ΣΕΚ: Χωρίς τους κτηνοτρόφους η Επιτροπή Ειδικών για τη διαχείριση ζωονόσων
Η Επιτροπή Ειδικών λειτουργεί αποκομμένη από τους βασικούς πυλώνες του πρωτογενούς τομέα, τονίζει ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ)
Την έντονη ανησυχία αλλά και την έκπληξη τους για τη συγκρότηση της Επιτροπής Ειδικών από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ) για τη διαχείριση ζωονόσων εκφράζει σε επιστολή του ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ), σημειώνοντας ότι «αν και αναγνωρίζουμε τη σημασία μιας επιστημονικά εξειδικευμένης επιτροπής, η πλήρης απουσία αντιπροσώπευσης κτηνοτρόφων, μεταποιητών, εμπορικών φορέων και ιδιωτών κτηνιάτρων μας προβληματίζει βαθύτατα».
Ειδικότερα, όπως επισημαίνεται στην επιστολή του ΣΕΚ προς την ηγεσία του ΥπΑΑΤ, «η επιτροπή αυτή, όπως διαφαίνεται, λειτουργεί αποκομμένη από τους βασικούς πυλώνες του πρωτογενούς τομέα και από εκείνους που βιώνουν καθημερινά τις προκλήσεις και τις απαιτήσεις της κτηνοτροφίας. Χωρίς την ενεργή συμμετοχή των εκπροσώπων του κλάδου, η επιτροπή αυτή κινδυνεύει να παραμείνει ανενεργή και ανεπαρκής, συνεχίζοντας την υφιστάμενη κατάσταση αντί να φέρει την ουσιαστική πρόοδο που απαιτείται».
Ο ΣΕΚ καλεί την κυβέρνηση να επανεξετάσει άμεσα τη σύνθεση και το πλαίσιο λειτουργίας της επιτροπής, εντάσσοντας τους πραγματικούς εκπροσώπους της κτηνοτροφικής κοινότητας και της παραγωγικής αλυσίδας
«Δεν μπορεί να γίνει ουσιαστική διαχείριση των ζωονόσων χωρίς τη συνεργασία και τη συνεισφορά των κτηνοτρόφων και των εμπλεκόμενων φορέων. Χωρίς έναν ανοιχτό διάλογο και δίκτυο συνεργασίας, οι αποφάσεις της επιτροπής στερούνται πρακτικής αξίας και δυστυχώς θα αποτύχουν να ανταποκριθούν στην επείγουσα ανάγκη για άμεση, ουσιαστική και αποτελεσματική αντιμετώπιση των υγειονομικών προκλήσεων», τονίζεται.
Ανάγκη νέου διοικητικού πλαισίου, λέει ο ΣΕΚ
Επιπρόσθετα, ο ΣΕΚ, επισημαίνει την ανάγκη καθιέρωσης ενός διοικητικού πλαισίου που να περιλαμβάνει καθορισμένα καθήκοντα, διαδικασίες και αρμοδιότητες, διασφαλίζοντας συνέπεια, διαφάνεια, και αυστηρή λογοδοσία στη λειτουργία της επιτροπής. «Οι περιορισμένοι πόροι και η ανεπαρκής οικονομική υποστήριξη ενισχύουν περαιτέρω τις ανησυχίες μας, καθώς χωρίς την απαιτούμενη χρηματοδότηση, η επιτροπή δεν θα μπορέσει να εκπαιδεύσει τα μέλη της, να διεξάγει προσομοιώσεις και να χρησιμοποιήσει νέες τεχνολογίες στη διάγνωση και αντιμετώπιση ασθενειών», τονίζει.
Ο ΣΕΚ καλεί την κυβέρνηση να επανεξετάσει άμεσα τη σύνθεση και το πλαίσιο λειτουργίας της επιτροπής, εντάσσοντας τους πραγματικούς εκπροσώπους της κτηνοτροφικής κοινότητας και της παραγωγικής αλυσίδας, προτείνοντας ως πρότυπο την Animal Health Australia, «ένα επιτυχημένο μοντέλο συνεργασίας κυβέρνησης και ιδιωτικού τομέα, που λειτουργεί με καθορισμένους πόρους και στρατηγικές».
«Απαιτούμε δράση τώρα», τονίζει ο ΣΕΚ, υπογραμμίζοντας ότι είναι η στιγμή για αποφάσεις που θα αλλάξουν την πορεία της κτηνοτροφίας στη χώρα μας: «Η ενίσχυση της επιτροπής με τη συμμετοχή και την εμπειρία όλων των εμπλεκομένων θα αποτελέσει το πιο σημαντικό βήμα για την υγειονομική προστασία των ζώων και την ασφάλεια των καταναλωτών».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις