Εκλογές ΗΠΑ: Ο Ερντογάν, η Χάρις και ο Τραμπ
Το διακύβευμα των εκλογών στις ΗΠΑ για την Τουρκία - Ποιος συμφέρει καλύτερα τον Ερντογάν η Καμάλα Χάρις ή ο Ντόναλντ Τραμπ
Η συζήτηση για το αποτέλεσμα των εκλογών στις ΗΠΑ στην Ελλάδα γίνεται για μία ακόμα φορά με φόντο την Τουρκία. Το ερώτημα τι μέλλει γενέσθαι εάν εκλεγεί ο Ντόναλντ Τραμπ και τι πολιτική θα ακολουθήσει η Καμάλα Χάρις απέναντι στην Άγκυρα.
Ερντογάν: Όλοι μας απογοήτευσαν
Ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όταν ερωτήθηκε στη Νέα Υόρκη για τις αμερικανικές εκλογές, απάντησε ως εξής: «Ελπίζω ότι ο επόμενος πρόεδρος δεν θα κάνει τον απερχόμενο να φαίνεται καλύτερος. Διότι, το θέμα των F-35 με τις ΗΠΑ δεν το βιώσαμε μόνο κατά την περίοδο του κ. Ντόναλντ Τραμπ, αλλά συνεχίστηκε και μετά. Όλοι μάς προκάλεσαν απογοήτευση. Τόσο οι Ρεπουμπλικάνοι, όσο και οι Δημοκρατικοί».
Για τον Ερντογάν πολλοί πιστεύουν ότι ο Τραμπ είναι πιο «αρεστός» συνομιλητής, ωστόσο δεν πρόκειται για μία σταθερή σχέση χωρίς εντάσεις, αυτή που είχαν μεταξύ τους. Παρά τη σειρά συναντήσεων και τον απευθείας δίαυλο που είχαν.
Άλλωστε τα προβλήματα στη σχέση ΗΠΑ – Τουρκίας κλιμακώθηκαν επί Τραμπ, κάτι που ευνόησε την περίοδο εκείνη τις σχέσεις ΗΠΑ – Ελλάδας.
Οι τριβές Ερντογάν – Τραμπ
Στα ζητήματα που ενίσχυσαν την ένταση ΗΠΑ – Τουρκίας επί Τραμπ ήταν το άσυλο στον Φετουλάχ Γκιουλέν, η υπόθεση του αμερικανού πάστορα Άντριου Μπράνσον, αλλά και η αποβολή της Άγκυρας από το πρόγραμμα των F-35, λόγω της προμήθειας των S-400 από τη Ρωσία. Ενώ και η Τουρκία έχει δείξει την Ουάσιγκτον ως εμπλεκόμενη στο πραξικόπημα του 2016, προ Τραμπ.
Ο Τραμπ είναι συναλλακτικός και για αρκετούς αυτό ίσως επίσης να ευνοεί τον Ερντογάν, ωστόσο όπως επισημαίνουν διπλωμάτες η σχέση της Τουρκίας με τις ΗΠΑ είναι συναλλακτική και αυτό δεν ενοχλεί κανένα. Αυτό που έχει ίσως κουράσει είναι ότι αυτή η σχέση μπαίνει πάντα υπό διαπραγμάτευση.
Η Καμάλα Χάρις αντιπροσωπεύει το «βαθύ κράτος», τη γραφειοκρατία. Αυτή τη γραφειοκρατία που πάντα θεωρούσε και θεωρεί την Τουρκία ιδιαίτερα σημαντική και έναν σύμμαχο που δεν μπορεί να χαθεί στην περιοχή.
Σε αυτό το πλαίσιο οι Δημοκρατικοί δεν θα γύριζαν την πλάτη στην Άγκυρα, ωστόσο η γραφειοκρατία δεν θα είναι τόσο φανατικά και υπερβολικά υπέρ ή εναντίον της Τουρκίας, όπως θα μπορούσε να είναι ο Τραμπ.
Με τη γραφειοκρατία να επενδύει στη σταθερότητα, ενώ ο Τραμπ χαρακτηρίζεται απρόβλεπτος.
Τα μυστήρια της Μέσης Ανατολής
Το μεγάλο ερωτηματικό για τους διπλωμάτες είναι τι θα κάνουν οι ΗΠΑ και με τη Μέση Ανατολή.
Σημειώνουν δε ότι υπάρχουν στους Ρεπουμπλικάνους θεωρητικοί που λένε ότι η Αμερική δεν μπορεί να είναι και να λειτουργεί ως ο παγκόσμιος χωροφύλακας αλλά να έχει συμμάχους που θα αναλάβουν το ρόλο να κάνουν τη δουλειά για τις ΗΠΑ.
Η Τουρκία θέλει να παίξει το ρόλο αυτό στη Μέση Ανατολή, ωστόσο δεν είναι πλέον ένας έμπιστος σύμμαχος λόγω των σχέσεων της με τη Μόσχα και όχι μόνο.
Ενώ στο να ανατεθεί ένας τέτοιος ρόλος στην Άγκυρα συναντά αντιδράσεις τόσο στο Ισραήλ όσο και σε σειρά αραβικών χωρών, που δεν τη θέλουν.
Και αυτή τη στιγμή κανείς δεν μπορεί να πει πώς τελικά θα παιχτεί το παιχνίδι στη γεωπολιτική σκακιέρα.
Με τους διπλωμάτες ωστόσο να επισημαίνουν πως σε κάθε περίπτωση η πολιτική των ΗΠΑ και οι αντιδράσεις κυρίως του Τραμπ, και όχι τόσο της Χάρις η οποία είναι πιο προβλέψιμη, θα εξαρτηθούν από τις δυναμικές που θα διαμορφωθούν. Τονίζουν δε ότι και η διοίκηση Μπάιντεν όταν ανέλαβε την εξουσία είχε στόχο την ηρεμία, ωστόσο προέκυψαν η Ουκρανία και η Μέση Ανατολή.
Σε αυτό το πλαίσιο όπως σημειώνουν τα θεωρητικά σχέδια είναι καλά ως σχέδια επί χάρτου, αλλά το ζητούμενο είναι πώς θα λειτουργήσουν στην πραγματικότητα, κατά την εφαρμογή τους.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις