Συνάντηση για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (τα γνωστά ΜΟΕ),  Ελλάδας – Τουρκίας, προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί την Τετάρτη στην Κωνσταντινούπολη,  μόλις δύο μέρες πριν τη συνάντηση του Γιώργου Γεραπετρίτη με το Χακάν Φιντάν στην Αθήνα.

Υπενθυμίζεται ότι η προηγούμενη συνάντηση των αντιπροσωπειών της Ελλάδας και της Τουρκίας είχε λάβει χώρα στις 22 Απριλίου 2024, στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας στην Αθήνα.

Και αυτή τη φορά επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας θα είναι ο πρέσβης Θεοχάρης Λαλάκος ενώ στο τραπέζι από την τουρκική πλευρά θα καθίσει ο νέος υφυπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεχμέτ Κεμάλ Μποζάι. Παρά το γεγονός ότι επικεφαλής της τουρκικής αντιπροσωπείας είναι ο Υφυπουργός Εξωτερικών που συμμετέχει σε όλα τα τραπέζια του ελληνοτουρκικού διαλόγου τα ΜΟΕ είναι διάλογος μεταξύ των Υπουργείων Άμυνας των δύο χωρών.

Τι είναι τα ΜΟΕ

Υπενθυμίζεται ότι τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης όπως έχει τονιστεί επανειλημμένα δεν είναι διαπραγμάτευση. Με το Νίκο Δένδια να έχει αναφέρει αρκετές  φορές ότι τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης «συνιστούν ωστόσο «μέτρα που θα επιτρέψουν την αλληλοκατανόηση των στελεχών των ενόπλων δυνάμεων των δύο χωρών, ώστε να μην υπάρχουν εντάσεις χωρίς λόγο. Δεν είναι ούτε διαπραγμάτευση, ούτε επίλυση σοβαρών ζητημάτων που αφορούν την ελληνοτουρκική διαφορά, αυτά είναι δουλειά του Υπουργείου Εξωτερικών και τα λύνει το Υπουργείο Εξωτερικών».

Η τελευταία συνάντηση του Απριλίου στην Αθήνα είχε κρατήσει αρκετές ώρες, ενώ είχε πραγματοποιηθεί όπως έλεγαν οι αρμόδιες πηγές σε ένα κλίμα ιδιαιτέρως καλό.

Οι πληροφορίες τότε ανέφεραν ότι οι συζητήσεις είχαν προχωρήσει σημαντικά όσον αφορά δράσεις που περιλαμβάνονται στον κατάλογο των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης και σχετίζονται με τις επαφές των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο πλευρών, τις ανταλλαγές επισκέψεων και κάποιες κοινές δράσεις που αφορούν σαφώς «ακίνδυνα» πεδία.

Συνάντηση Γεραπετρίτη – Φιντάν

Την Παρασκευή αναμένεται η συνάντηση των Γιώργου Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν στην Αθήνα, στην οποία οι δύο Υπουργοί Εξωτερικών θα κληθούν να διερευνήσουν εάν υπάρχουν οι προϋποθέσεις οι οποίες να επιτρέπουν την έναρξη του επί της ουσίας διαλόγου Ελλάδας – Τουρκίας για την επίλυση της μίας διαφοράς που αναγνωρίζει η Αθήνα, αυτή της οριοθέτησης υφαλοκρηπίδας και Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης.