Πρώην Αμερικανός πρέσβης: Ο Νετανιάχου χρησιμοποιεί τις αμερικανικές εκλογές για τα σχέδιά του στη Γάζα
Οι Αμερικανοί ψηφίζουν, αλλά, όπως παρατηρεί πρώην Αμερικανός πρέσβης, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου δεν χάνει τον χρόνο του.
Ενώ εκατομμύρια Αμερικανοί ψηφίζουν σήμερα για τον επόμενο πρόεδρό τους, με τα δικά τους κριτήρια ο καθένας, στο μακρινό Ισραήλ, η κυβέρνηση Μπενιαμίν Νετανιάχου αξιοποιεί την εκλογική διαδικασία με κριτήρια που στρέφονται εις βάρος εκατομμυρίων ζωών. Πρώην πρέσβης του Μπλικ Κλίντον μετράει τις κινήσεις του Τελ Αβίβ.
Υπενθυμίζεται ότι προ ημερών, η ισραηλινή βουλή, Κνεσέτ, αποφάσισε να απαγορεύσει την Υπηρεσία Εργασιών και Αρωγής του ΟΗΕ (UNWRA), την κύρια ομάδα ανθρωπιστικής βοήθειας στα παλαιστινιακά εδάφη.
Όπως σχολιάζει σε άρθρο του στο Responsible Statecraft ο πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στο NATO, Ρόμπερτ Χάντερ, αυτή η κίνηση, που θα επηρεάσει δύο εκατομμύρια αμάχους υπό πολιορκία στη Γάζα, υπογραμμίζει την προσδοκία του Τελ Αβίβ ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν θα συναινέσει σε ό,τι θέλει να κάνει στον πόλεμο -ακόμη και σε τακτικές λιμοκτονίας- και τώρα και στον Λίβανο.
«Ο Πρόεδρος Μπάιντεν, σε συνεννόηση με τον νέο εκλεγμένο πρόεδρο, πρέπει επιτέλους να χρησιμοποιήσει τους μοχλούς ισχύος της Αμερικής…»
Έτσι, το χρονοδιάγραμμα αυτής της απαγόρευσης της UNWRA, που προωθήθηκε από τον πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου και τα πιο ακραία μέλη του υπουργικού συμβουλίου του, δεν ήταν τυχαίο, σύμφωνα με τον Χάντερ, ο οποίος το συνδέει με τις αμερικανικές εκλγοές.
Ο Νετανιάχου γνωρίζει ότι έχει «ελεύθερο παιχνίδι» σε οτιδήποτε θέλει να κάνει, τουλάχιστον μέχρι τις σημερινές εκλογές, λέει ο Χάντερ, ωστόσο δεν μπορούσε να είναι σίγουρος ότι στη συνέχεια, κατά τη διάρκεια της θητείας του, ο Μπάιντεν δεν θα βρει το απαραίτητο κόλπο για να πει στο Ισραήλ «φτάνει πια».
Αν και κάτι τέτοιο είναι απίθανο, ο Νετανιάχου δεν μπορούσε να το ρισκάρει, λέει ο πρέσβης.
Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση Μπάιντεν εξετάζει τα ποσοστά των δημοσκοπήσεων στις δύσκολες Πολιτείες, ιδίως στο Μίτσιγκαν και στο Ουισκόνσιν. «Αυτές οι Πολιτείες φιλοξενούν μεγάλες μουσουλμανικές εκλογικές περιφέρειες. Κατά τη διάρκεια των προκριματικών προεδρικών εκλογών των Δημοκρατικών τον περασμένο Φεβρουάριο στο Μίσιγκαν, λόγω της αμείλικτης υποστήριξης του Προέδρου Μπάιντεν προς το Ισραήλ στη Γάζα, πολλές δεκάδες χιλιάδες από αυτούς τους ψηφοφόρους είτε έμειναν σπίτι τους είτε ψήφισαν αδέσμευτους, εις βάρος του».
Ο Χάντερ εκτιμά ότι είναι άγνωστο εάν αυτή η εκλογική συμπεριφορά θα επαναληφθεί σήμερα και αν θα μπορούσε να ανατρέψει την ψηφοφορία σε μία ή δύο αμφίρροπες Πολιτείες, στερώντας έτσι δυνητικά στην Καμάλα Χάρις την προεδρία. Πρόσφατες εξάλλου δημοσκοπήσεις έδειχναν ότι ο Τραμπ απολάμβανε της υποστήριξης Αραβοαμερικανών ψηφοφόρων λίγο πριν τις εκλογές.
O πρέσβης δεν παραλείπει να υπογραμίσει ότι το Δημοκρατικό κόμμα και οι ψηφοφόροι του είναι διχασμένοι ως προς την στάση στο Ισραήλ. «Η κυβέρνηση Μπάιντεν-Χάρις είναι ξεκάθαρα επικεντρωμένη στο να εμποδίσει αυτό το θέμα να μειώσει τις πιθανότητές τους να κρατήσουν τον Λευκό Οίκο.
Έτσι, η 11η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν την 7η Οκτωβρίου, στο Ισραήλ και οι δήθεν προσπάθειες για ανανέωση των διαπραγματεύσεων για τουλάχιστον παύση των στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Γάζα, για τον Χάντερ όχι μόνο ήταν ανόητη, αλλά το πιθανότερο σχεδιάστηκε για να καθησυχάσει αυτούς τους ψηφοφόρους. Ειδικά εκείνων στο Μίσιγκαν και το Ουισκόνσιν, των οποίων οι ψήφοι σήμερα ενδέχεται να επηρεαστούν από τις εξελίξεις στο Λεβάντε, δίνοντας την αίσθηση ότι ο Μπάιντεν εξακολουθεί να εργάζεται για να σταματήσει τον πόλεμο.
«Ο Πρόεδρος Μπάιντεν, σε συνεννόηση με τον νέο εκλεγμένο πρόεδρο, πρέπει επιτέλους να χρησιμοποιήσει τους μοχλούς ισχύος της Αμερικής για να ενεργήσει και όχι απλώς να μιλήσει για να προωθήσει τον τερματισμό των μαχών που, μεταξύ άλλων, είναι ο μόνος δρόμος για την επιστροφή των ομήρων και, στο μέλλον , για τη σφυρηλάτηση της σταθερότητας και της ειρήνης στην περιοχή» καταλήγει ο Χάντερ, υπογραμμίζοντας πως «κατά βάθος, η αμερικανική ηγεσία πρέπει να αποκατασταθεί».
- Holiday heart syndrome: Τι είναι και πως μας επηρεάζει;
- ΕΕ: Αυστηρές συστάσεις προς τη Βόρεια Μακεδονία
- ΠΑΣΟΚ: «Η αντιστροφή του pasokification είναι γεγονός» για τη Χαριλάου Τρικούπη
- OHE: Επί τάπητος η συμφωνία του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν – Τι προκαλεί ανησυχία
- Συνταγή: Κρέπες με μανιτάρια και κοτόπουλο στο φούρνο
- ΣΥΡΙΖΑ – Νέα Αριστερά χωρίς συγκολλητική ουσία – Φόρμουλα συνεννόησης από Φάμελλο – Κοτζιά