Στη Μεγάλη Βρετανία, χίλιοι εργαζόμενοι αναμένεται να αποκτήσουν παραπάνω χρόνο εκτός δουλειάς, χωρίς να δουν μειώσεις στους μισθούς τους, καθώς θα πραγματοποιηθεί δοκιμαστική εφαρμογή της τετραήμερης εργασίας.

Η πιλοτική εφαρμογή του προγράματος της τετραήμερης εργασίας θα ξεκινήσει τη Δευτέρα. Στόχος της συγκεκριμένης καμπάνιας είναι να παρουσιάσει τα ευρήματα σχετικά με το εργασιακό κομμάτι, καθώς αυξάνονται οι φωνές υπέρ της πιο σύντομης εργασιακής εβδομάδας.

Θα συμμετέχουν οι εργαζόμενοι 17 επιχειρήσεων

Στο εγχείρημα 17 επιχειρήσεις αναμένεται να συμμετέχουν, που ουσιαστικά θα εφαρμοστεί το πλάνο των τεσσάρων αντί για πέντε ημερών εργασίας, αν και άλλες ιδέες βρίσκονται στο «τραπέζι». Ακόμα 4 επιχειρήσεις θα ενταχθούν στην δοκιμή εν καιρώ.

Σύμφωνα με την καμπάνια υπέρ της 4ημερης εργασίας, 200 επιχειρήσεις έχουν ήδη καταστήσει μόνιμη την εργασία εβδομαδιαίως σε 4 αντί για 5 ημέρες, σύμφωνα με τον Guardian.

Θα καταφέρει να περάσει και επίσημα;

Δύσκολο φαίνεται πως είναι να γίνει αποδεκτό το συγκεκριμένο μέτρο σε όλη την κυβέρνηση, παρότι αρκετοί είναι οι πολιτικοί του Εγρατικού Κόμματος που τάσσονται υπέρ του συγκεκριμένου πλάνου. Χαρακτηριστικά η Angela Rayner, πέρσι ανέφερε: «Αν μπορείς να τα καταφέρεις μέσα σε μία εργασιακή εβδομάδα 4 ημέρων, τότε γιατί όχι;».

Εντούτοις, από όταν το κόμμα απέκτησε την εξουσία, δεν έχει συνεχίσει να προωθεί την άποψη αυτή με τόση ζέση.

Εντούοις, ακόμα και χωρίς την κρατική επιβεβαίωση μπορούν οι επιχειρήσεις να προχωρήσουν στην εφαρμογή της 4ήμερης εργασίας και το συγκεκριμένο μοτίβο δοκιμάζεται από νέα είδη επιχειρήσεων.

«Επαναστατική» η απόφαση

«Επαναστατική» χαρακτήρισε την απόφαση η Georgia Pearson, μάνατζερ του εργατικού δυναμικού στο ζυθοποιείο Crate.

Παρότι οι παμπ και τα μπαρ τείνουν να διοικούνται σε σχετικά χαλαρά πλαίσια με τους εργαζόμενους που λαμβάνουν τον βασικό μισθό, η εταιρεία πιστεύει ότι το καινούριο μοτίβο θα βελτιώσει τις προσλήψεις.

Όπως τόνισε η Pearson, «Για τις λειτουργικές ομάδες και τις παροχές που απαιτούν σωματική κούραση, οι μέρες εκτός εργασίας αξιοποιούνται για να ανακάμψουν οι εργαζόμενοι και όχι τόσο για να περάσουν καλά».