Το αίτημα των Ολυμπιονικών για διορισμό στο Δημόσιο, τι ισχύει έως τώρα και ποιους συμπεριλαμβάνει
Δικαίωμα για διορισμό στο Δημόσιο έχουν μόνο όσοι κατέκτησαν μετάλλιο, ενώ οι αθλητές ζητούν να επεκταθεί ως την 8η θέση των Ολυμπιακών Αγώνων.
- Μιας διαγραφής… μύρια έπονται για τη Ν.Δ.- Νέες εσωκομματικές συνθήκες και «εν κρυπτώ» υπουργοί
- Ποια είναι η Κριστίν Καβαλάρι: Τα ριάλιτι, το toy boy και το «πιο καυτό σεξ» με τον Τζέισον Στέιθαμ
- Κουτσουρεμένος ο προϋπολογισμός του «Διατηρώ»
- Την άρση ασυλίας Καλλιάνου εισηγείται η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής
Επίσημα εκφράστηκε μέσα στη Βουλή, το αίτημα των Ολυμπιονικών για διορισμό στον ευρύτερο Δημόσιο τομέα, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης βράβευσης τους.
Πρώτα το ζήτησε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής Σπύρος Καπράλος λέγοντας: «Εμείς, ως Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, κάναμε στο πλαίσιο των δυνατοτήτων μας κάθε προσπάθεια να επιβραβεύσουμε την Team Hellas για τις επιτυχίες της και παράλληλα ζητάμε από την Πολιτεία να διευρυνθούν οι διατάξεις του νόμου, ώστε οι αθλητές που διακρίθηκαν από 1η έως 8η θέση στους Ολυμπιακούς Αγώνες να λαμβάνουν θέσεις στον ευρύτερο Δημόσιο Τομέα».
Τη σκυτάλη παρέλαβε η αθλήτρια της καλλιτεχνικής κολύμβησης Ευαγγελία Πλατανιώτη που μαζί με τη Σοφία Μαλκογεώργου κατέκτησαν την 6η θέση στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι και η οποία εκπροσωπώντας τους αθλητές, είπε από το βήμα της Βουλής: « Ο κάθε ένας από εμάς που είμαστε εδώ σήμερα, δίνει καθημερινά το δικό του αγώνα προκειμένου να είναι η καλύτερη εκδοχή του εαυτού του, εκπροσωπώντας τη χώρα μας. Μας δίνεται η ευκαιρία να θέσουμε το θέμα της αποκατάστασης των Ολυμπιονικών από τη θέση 4 έως 8 καθώς υπάρχει μόνο για όσους έχουν πάρει τη θέση 1 έως 3. Ολυμπιονίκες λεγόμαστε όλοι, όσοι έχουμε καταφέρει να πάρουμε από την 1η έως την 8η θέση.
Θα ήταν σημαντικό και δίκαιο να έχουμε όλοι μας τα προνόμια της αποκατάστασης. Είναι σοβαρή η ανάγκη ότι αυτοί που έφτασαν μία ανάσα από το βάθρο δεν θα είναι μόνοι και θα κάνουν ξανά μία προσπάθεια να το φτάσουν την επόμενη φορά μετά από μία τετραετία. Η πορεία μας στο αθλητισμό είναι μοναχική και όλοι οι αθλητές που φτάνουν σε αυτό το επίπεδο έχουν την ανάγκη επιβράβευσης και αποκατάστασης».
Αποκατάσταση μόνο για τους μεταλλιούχους
Μέχρι τώρα, δικαίωμα για διορισμό στο Δημόσιο μέσω των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων, είχαν οι αθλητές και οι αθλήτριες που κατέκτησαν ένα μετάλλιο ανεξαρτήτου χρώματος στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Πλέον, πληθαίνουν οι φωνές που ζητούν το μέτρο να επεκταθεί και σε όσους έχουν φτάσει έως την 8η θέση, με επαγγελματική αποκατάσταση στον ευρύτερο Δημόσιο τομέα, όπου υπάρχουν θέσεις για όλους.
Στους Ολυμπιακούς όλα κρίνονται στις λεπτομέρειες
Ένα αίτημα δίκαιο εάν υπολογίσει κανείς τις ελάχιστες διαφορές που υπάρχουν ανάμεσα σε όσους ανέβηκαν στο βάθρο στους Ολυμπιακούς Αγώνες και σε όσους τους ακολουθούν. Σε τέτοιο επίπεδο, με τους καλύτερους αθλητές του κόσμου να ανταγωνίζονται για ένα μετάλλιο, οι διαφορές είναι απειροελάχιστες, για κάποια εκατοστά του δευτερολέπτου ή για λίγους πόντους.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Κριστιάν Γκολομέεβ που ήταν 5ος στα 50 ελεύθερο στο Παρίσι, μένοντας τρία εκατοστά μακριά από το χάλκινο μετάλλιο, στο πιο δημοφιλές αγώνισμα της κολύμβησης. Το ίδιο είχε συμβεί και πριν από τρία χρόνια στο Τόκιο, όταν και πάλι ο σπουδαίος κολυμβητής ήταν 5ος.
Αλλά και ο Απόστολος Χρήστου, εάν δεν κατακτούσε το ασημένιο στα 200 ελεύθερο, θα έμενε με την 4η θέση στα 100 ελεύθερο, με δύο εκατοστά του δευτερολέπτου διαφορά από το χάλκινο.
Ποιους αθλητές αφορά
Η πιθανή νομοθέτηση προνομίων για τους αθλητές από την 4η έως την 8η θέση, εάν ξεκινήσει από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού, αφορά αθλήτριες όπως η ξιφομάχος Δώρα Γκουντούρα, η Ευαγγελία Πλατανιώτη και η Σοφία Μαλκογεώργου, η Εμμανουέλα Κατζουράκη στη σκοποβολή και στην κωπηλασία η Ευαγγελία Αναστασιάδου και η Χριστίνα Μπούρμπου. Δεδομένο θεωρείται ότι πρωταθλητές όπως ο Στέφανος Τσιτσιπάς δεν θα κάνουν χρήση του μέτρου.
Οσον αφορά στο εξωτερικό, είναι αρκετές οι χώρες που εξασφαλίζουν επαγγελματικά τους Ολυμπιονίκες με τελευταίο παράδειγμα την Ισπανία, όπου πριν από λίγες ημέρες, η Ολυμπιακή Επιτροπή της χώρας συμφώνησε με το Υπουργείο Εθνικής Αμυνας, για αποκατάσταση των Ολυμπιονικών στις Ενοπλες Δυνάμεις.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις