάθειες απελευθέρωσης των ομήρων που κρατούσε η Χαμάς», όπως αναφέρει η Haaretz.
Συνολικά, το δικαστήριο αναφέρει ότι διεξάγεται έρευνα σε τέσσερις υπόπτους, η οποία ξεκίνησε μετά την ανησυχία στο κατεστημένο ασφαλείας ότι οι ευαίσθητες πληροφορίες που διέρρευσαν θα έβλαπταν την ασφάλεια του κράτους και τις πηγές πληροφοριών του. Το δικαστήριο αναφέρει ότι υπάρχει ανησυχία ότι η έρευνα θα μπορούσε να βλάψει εάν η εντολή αποσιώπησης αρθεί πλήρως αυτή τη στιγμή.
Για κακή τους τύχη το γραφείο του Μπενιαμίν Νετανιάχου είχε βιαστεί να διαψεύσει το συμβάν, με αποτέλεσμα να φανεί ακόμα πιο πιθανή η γνώση των διαρροών στη BILD.
«Είτε είναι ανίκανος, είτε συνένοχος σε ένα από τα πιο σοβαρά αδικήματα ασφαλείας»
Οι ενέργειες του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου κατά τη διάρκεια του σκανδάλου διαρροών δείχνουν ότι είτε είναι πολύ ανίκανος για να ηγηθεί του Ισραήλ σε καιρό πολέμου είτε είναι «συνένοχος σε ένα από τα πιο σοβαρά αδικήματα ασφαλείας» που υπάρχουν στα βιβλία, δήλωσε ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Γιαίρ Λαπίντ κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον πρόεδρο της Εθνικής Ενότητας Μπένι Γκαντζ στο Τελ Αβίβ, που μετέφεραν οι Times of Israel.
Μιλώντας λίγο μετά την άρση από το Ειρηνοδικείο Rishon Letzion της εντολής αποσιώπησης του ονόματος του Ελιέζερ Φέλντσταϊν, του κεντρικού υπόπτου στην υπόθεση της φερόμενης διαρροής στο γραφείο του πρωθυπουργού.
«Η υπεράσπιση του Νετανιάχου είναι ότι δεν έχει καμία επιρροή ή έλεγχο στο σύστημα του οποίου ηγείται. Αν αυτό είναι αλήθεια, τότε δεν έχει δικαίωμα ψήφου. Δεν έχει τα προσόντα να ηγηθεί του κράτους του Ισραήλ στον πιο δύσκολο πόλεμο της ιστορίας του», δηλώνει ο Λαπίντ.
«Η υπόθεση αυτή βγήκε από το γραφείο του πρωθυπουργού και η έρευνα θα πρέπει να ελέγξει αν έγινε με εντολή του πρωθυπουργού. Αν ο Νετανιάχου γνώριζε, είναι συνένοχος σε ένα από τα πιο σοβαρά αδικήματα ασφαλείας που υπάρχουν στο βιβλίο του νόμου», δηλώνει ο Λαπίντ.
Οι συνεργάτες του απόρρητα έγγραφα σε ξένες εφημερίδες προκειμένου να σταματήσει η συμφωνία ομηρίας
Και «αν δεν ήξερε ότι οι στενοί του συνεργάτες έκλεβαν έγγραφα, λειτουργούσαν ως κατάσκοποι μέσα στον ισραηλινό στρατό, πλαστογραφούσαν έγγραφα, εξέθεταν πηγές πληροφοριών και έδιναν απόρρητα έγγραφα σε ξένες εφημερίδες προκειμένου να σταματήσει η συμφωνία ομηρίας, τότε τι ξέρει;»
Οι ερευνητές εξετάζουν τέσσερα ξεχωριστά ζητήματα στην υπόθεση, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα των ισραηλινών μέσων ενημέρωσης: τη διαρροή άκρως απόρρητων εγγράφων, την παροχή άδειας σε έναν σύμβουλο χωρίς εξουσιοδότηση ασφαλείας να έχει πρόσβαση σε συναντήσεις και γραφεία που θα έπρεπε να είναι απαγορευμένα για αυτόν, την αμέλεια στον χειρισμό των απόρρητων εγγράφων και τη χρήση των εγγράφων για να επηρεαστεί η κοινή γνώμη σχετικά με τη συμφωνία ομηρίας.
«Δεν γνώριζε ότι το πρόσωπο που έφερνε ως μέλος της στενότερης συνοδείας του, στην αίθουσα του υπουργικού συμβουλίου, για τις πιο απόρρητες συζητήσεις, δεν είχε λάβει άδεια ασφαλείας από τη Σιν Μπετ;»Συνεχίζει ο Λαπίντ.
«Ο πρωθυπουργός έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι δεν γνώριζε για το πρόβλημα στο όρος Μερόν (κατάρρευση κτιρίου) ή οτιδήποτε για τις υποθέσεις των υποβρυχίων», πρόσθεσε ο Λαπίντ, αναφερόμενος σε δύο προηγούμενα σκάνδαλα. «Τώρα ισχυρίζεται ότι δεν γνωρίζει τι κάνει το γραφείο του, ενώ το Ισραήλ βρίσκεται εν μέσω ενός υπαρξιακού πολέμου».
Πρόκειται για εκμετάλλευση κρατικών μυστικών για πολιτικούς σκοπούς, λέει ο Γκαντζ
Ο Μπένι Γκαντζ , πρώην μέλος του καταργηθέντος πλέον υπουργικού συμβουλίου πολέμου του Νετανιάχου, λέει στους δημοσιογράφους ότι πριν το κόμμα του εγκαταλείψει την κυβέρνηση, «είπα ότι οι πολιτικές σκοπιμότητες είχαν διεισδύσει στα ιερά και όσια της ασφάλειας του Ισραήλ» και τώρα «έχουμε φτάσει στο στάδιο της απόδειξης».
«Σε αντίθεση με την εντύπωση που προσπαθούν να δημιουργήσουν στο πρωθυπουργικό γραφείο, δεν πρόκειται για υποψία διαρροής, αλλά για κερδοσκοπική εκμετάλλευση κρατικών μυστικών για πολιτικούς σκοπούς», λέει. «Εάν ευαίσθητες πληροφορίες ασφαλείας κλαπούν και γίνουν εργαλείο σε μια πολιτική εκστρατεία επιβίωσης, αυτό δεν είναι μόνο ποινικό αδίκημα, αλλά εθνικό έγκλημα».
«Αυτό δεν πρέπει να μετατραπεί σε συζήτηση για τον αντίκτυπο των πληροφοριών που διέρρευσαν ή για το ποιος διαρρέει περισσότερα. Η κλοπή διαβαθμισμένων πληροφοριών των μυστικών υπηρεσιών από έναν αξιωματούχο του πρωθυπουργικού γραφείου είναι μια μαύρη γραμμή, τελεία και παύλα», είπε ο Γκαντζ.
Συνέχισε καταγγέλλοντας ότι «έχουμε δει διαρροές για ευαίσθητες διαπραγματεύσεις σχετικά με το θέμα των ομήρων σε κρίσιμες στιγμές» και ότι το σημερινό σκάνδαλο «μας υπενθυμίζει την επείγουσα ανάγκη να συσταθεί μια κρατική επιτροπή έρευνας» για την 7η Οκτωβρίου. Το δικαστήριο θεωρεί πως εξαιτίας της διαρροής των εγγράφων, η Χαμάς αλλά και ο ισραηλινός στρατός αναγκάστηκαν να αλλάξουν την στρατηγική τους. Την ίδια περίπου περίοδο αποφασίστηκε η εισβολή στον Λίβανο.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις