Στην ανάπτυξη καινοτόμων τεχνικών, οι οποίες βελτιώνουν την ποιότητα της καλλιεργούμενης γης, την υγεία των φυτών και διασφαλίζουν τη δημόσια υγεία, στοχεύει το ευρωπαϊκό ερευνητικό έργο «Wheatwatcher», το οποίο αποτελεί μία σύμπραξη πανεπιστημίων, ερευνητικών κέντρων και εταιρειών από ολόκληρη την Ευρώπη.

Τα υγιή εδάφη αποτελούν την κύρια βάση για την οικονομία, την κοινωνία και το περιβάλλον, καθώς παράγουν τρόφιμα, αυξάνουν την ανθεκτικότητά στα ακραία καιρικά φαινόμενα, στην ξηρασία και τις πλημμύρες. Η πρώτη συνάντηση των εταίρων, έγινε με τη φιλοξενία του συντονιστή, Πανεπιστήμιου της Γάνδης, και σηματοδότησε την έναρξη του σχεδίου. Με τους εκπροσώπους των εταίρων από 9 χώρες καθορίστηκε λεπτομερώς η στρατηγική του έργου και σχεδιάστηκαν τα πρώτα βήματα, θέτοντας μια ισχυρή βάση για τις προγραμματισμένες δράσεις.

Τα υγιή εδάφη είναι απαραίτητα για τους γεωργούς και το γεωργικό οικοσύστημα, η δε αύξηση της γονιμότητας τους μειώνει το λειτουργικό κόστος των εκμεταλλεύσεων

Πιο αναλυτικά, κατά τη διάρκεια της συνάντησης οι εταίροι καθόρισαν τους στόχους της πρώτης περιόδου αναπτύσσοντας ένα στρατηγικό πλαίσιο για την εφαρμογή τεχνολογιών, όπως αισθητήρες εδάφους, ρομπότ, δορυφορική παρατήρηση και ψηφιακά συστήματα υποστήριξης αποφάσεων, στις πιλοτικές γεωργικές εκμεταλλεύσεις σιτηρών στο Βέλγιο, στη Γερμανία, την Ελλάδα και την Πολωνία.

Επίσης συζήτησαν τις πρωτοβουλίες που πρέπει να αναλάβουν για τη μεγιστοποίηση του αντίκτυπου του έργου και την ενίσχυση συνεργειών με άλλα ευρωπαϊκά έργα, ενώ ανέλυσαν τις σχετικές πολιτικές της ΕΕ και τη συμβολή του έργου σε αυτές.

Οι στόχοι του«Wheatwatcher»

Τα υγιή εδάφη είναι απαραίτητα για τους γεωργούς και το γεωργικό οικοσύστημα, η δε αύξηση της γονιμότητας τους μειώνει το λειτουργικό κόστος των εκμεταλλεύσεων. Επιπλέον, η ανθεκτικότητα στην κλιματική αλλαγή επίσης εξαρτάται από το επίπεδο της οργανικής ύλης στο έδαφος, ενώ η ικανότητα των εδαφών να συγκρατούν το νερό συμβάλλει τόσο στην πρόληψη, όσο και στην αντιμετώπιση των κινδύνων καταστροφών.

Το «Wheatwatcher» στοχεύει στην αντιμετώπιση των προκλήσεων που σχετίζονται με την υποβάθμιση των εδαφών και τη βιώσιμη γεωργία. Μέσω της ενσωμάτωσης καινοτόμων ψηφιακών τεχνολογιών, το έργο εστιάζει, πιλοτικά σε καλλιέργειες σιτηρών, και ειδικότερα στην:

  • Παρακολούθηση της υγείας των εδαφών σε πραγματικό χρόνο, βοηθώντας τους αγρότες να παίρνουν τεκμηριωμένες αποφάσεις.
  • Ανάπτυξη και επικύρωση προγνωστικών μοντέλων που προσαρμόζονται τόσο στις τοπικές συνθήκες, όσο και στις απαιτήσεις των καλλιεργειών.
  • Διεύρυνση της συνεργασίας με αγρότες, υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και ερευνητικά ιδρύματα, προωθώντας βιώσιμες γεωργικές πρακτικές.

Τα κύρια αποτελέσματα

Η εναρκτήρια συνάντηση ολοκληρώθηκε επιτυχώς με την κατάρτιση του σχεδίου δράσης το οποίο περιλαμβάνει συγκεκριμένα καθήκοντα ανά εταίρο και λεπτομερές χρονοδιάγραμμα. Τα πρώτα δεδομένα αναμένεται να δημοσιευθούν στα μέσα του 2025, τεκμηριώνοντας την ικανότητα του έργου να ενισχύσει τις προσπάθειες για την καλή κατάσταση της γεωργικής γης, τη βιωσιμότητα και την ανθεκτικότητα της γεωργίας σε ολόκληρη την Ευρώπη.