Ιράν: «Διαταραγμένη» χαρακτήρισε η κυβέρνηση τη νεαρή Ιρανή φοιτήτρια που γδύθηκε δημοσίως
Η νεαρή φοιτήτρια παρενοχλούνταν από πράκτορες της ασφάλειας που θεωρούσαν ότι δεν σέβεται τον αυστηρό υποχρεωτικό ισλαμικό ενδυματολογικό κώδικα, σύμφωνα με τις οργανώσεις που αποκάλυψαν το Σάββατο την υπόθεση.
- Σοκ στην Πάρο: Άγρια επίθεση ανήλικων με μαχαίρι σε βάρος δύο ανδρών
- «Υπάρχει θέμα» με το «De Grece» – Πυρά κομμάτων με το επίθετο που διάλεξαν οι Γλύξμπουργκ
- Βίντεο ντοκουμέντο λίγο μετά τη δολοφονία της Ράνιας στην Κρήτη - «Σκότωσα τον πατέρα μου» έλεγε ο δράστης
- «Συνεργαζόταν με Τούρκους για να με σκοτώσουν» - 10 μέρες σχεδίαζε τη δολοφονία του 52χρονου ο δράστης
Η νεαρή Ιρανή, η οποία γδύθηκε δημοσίως και έμεινε με τα εσώρουχά της σε ένδειξη διαμαρτυρίας περπατώντας στους εξωτερικούς χώρους ιρανικού πανεπιστημίου δεν συνιστά θέμα ασφαλείας, αλλά είναι ένα «διαταραγμένο άτομο», που λαμβάνει θεραπεία, δήλωσε κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Η νεαρή γυναίκα γδύθηκε το Σάββατο στο ισλαμικό πανεπιστήμιο Αζάντ της Τεχεράνης, μια ενέργεια η οποία θεωρήθηκε ευρέως από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης διαμαρτυρία κατά του αυστηρού ισλαμικού ενδυματολογικού κώδικα στο Ιράν.
Η νεαρή φοιτήτρια παρενοχλούνταν από πράκτορες της ασφάλειας που θεωρούσαν ότι δεν σέβεται τον αυστηρό υποχρεωτικό ισλαμικό ενδυματολογικό κώδικα, σύμφωνα με τις οργανώσεις που αποκάλυψαν το Σάββατο την υπόθεση.
Έμεινε με τα εσώρουχα σε ένδειξη διαμαρτυρίας και περπάτησε μπροστά από το πανεπιστήμιο, σε ένα βίντεο που έγινε viral, πριν την πάρουν μαζί τους δια της βίας πράκτορες της ασφάλειας. Η τύχη της είναι έκτοτε άγνωστη.
«Αντί να βλέπουμε το ζήτημα αυτό από την οπτική της ασφάλειας, καλύτερα να το βλέπουμε από την κοινωνική οπτική και να επιδιώξουμε να λύσουμε τα προβλήματα αυτής της φοιτήτριας ως ενός διαταραγμένου προσώπου», δήλωσε σήμερα η κυβερνητική εκπρόσωπος Φατεμέχ Μοχατζερανί στην πρώτη επίσημη αντίδραση στο συμβάν.
Η ίδια είπε ότι η νεαρή γυναίκα, η οποία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναφέρεται ως Άχου Νταριαΐ, μεταφέρθηκε από το αστυνομικό τμήμα σε κέντρο θεραπείας αλλά δεν έγινε γνωστή η θεραπεία που θα ακολουθήσει.
Το Reuters δεν ήταν σε θέση να ταυτοποιήσει με ανεξάρτητο τρόπο τη γυναίκα.
«Είναι ακόμη πολύ πρώιμο να μιλήσουμε για την επιστροφή αυτής της φοιτήτριας στο πανεπιστήμιο. Σύμφωνα με βίντεο που δημοσιοποίησε ο σύζυγός της, χρειάζεται θεραπεία και αυτή πρέπει να ολοκληρωθεί προτού κάνουμε τα επόμενα βήματα», ανάφερε η Μοχατζερανί στην ιστοσελίδα της κυβέρνησης.
Η γυναίκα συνελήφθη από τους φρουρούς ασφαλείας του πανεπιστημίου. Εκπρόσωπος του ιδρύματος, ο Αμίρ Μαχτζόμπ, έγραψε το Σάββατο στο Χ ότι «στο αστυνομικό τμήμα…διαπιστώθηκε ότι (η γυναίκα) βρισκόταν κάτω από σοβαρή ψυχική πίεση και ότι έπασχε από ψυχική διαταραχή».
Όλο και περισσότερες Ιρανές ανά τη χώρα αψηφούν τις αρχές και βγάζουν την ισλαμική μαντίλα σε ένδειξη διαμαρτυρίας που ακολούθησε τον θάνατο τον Σεπτέμβριο του 2022 της νεαρής Ιρανής κουρδικής καταγωγής Μαχσά Αμινί. Η γυναίκα αυτή πέθανε ενώ βρισκόταν υπό κράτηση από την αστυνομία ηθών επειδή είχε παραβιάσει τους κανονισμούς για τη χρήση του χιτζάμπ (ισλαμική μαντίλα). Οι δυνάμεις ασφαλείας κατέστειλαν τις διαδηλώσεις δια της βίας.
Η μκο Διεθνής Αμνηστία έγραψε στο Χ ότι μια νεαρή γυναίκα «συνελήφθη βιαίως στις 2 Νοεμβρίου όταν γδύθηκε για να διαμαρτυρηθεί κατά της υποχρεωτικής χρήσης του χιτζάμπ από αξιωματούχους ασφαλείας στο ισλαμικό πανεπιστήμιο Αζάντ της Τεχεράνης» και ζήτησε την άμεση απελευθέρωσή της.
Χθες, το ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων Tasnim μετέδωσε ότι αυτοί που αντιδρούν στα social media ανήκουν «στο ίδιο αντι-ιρανικό κίνημα που επέκρινε την υπόθεση της Μαχσά Αμινί το 2022».
Η ανεπίσημη ιστοσελίδα Khabaronline μετέδωσε ότι η κυβερνητική εκπρόσωπος είπε πως δεν έχουν απαγγελθεί κατηγορίες εναντίον της συλληφθείσας φοιτήτριας.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις