Εκλογές ΗΠΑ: Στην Αριζόνα, οι υποστηρικτές του Ντόναλντ Τραμπ προετοιμάζονται για εμφύλιο
Μια από τις επτά κρίσιμες πολιτείες στις εκλογές των ΗΠΑ, ως «καθρέφτης» της ριζοσπαστικοποίησης των ορκισμένων ψηφοφόρων του Ντόναλντ Τραμπ
- Economist: Οι εργαζόμενοι αγαπούν τον Τραμπ, τα συνδικάτα πρέπει να τον φοβούνται
- Ανοιχτά τα μαγαζιά σήμερα - Κορυφώνεται η κίνηση, τι να προσέχουμε όταν αγοράζουμε παιχνίδια και τρόφιμα
- Τα ζώδια σήμερα: Γλύκανε μωρέ λίγο, μην είσαι σαν κακό χρόνο να'χεις
- Χριστουγεννιάτικα μπισκοτάκια για τον σκύλο και τη γάτα μας – Εύγευστες συνταγές
Από την ανατολική ακτή της Βιρτζίνια μέχρι την Καλιφόρνια, η Ζώνη του Ήλιου εκτείνεται στις νότιες πολιτείες των ΗΠΑ.
Το ζεστό κλίμα, η ανάπτυξη της γεωργικής βιομηχανίας και η μετανάστευση εργαζομένων από το γειτονικό Μεξικό οδήγησαν τις προηγούμενες δεκαετίες στην οικονομική άνθησή της.
Στην μητροπολιτική περιοχή του Φοίνιξ, πρωτεύουσα της Αριζόνας, οι κάτοικοι αριθμούν σήμερα σχεδόν πέντε εκατομμύρια, από 1,7 εκατομμύρια που ήταν το 1980.
Η στεγαστική κρίση, το μεταναστευτικό, οι λιγότερες ευκαιρίες για μια καλή θέση εργασίας και το δικαίωμα στις αμβλώσεις έχουν αφήσει το αποτύπωμά τους στο εκλογικό σώμα στη νότια πολιτεία.
Μια από τις επτά αμφίρροπες και πλέον κρίσιμες στις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου.
Από το 1948 η Αριζόνα αποτελούσε εκλογικό προπύργιο των Ρεπουμπλικανών, με μόνη εξαίρεση την επανεκλογή του Μπιλ Κλίντον το 1996, μέχρι που το 2020 ο Τζο Μπάιντεν γκρέμισε ξανά αυτό το «κάστρο».
Επικράτησε τότε με διαφορά μόλις 0,3% έναντι του Ντόναλντ Τραμπ.
Η ήττα αποτέλεσε σοκ για το ρεπουμπλικανικό κατεστημένο, με το τραμπικό στρατόπεδο να κάνει λόγο για νοθεία.
Κατά πολλούς ωστόσο ήταν μια προβλέψιμη συνέπεια της δημογραφικής αλλαγής.
Περίπου το ένα τρίτο των κατοίκων στην κομητεία Μαρικόπα, που περιλαμβάνει την ευρύτερη περιοχή του Φοίνιξ, είναι πλέον ισπανόφωνοι.
Πολλοί άνθρωποι έχουν επίσης μετακομίσει εκεί από προοδευτικές παράκτιες περιοχές, αλλάζοντας έτσι τις ισορροπίες στο πολιτικό ζύγι.
Τώρα, έχοντας αντίπαλο για τον Λευκό Οίκο τη Δημοκρατική νυν αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις, ο Ρεπουμπλικανός πρώην και επίδοξος επόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, επιδιώκει την εκλογική ρεβάνς (και) στην κρίσιμη Αριζόνα.
Οι 11 εκλέκτορες που της αντιστοιχούν -αναλλοίωτοι σε αριθμό μετά τη τελευταία απογραφή που πληθυσμού, που έχει αλλάξει κατά τι σε αυτή την αναμέτρηση τον εκλογικό χάρτη των ΗΠΑ- θεωρούνται κρίσιμο εκλογικό έπαθλο, για το οποίο οι φανατικοί φιλοτραμπικοί δηλώνουν έτοιμοι να παλέψουν μέχρις εσχάτων.
Οι ΗΠΑ και τα σενάρια εμφυλίου
Οκτώ από τους δώδεκα νικητές των προηγούμενων προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ κέρδισαν στην λεγόμενη Πολιτεία του Γκραν Κάνιον.
Φέτος οι ριζοσπαστικοποιημένοι υποστηρικτές του Ντόναλντ Τραμπ στην πολιτεία ορκίζονται εξέγερση σε περίπτωση νέας ήττας του Ρεπουμπλικανού προεδρικού υποψηφίου.
Μεταξύ αυτών συγκαταλέγεται ο 30χρονος εξτρεμιστής Τζέικομπ Τσάνσλεϊ, παγκοσμίως πια διάσημος ως ο «σαμάνος» μεταξύ του πλήθους που εισεβαλε στο Καπιτώλιο, στις 6 Ιανουαρίου του 2021, σε μια προσπάθεια ανατροπής του εκλογικού αποτελέσματος των προεδρικών εκλογών του 2020.
«Ο Ντόναλντ Τραμπ και η εκστρατεία του αντιπροσωπεύουν την ελευθερία των Αμερικανών», υποστήριξε ο ακροδεξιός συνωμοσιολόγος.
Χωρίς πια μακιγιάζ, γούνινο καπέλο με κέρατα βίσονα στο κεφάλι και ακόντιο στα χέρια, έκανε τελετή με θυμιάματα μπροστά στο πολιτειακό Καπιτώλιο της Αριζόνας, για να διώξει -όπως είπε- τα κακά πνεύματα από την εκστρατεία του Τραμπ.
Στο μεσοδιάστημα, αν και καταδικασθείς σε 3,5 χρόνια φυλάκιση για τα έκτροπα του 2021, ο Τσάνσλεϊ επιχείρησε ατυχώς να θέσει υποψηφιότητα για μια θέση στην ομοσπονδιακή Βουλή των Αντιπροσώπων.
Μέχρι και σήμερα υποστηρίζει ότι τα όσα συνέβησαν προ σχεδόν τετραετίας στο Καπιτώλιο στην Ουάσιγκτον ήταν «μια παγίδα του βαθέος κράτους».
Ο Τσάνσλεϊ, όπως και άλλοι ομοϊδεάτες του στην Αριζόνα παραμένουν πεπεισμένοι ότι η ήττα του Τραμπ το 2020 ήταν προϊόν νοθείας και λένε ότι το ίδιο θα μπορούσε σε συμβεί και φέτος.
Υπάρχουν συνωμοσιολόγοι που αναμασούν τη θεωρία και πολίτες που ετοιμάζονται για εμφύλιο πόλεμο.
Πολιτοφυλακές της ακροδεξιάς ομάδας Oath Keepers οργανώνουν συγκεντρώσεις, παραδίδοντας στους υποστηρικτές τους μαθήματα επιβίωσης σε δύσκολες συνθήκες, συμπεριλαμβανομένου ενός εμφυλίου.
Αλλού, μέλη του Συνασπισμού Εθνικής Ελευθερίας – μιας ομάδας συντηρητικών ψηφοφόρων- οργανώναν τον τελευταίο καιρό συσκέψεις για τις εκλογές.
Στη διάρκειά τους ακούγονταν συχνά οι λέξεις νοθεία, οπλοκατοχή και μετανάστες, σύμφωνα με επιτόπιο ρεπορτάζ της γερμανικής εφημερίδας Die Tageszeitung.
«Βρισκόμαστε σε ιερό πόλεμο», ανέφερε ένας από τους συμμετέχοντες. «Και είστε όλοι στρατιώτες».
Μάχη χαρακωμάτων
Η Αριζόνα των συνολικά 7,4 εκατομμυρίων κατοίκων γνώρισε έντονη πληθυσμιακή αύξηση τα τελευταία χρόνια.
Οι λευκοί παραμένουν η πλειοψηφία (52,9%).
Οι ισπανόφωνοι αντιστοιχούν περίπου στο ένα τρίτο του πληθυσμού.
Το 4,8% είναι Αφροαμερικανοί και περίπου το 3,7% είναι Ινδιάνοι.
Οι εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι των Ρεπουμπλικανών ήταν κατά τι περισσότεροι περισσότεροι από αυτούς τους Δημοκρατικών, όμως περίπου το ένα τρίτο των ψηφοφόρων είναι ανεξάρτητοι.
Η Κάμαλα Χάρις και ο Ντόναλντ Τραμπ έδωσαν σκληρή προεκλογική μάχη για να τους κερδίσουν.
Το θέμα των αμβλώσεων και το μεταναστευτικό αναμενόταν να παίξουν σημαντικό ρόλο στην προσέλευση των ψηφοφόρων.
Στις κάλπες τέθηκαν άλλωστε παράλληλα σε δημοψηφίσματα μια σειρά από προτάσεις μέτρων.
Δύο είναι τα πιο επίμαχα.
Το ένα αφορά στην επέκταση του δικαιώματος στην άμβλωση, με τροποποίηση του πολιτειακού συντάγματος.
Το δεύτερο καθιστά έγκλημα την διέλευση παράτυπων μεταναστών από τα σύνορα της Αριζόνας με το Μεξικό, επιτρέποντας έτσι στην πολιτειακή αστυνομία να προχωρά στη σύλληψή τους και στους δικαστές να προχωρούν σε άμεσες απελάσεις.
Η Χάρις και οι Δημοκρατικοί -που δίνουν επίσης μάχη στην πολιτεία για να κρατήσουν την έδρα τους στη Γερουσία- βασίζονται στο θέμα των αμβλώσεων για τη νίκη.
Ο Τραμπ και οι Ρεπουμπλικανοί ποντάρουν στην αντιμεταναστευτική πολιτική.
Ο μέσος όρος των δημοσκοπήσεων έδινε στον πρώην πρόεδρο προβάδισμα δύο μονάδων στην Αριζόνα.
Μπορεί πάντως να χρειαστούν αρκετές ημέρες για να ολοκληρωθεί η καταμέτρηση των ψηφοδελτίων, ανέφεραν στην Washington Post τοπικοί αξιωματούχοι.
Στην κομητεία Μαρικόπα, όπου βρίσκεται η πλειοψηφία των ψηφοφόρων, το ψηφοδέλτιο είναι τεράστιο, εξηγεί η εφημερίδα.
Είναι «δύο σελίδων, καθεμία μήκους 43 εκατοστών και πλάτους 22, που καλύπτονται μπροστά και πίσω με ψιλά γράμματα».
«Σε μια πολιτεία που μαστίζεται από βαθιά δυσπιστία απέναντι στις εκλογές», επισημαίνει το δημοσίευμα, «οι αξιωματούχοι ανησυχούν ότι τα μακροσκελή ψηφοδέλτια θα έχουν ως αποτέλεσμα μεγάλες ουρές στα εκλογικά κέντρα και νέα παραπληροφόρηση».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις