Νέα Αριστερά: Λαϊκό μέτωπο απέναντι στην κυριαρχία της δεξιάς
Συνέντευξη Τύπου ενόψει του 1ου Συνεδρίου της παραχώρησε η Νέα Αριστερά - Τι είπε ο Χαρίτσης για Τσίπρα και συνεργασίες;
- Η Μπλέικ Λάιβλι μηνύει για σεξουαλική παρενόχληση τον συμπρωταγωνιστή της,Τζάστιν Μπαλντόνι
- Δημήτρης Κόκοτας: Είμαστε αισιόδοξοι λέει η σύζυγός του
- Ζελένσκι: Είχαμε πολλές συναντήσεις με τον διευθυντή της CIA και είμαι ευγνώμων για τη βοήθειά του
- Νεκρός 16χρονος από χιονοστιβάδα σε χιονοδρομικό κέντρο - Τέσσερα άτομα τραυματίστηκαν
«Η Νέα Αριστερά μπορεί να αποτελέσει δύναμη διεξόδου από τη βαθιά, την υπαρξιακή κρίση που αντιμετωπίζει σήμερα η αριστερά στη χώρα μας και κυρίως μια πολιτική δύναμη που θέλει να εκφράσει μια ουσιαστική και ευθεία αντιπαράθεση με την κυβέρνηση της δεξιάς της Νέας Δημοκρατίας», τόνισε ο Αλέξης Χαρίτσης, στη συνέντευξη Τύπου που παρέθεσε μαζί με την Έφη Αχτσιόγλου και τον Γαβριήλ Σακελλαρίδη, ενόψει του 1ου Συνεδρίου του κόμματος.
Ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Αριστεράς ανέφερε ότι το συνέδριο οφείλει και φιλοδοξεί να κάνει αυτή τη συζήτηση για το ποια είναι η ταυτότητα της αριστεράς σήμερα και κυρίως ποια είναι εκείνη η αριστερά που μπορεί να ανατρέψει την κυριαρχία της δεξιάς στη χώρα μας.
«Δεν ψάχνουμε μεσσίες, οι οποίοι με κάποιο μαγικό τρόπο θα έρθουν και θα λύσουν το πολιτικό πρόβλημα και θα ανατρέψουν την Δεξιά»
Πρόσθεσε ότι σε αυτά τα ζητήματα θα κληθούν να πάρουν θέση οι περίπου 1.400 σύνεδροι που θα λάβουν μέρος στις εργασίες. Και επισήμανε ότι στο συνέδριο θα ψηφιστούν οι θέσεις και το καταστατικό, ενώ θα θα εκλεγούν και τα καθοδηγητικά όργανα.
«Η Νέα Αριστερά είναι εδώ για να μείνει»
Σε σχέση με το Κείμενο Θέσεων, ο κ. Χαρίτσης στάθηκε σε τρία σημεία. Συγκεκριμένα, είπε ότι θέτουν «με ανοιχτό και ειλικρινά τρόπο την αποτίμηση της πορείας της αριστεράς στη χώρα μας όλο το προηγούμενο διάστημα, αλλά και την αποτίμηση της εμπειρίας του ΣΥΡΙΖΑ».
Σημείωσε ότι «προτάσσουν την ανάγκη διαμόρφωσης ενός ελληνικού κοινωνικού και πολιτικού λαϊκού μετώπου απέναντι στην κυριαρχία της δεξιάς», ενώ τόνισε πως οι θέσεις προχωρούν στην κατάθεση «ριζοσπαστικών και ρεαλιστικών προτάσεων για τα μεγάλα κοινωνικά ζητήματα που απασχολούν σήμερα τη χώρα μας και το πώς μπορεί να αλλάξει η πολιτική κατάσταση από την σκοπιά των συμφερόντων της κοινωνικής πλειοψηφίας».
Και προσέθεσε ΠΩς θέλουν το συνέδριο να σηματοδοτήσει και μία επανεκκίνηση, ότι «η εποχή που η Νέα Αριστερά γινόταν αντιληπτή ως η διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ για μας έχει κλείσει», αλλά και πως «έχει κλείσει και κάθε σενάριο επιστροφής στον ΣΥΡΙΖΑ».
Σημείωσε, δε, ότι η Νέα Αριστερά είναι ένα νέο πολιτικό κόμμα που τώρα συγκροτείται οργανωτικά στην πλήρη του μορφή και είναι ένα κόμμα που είναι εδώ για να μείνει.
«Να υπάρξει αντιπαραθετική στρατηγική»
Αφού περιέγραψε τη διεθνή κατάσταση, η Έφη Αχτσιόγλου άσκησε έντονη κριτική στη ΝΔ για την οικονομία και τα εργασιακά, μιλώντας για πολιτική όξυνσης των ανισοτήτων, αποκλεισμού και αδιεξόδων.
«Ο κ. Μητσοτάκης επιχειρεί αυτή την πολιτική να την παγιώσει επενδύοντας σε μία κοινωνία μηδενικών προσδοκιών», τόνισε.
Παράλληλα, σημείωσε ότι στην αντιπολίτευση υπάρχει ένα εμφανές πολιτικό κενό, ότι δεν υπάρχει μια πραγματική και αποτελεσματική αντιπολίτευση, σημειώνοντας πως μιλά για «πραγματική» αντιπολίτευση, «γιατί το νόημα δεν είναι η εναλλαγή διαχειριστή, αλλά να υπάρξει μια πλήρως αντιπαραθετική στρατηγική».
«Από την πλευρά μας φιλοδοξούμε να παίξουμε ρόλο ακριβώς στη συγκρότηση αυτής της αποτελεσματικής αντιπολίτευσης. Προϋπόθεση για αυτό είναι ένα ισχυρό και με αυτοπεποίθηση κόμμα της αριστεράς», ανέφερε.
«Ανάγκη για μια εναλλακτική προοδευτική δύναμη»
Ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης, υπεύθυνος πολιτικού σχεδιασμού και για τις θέσεις της Νέας Αριστεράς, είπε ότι αυτές οι θέσεις «μπορούν να αποτελέσουν το όχημα το δικό μας, για να μπορέσουμε να βάλουμε τις βάσεις για να υλοποιήσουμε μια πολύ συγκεκριμένη στρατηγική», η οποία «στοχεύει στην ενίσχυση και ανασυγκρότηση της αριστεράς, γιατί έχει σημασία να υπάρχει αριστερή διέξοδος στην κρίση και την ίδια στιγμή να υπάρχουν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για τη συγκρότηση πολιτικών και κοινωνικών μετώπων».
«Έχουμε μιλήσει για την ανάγκη συγκρότησης ενός λαϊκού μετώπου εδώ στην Ελλάδα, αναγνωρίζουμε ότι αυτές οι συνθήκες σήμερα μπορεί να μην υπάρχουν, αλλά αυτό σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί για εμάς τροχοπέδη», τόνισε.
Και σημείωσε πως «αντιθέτως, πιστεύουμε ότι πρέπει να καταβάλλουμε προσπάθεια και πολιτικό κεφάλαιο για να διαμορφωθούν αυτές οι συνθήκες, που θα μπορέσουν να διαμορφώσουν μια εναλλακτική προοδευτική δύναμη απέναντι στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη».
«Συνεργασίες με βάση το πρόγραμμα»
Στο ερώτημα ποιες δυνάμεις αφορά το ζήτημα των συνεργασιών, ο Αλέξης Χαρίτσης τόνισε ότι «αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις, όμως επειδή πιστεύουμε ότι το αίτημα για ενότητα είναι ένα γνήσιο λαϊκό αίτημα και όχι ένα τεχνητό κατασκεύασμα, εμείς οφείλουμε να παλέψουμε και να δουλέψουμε πολιτικά, έτσι ώστε να διαμορφωθούν αυτές οι προϋποθέσεις».
«Δεν θέλουμε να αντικαταστήσουμε τον κ. Μητσοτάκη με κάποιον άλλο που θα έχει διαφορετικό ονοματεπώνυμο, αλλά θα εφαρμόζει παρόμοιες πολιτικές ή που θα αντιλαμβάνεται την πολιτική με ώρες τοξικότητας και με όρους πλήρους ευτελισμού κάθε πολιτικού περιεχομένου», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Η Έφη Αχτσιόγλου προσέθεσε, άλλωστε, ότι όλη η συζήτηση δεν πρέπει να αφορά σε συγκολλήσεις κορυφής, αλλά πρέπει να είναι επί του προγραμματικού και μάλιστα μιας «συνολικής στρατηγικής σύγκρουσης με τη Δεξιά».
«Το ΠΑΣΟΚ δεν εξυπηρετεί την ανάγκη για πολιτική αλλαγή»
Κληθείς να σχολιάσει αν η Νέα Αριστερά θεωρεί μετά μετά την επανεκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη το ΠΑΣΟΚ κάνει «δεξιά στροφή», ο κ. Χαρίτσης δήλωσε πως «η απάντηση από τη μεριά μας είναι καθαρή: φαίνεται ότι μετά την επανεκλογή Ανδρουλάκη και την ανάληψη του πολιτικού σχεδιασμού από την κ. Διαμαντοπούλου, το ΠΑΣΟΚ έχει μπει σε μία πορεία όπου ο στόχος του είναι να παίξει έναν ρόλο μικρότερου εταίρου σε ένα νέο σχήμα συναινετικού καχεκτικού δικομματισμού».
«Σε ένα σύστημα του ενάμιση κόμματος να είναι το μισό και αυτό του αρκεί. Αυτό είναι μία πολιτική επιλογή που δεν εξυπηρετεί σε καμία περίπτωση την ανάγκη για πολιτική αλλαγή», όπως είπε.
«Να ξεφύγουμε πλήρως από λογικές μεσσιανισμού»
Ο Αλέξης Χαρίτσης κλήθηκε να απαντήσει και στα σενάρια περί ενδεχόμενου προσκλητηρίου από τον Αλέξη Τσίπρα για να δημιουργηθεί ένας νέος φορέας της αριστεράς και αν, σε τέτοια περίπτωση, θα είχε η Νέα Αριστερά τη διάθεση να συμμετέχει σε κάτι τέτοιο.
«Αν κάτι πρέπει να μας έχει διδάξει το πολύ πρόσφατο παρελθόν, αλλά και το παρόν της πολιτικής πραγματικότητας στη χώρα μας και δη στην αριστερά, είναι ότι πρέπει να ξεφύγουμε πλήρως από λογικές μεσσιανισμού», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Τόνισε ότι «αυτό το οποίο χρειάζεται σήμερα η Αριστερά, η ελληνική κοινωνία, είναι ένα σοβαρό, συγκροτημένο, μαχητικό, αξιόπιστο πολιτικό σχέδιο για την ευθεία στρατηγική αντιπαράθεση με την πολιτική της Δεξιάς της ΝΔ».
«Δεν ψάχνουμε λοιπόν μεσσίες, οι οποίοι με κάποιο μαγικό τρόπο θα έρθουν και θα λύσουν το πολιτικό πρόβλημα και θα ανατρέψουν την Δεξιά», σχολίασε, για να υπογραμμίσει ότι «από εκεί και πέρα οι όποιες πρωτοβουλίες λαμβάνονται προφανώς κι εμείς τις παρακολουθούμε με ενδιαφέρον. Αλλά θα πρέπει να ρωτήσετε τους πρωταγωνιστές τους γι’ αυτές. Δεν έχουμε προνομιακούς συνομιλητές, συνομιλούμε με όλους όσοι αντιλαμβάνονται την ανάγκη να υπάρξει ένα τέτοιο πειστικό σχέδιο στρατηγικής αντιπαράθεσης με τη Δεξιά».
«Δεν μας αφορά η προσωπική δικαίωση, μας αφορά η δικαίωση της Αριστεράς»
Όσο για το εάν η Νέα Αριστερά θα έχει πρόεδρο ή γραμματέα, ο Αλέξης Χαρίτσης είπε πως και αυτή την ερώτηση θα την απαντήσει το συνέδριο: «Αφήνουμε πίσω μας πρακτικές του παρελθόντος, που ακολουθούν σήμερα άλλα κόμματα. Εμείς θελουμε συγκροτημένες κομματικές λειτουργίες, άρα το συνέδριο είναι αυτό που θα έχει αποφασιστικό ρόλο στην εκλογή της ηγεσίας, των οργάνων της Νέας Αριστεράς».
Σχετικά με την πορεία της Νέας Αριστεράς και ερωτηθείς αν θεωρεί πως έχουν δικαιωθεί σε σχέση με τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ, απάντησε ότι «δεν μας αφορά η προσωπική δικαίωση, μας αφορά η δικαίωση της Αριστεράς».
Και τόνισε πως η Κ.Ο. έλαβε πολλές και σημαντικές πρωτοβουλίες, «τώρα πραγματοποιούμε το ιδρυτικό μας συνέδριο, τώρα συγκροτούμαστε ως κόμμα» και «τώρα είναι ώρα, αυτή ηπροσπάθεια να απλώσει και μέσα στην κοινωνία».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις